Allah'a neden tapayım?

Yaratılmanız Allah'ın sıfatından kaynaklı, ona tapmanız ise sizin lehinize olması ile alakalıdır. İbadetinizin Allah'a bir faydası veya zararı yoktur. Tamamen sizin lehinize veya aleyhinize bir durumdur. Sizin yaratılma konusunda söz hakkınız yoktur lakin ibadet konusunda seçim sizindir.

“Kim iyi işler yaparsa kendi lehinedir; kim kötülük yaparsa kendi aleyhinedir. Rabbin kullara zulmetmez.” (Fussilet 46)

“Sizin ne şükrünüz O’na bir fayda sağlar, ne de nankörlüğünüz O’na zarar verir.” (Zümer 7)

“Dileyen iman etsin, dileyen inkâr etsin.” (Kehf 29)

İslama inanıyor isen inançsız birisini ister inan ister inanma deyip zorunluluk yok demek biraz saçma olur. Zorunluluk olmayabilir ama İslam'ı tebliğ etmek davet etmek neden böyle neden şöyle diye açıklamak da büyük sevaptır farzı kifayedir aynı zamanda.

Haklısın ama arkadaşın Allah'ın sıfatlarını kullanırken "ne saçmalık" "ne kadar saçma" sıfatları direk reddetmeye giriyor bu adama anlatsam da illa bir şey bulur çok tartıştım böyle müslümanlığın zor gelip farklı dinlere geçen adamlarla.

O zaman nasıl felsefe yapacağız?

Tek sorun bu olsa gerek İslam'ı reddetmenizde öyle değil mi :D

Haklısın ama arkadaşın Allah'ın sıfatlarını kullanırken "ne saçmalık" "ne kadar saçma" sıfatları direk reddetmeye giriyor bu adama anlatsam da illa bir şey bulur çok tartıştım böyle müslümanlığın zor gelip farklı dinlere geçen adamlarla.
Bende müslüman değilim ama kendimin müslüman olmadığını kanıtlamak için kendi cevabımı bildiğim veya cevabı olmayan "felsefi" tartışmaya açık soruları forumlarda sorup insanlarla çatışmaya girmem. Saçma bir konu. Dinde veya islamda zaten hiç bir sorunun net bir cevabı olmaz olsaydı herkes o dine inanırdı net bir cevap arıyor isek hiç bir dine inanmamamız lazım.

Bende Müslüman değilim ama kendimin Müslüman olmadığını kanıtlamak için kendi cevabımı bildiğim veya cevabı olmayan "felsefi" tartışmaya açık soruları forumlarda sorup insanlarla çatışmaya girmem. Saçma bir konu.

Böyle dese başımın üstünde yeri var ama arkadaş sanki bir tartışma çıkarmak istercesine saygısız laflar söylemiş müslümanlıkta kendi dinizide olmayanları kesin öldürün gibi bir şey yok felsefi demek dediğiniz gibi çok açık uçlu arkadaş bu kavramı tam olarak bilmiyor sanırım.

Kainatın yaratıcısı olan Allah ne gerek duysun kendini tanıtmaya hoca diye geçinen adamların safsataları yeri ve gökleri yoktan var eden Allah teâlâ canlı veya cansız hiçbir varlığı boş yere yaratmamıştır. Evrende her varlığın bir yeri ve değeri vardır. Câmit (cansız) varlıkların, bitkilerin ve hayvanlar aleminin yaratılışında görülen, akla durgunluk veren hareket, çekme, itme ve denge kanunları, yerde ve gökte bulunan her şeyin insanın hizmetine sunulması, yaratılış hikmetlerini gösteren bazı belirtilerdir. Bazı câmit varlıklar, bitki ve hayvanlar önce birbirlerine, gelişme, üreme ve varlığını sürdürme için destek, gıda ve yem teşkil ederler. Yararlanılabilir bir hale gelince de insan bedeni için gıda ve rızık olurlar. İnsanın rızkı, ömür boyu yiyip tükettiği, giyip eskittiği şeylerdir. Bu duruma göre, dünya ve çevresindeki maddî varlıklar, insanın hizmetine sunulmuş araç varlıklardır.

O kadar şey yazmışsın Allah'ın yarattığı ortaya koyduğu şeylerle alakalı ama yine bir soru neden bu kadar şeyi yapıyor.

Yaratılmanız Allah'ın sıfatından kaynaklı, ona tapmanız ise sizin lehinize olması ile alakalıdır. İbadetinizin Allah'a bir faydası veya zararı yoktur. Tamamen sizin lehinize veya aleyhinize bir durumdur. Sizin yaratılma konusunda söz hakkınız yoktur lakin ibadet konusunda seçim sizindir.

“Kim iyi işler yaparsa kendi lehinedir; kim kötülük yaparsa kendi aleyhinedir? Rabbin kullara zulmetmez.” (fussilet 46)

“Sizin ne şükrünüz O'na bir fayda sağlar, ne de nankörlüğünüz O'na zarar verir.” (zümer 7)

“Dileyen iman etsin, dileyen inkâr etsin.” (kehf 29)

Bir kere yaratılmamın Allah'ın sıfatı olduğu için meydana geldiğini söylemek olayı geçiştirmek Tanrı'nın neden böyle bir sıfatı var ki neden beni imtihan ediyor neden insanlığı yaratıp onlarla uğraşıyor yazdığınız ayetlerse benim yaptıklarımdan sorumlu olduğumu dile getiren ayetler ve bunlar soruma yanıt vermeyecek felsefe yaparken kurandan cevap verilmez.

Bir kere yaratılmamın Allah'ın sıfatı olduğu için meydana geldiğini söylemek olayı geçiştirmek Tanrı'nın neden böyle bir sıfatı var ki neden beni imtihan ediyor neden insanlığı yaratıp onlarla uğraşıyor yazdığınız ayetlerse benim yaptıklarımdan sorumlu olduğumu dile getiren ayetler ve bunlar soruma yanıt vermeyecek felsefe yaparken kurandan cevap verilmez.
Uğraşma kavramı insanlarda olur yaratıcıyı hiç bir kavrama sığdıramazsınız bizim algımızda değil yaratıcı kavramı. Sonsuz da değil biz sonsuz kavramınıda biliyoruz o kavramların hepsinin dışında bir şey. Her şeyden bağımsız bir kavram onu biz anlayamayız ve asla da anlayamayacağız kardeşim. Sorunun cevabı yok sen dünyaya yaşamak için geldin kul olup gidiceksin islama göre. Üstteki mesajımda demiştim felsefi açıdan bakarsan bir çok düşünür bir çok yorum yaptı bu konuda yıllardır istediğini okuyabilirsin. İslama göre bakar isen seni bir neden uğruna yaratmadı sen geldin imtihan oluyorsun ve geri gidiceksin.

Burada neden kavramını sen soramassın Tanrı bir neden ile yaratamaz seni çünkü öyle bir kavram yok tanrı için. İstediği için yarattı da diyemessin istemek diye bir kavramda yok çünkü. Sen ona muhtaçsın.

Bende Müslüman değilim ama kendimin Müslüman olmadığını kanıtlamak için kendi cevabımı bildiğim veya cevabı olmayan "felsefi" tartışmaya açık soruları forumlarda sorup insanlarla çatışmaya girmem. Saçma bir konu. Dinde veya İslam'da zaten hiçbir sorunun net bir cevabı olmaz olsaydı herkes o dine inanırdı net bir cevap arıyor isek hiçbir dine inanmamamız lazım.

Uğraşma kavramı insanlarda olur yaratıcıyı hiçbir kavrama sığdıramazsınız bizim algımızda değil yaratıcı kavramı. Sonsuz da değil biz sonsuz kavramınıda biliyoruz o kavramların hepsinin dışında bir şey. Her şeyden bağımsız bir kavram onu biz anlayamayız ve asla da anlayamayacağız kardeşim. Sorunun cevabı yok sen dünyaya yaşamak için geldin kul olup gidiceksin islama göre. Üstteki mesajımda demiştim felsefi açıdan bakarsan birçok düşünür birçok yorum yaptı bu konuda yıllardır istediğini okuyabilirsin. İslama göre bakar isen seni bir neden uğruna yaratmadı sen geldin imtihan oluyorsun ve geri gidiceksin.

Haklısın, neyse ben araştırmaya devam edeceğim umarım hakikatı bulurum ben de arayıştayım nasıl olsa bu formu da burada kapatsam iyi olur fikirleriniz için sağ olun hocam.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı