Almanya'da üniversite eğitimi almak

GemoSant

Hectopat
Yer
Bursa
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Almanya' da üniversitede okumak için gerekli olan şeylerin neler olduğu konusunda bilgi arıyorum. "Almanca bilmek 1. kural." gibi şeylerden bahsetmiyorum ama. Üniversite şartlarının neler olduğu, yıllık masrafların ortalama ne kadar tutacağı gibi konularda bilgiye ihtiyacım var.
NOT: Eğer hangi bölgede istediğimin etkisi olacaksa München bölgesinden istiyorum.

Eğer yanlış bilmiyorsam, üniversiteler para almıyor. Emin değilim. Ama hayat olarak düşünürsek, masraflıdır. Buradaki gibi pazardan 100TL ye bir şeyler alayım, beni uzun süre idare etsin diyemezsin. Aileniz zor durumda kalmayacaksa gitmekte fayda var. Akrabanız varsa ve size bakabileceklerini söylüyorlarsa çok daha az paraya ihtiyacınız olacak. Konuya hakim olan kişiler size daha çok yardım edecektir.

Yıllık eğitim ücreti 500 €.

Almanya' da okumak isteyen bir birey için merak edilenler ve cevapları:

-Almanya' da aylık ve yıllık masraflar ne kadar tutar?

Aylık konaklama: 300€
Aylık beslenme: 250€
Aylık ulaşım: 50€
Aylık sigorta: 25€
Aylık çeşitli giderler: 50€
Aylık gider toplamı: 675€
Yıllık gider toplamı (10 ay): 6750€
Yıllık eğitim ücreti: 500€
Yıllık genel toplam (€): 7250€
Yıllık genel toplam (TL): 20000 TL

-Üniversiteye başvururken:

Üniversiteye başvururken üniversite sizin ÖSYM puanınızın ne kadar olduğuna bakmaz. Sadece Türkiye' de bir bölüme yerleşecek puana sahip olup olmadığınıza bakar. Örneğin; Türkiye'de İstanbul Üniversitesi Biyoloji Öğretmenliği bölümünü kazandınız. Ama doktor olmak istiyorsunuz. Almanya' da bu mümkün. Dediğim gibi sadece bir bölüme girecek puana sahip olmalısınız.
İkinci olarak yeteri kadar Almanca bilmiyorsanız üniversite size belli bir seviyeye kadar Almanca eğitimi alacağınızı ve Almanca eğitimini aldıktan sonra üniversiteye başlayabileceğinizi söyler.

-Üniversitede lisans eğitimi, master vs.:

Almanya' da tıp dışındaki bölümlerde lisans eğitimi 3 yıl, master 2 yıl olmakla toplam 5 yıldır. Ayrıca master yapmak isteyen öğrenciler lisans eğitimini aldıktan hemen sonra master eğitimini almaya başlayabilir.

Biraz da bazı yerlerde okuduğum şeylerden bahsedeyim:

-Eğer Almanya' da bir tanıdığınız varsa ve onun yanında kalabiliyorsanız büyük bir kar elde edebilirsiniz.

-Almanya' da herhangi bir üniversiteden mezun olduktan sonra yıl içerisinde Almanya' da iş bulursanız Size "ikamet ve çalışma hakkı" verilir.

-Almanya' da Alman öğrenciler yabancı öğrencilerle neredeyse hiç iletişim kurmuyorlarmış. Bu yüzden büyük yalnızlık çekme ihtimali varmış.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben de Almanya' da okumak isteyen bir öğrenci olarak fırsatları çok uygun buldum. Diğer ülkelerle karşılaştırdığımda Almanya' da okumanın daha hesaplı olacağı kanısına vardım.

Almanya'da diğer ülkelerden çok insan var. Alman öğrencilerin ayrımcılık yapacaklarını pek sanmıyorum. 6-9 yaşları arasında Almanya'da yaşadım ve hiç ayrımcılık olayına rastlamadım. O yaşta yapmadılarsa üniversite yaşındaki birinin yapacağını hiç sanmıyorum.

Mezun olduktan sonra Türkiye'de iş bulma imkanında bir farklılık var mı? Birde ev arkadaşı bulmak maddi anlamda size yardımcı olacaktır.

Son düzenleme:
Üniversiteye başvururken üniversite sizin ÖSYM puanınızın ne kadar olduğuna bakmaz. Sadece Türkiye' de bir bölüme yerleşecek puana sahip olup olmadığınıza bakar. Örneğin; Türkiye'de İstanbul Üniversitesi Biyoloji Öğretmenliği bölümünü kazandınız. Ama doktor olmak istiyorsunuz. Almanya' da bu mümkün. Dediğim gibi sadece bir bölüme girecek puana sahip olmalısınız.

Ekleme yapayım:

"Almanya’da üniversite eğitimine başlayabilmeniz için öncelikle Almanca yeterlilik seviyesine gelmeniz gerekiyor. Bunun için de en geçerli yöntem TestDAF sınavıdır. TestDAF sınavında alacak olduğunuz derece ve yeterlilik belgesi tüm Almanya’daki üniversiteler için geçerlidir. Her üniversitenin hatta bölümün farklı TestDAF yeterlilikleri olacaktır. TestDAF sınavı 4 dil becerisi ( Okuma, Yazma, Konuşma, Dinleme) üzerinden ayrı ayrı yapılır ve 5 puan üzerinden puanlandırılır. Almanya’daki birçok üniversiteye kabul için 5 üzerinden 3 almak yeterli olmakta birlikte, bazı yüksek prestijli üniversiteler için gerekecek puan 4 hatta 5 olabilmektedir."

"Almanya’da Tıp eğitimi alabilmek için LYS sınavına Fen bölümünden girmek, Tıp ya da Biyoloji ile ilgili bir bölüme yerleştirilmeyi hak etmek gerekmektedir. Bu şartı sağlayan adaylar Almanya’daki Tıp fakültelerinden kabul belgesi alabilir. Ancak Tıp fakültelerinin şart koştukları TestDAF yeterlilik seviyesi diğer bölümlere göre yüksek olup her bir alandan en az 4 almanızı gerektirmektedir. Almanya’da Tıp fakülteleri de ya ücretsiz ya da 500 Euro gibi çok düşük ücretlerle eğitim vermektedir."

Kaynak: Almanya Üniversitelerine Başvuru ve Kabul Şartları | ELT Yurtdışı Eğitim

Maddi durumu uygun olan ve Almancası da iyi olanlar için çok iyiymiş. Çünkü biyolojiden 3-5 neti olan biyoloji kazanabiliyor ülkemizde.

Türkiyede tıp kazanamayan insanların gitmemesi gerekir. Almanca bir bölüm okumak gerçekten çok zor bir iş. Tamam ben çalışırım yaparım diyerek olmuyor bu işler. Eğer Almanya'da eğitim görmek istiyorsanız Almanca ile ilgili bir bölüm seçmenizi öneririm. Tutup da Almanca mühendislik okumak,tıp okumak gerçekten zor. Ortalama bir öğrenci Almanya'da ayda 600 700 euro harcar. Gerçekten iyi düşünmenizi tavsiye ediyorum. Benim tecrübelerim o yönde. Avusturya'da 2 sene kaldım. Almanca'yı çok kısa sürede hallettim. Ama bölüme başladıktan sonra tam bir kabus. Türkiye'de alışık olduğunuz sistem yok. Detaylı bilgi almak isteyen bana sorabilir. Yineliyorum gerçekten iyi,başarılı,çalışkan bir öğrenciyseniz bu yola çıkın. Ben değilim ve değildim o yüzden bıraktım. Neyse umarım herşey gönlünüzce olur.

Türkiyede tıp kazanamayan insanların gitmemesi gerekir. Almanca bir bölüm okumak gerçekten çok zor bir iş. Tamam ben çalışırım yaparım diyerek olmuyor bu işler. Eğer Almanya'da eğitim görmek istiyorsanız Almanca ile ilgili bir bölüm seçmenizi öneririm. Tutup da Almanca mühendislik okumak,tıp okumak gerçekten zor. Ortalama bir öğrenci Almanya'da ayda 600 700 euro harcar. Gerçekten iyi düşünmenizi tavsiye ediyorum. Benim tecrübelerim o yönde. Avusturya'da 2 sene kaldım. Almanca'yı çok kısa sürede hallettim. Ama bölüme başladıktan sonra tam bir kabus. Türkiye'de alışık olduğunuz sistem yok. Detaylı bilgi almak isteyen bana sorabilir. Yineliyorum gerçekten iyi,başarılı,çalışkan bir öğrenciyseniz bu yola çıkın. Ben değilim ve değildim o yüzden bıraktım. Neyse umarım herşey gönlünüzce olur.

Burada bahsettiğim şeyi biraz açayım. Tabi ki de tıp kazanamayan herkes okumamalı. Benim anlatmaya çalıştığım şey örneğin siz tıp istiyordunuz ama tıpa yakın bir bölüme girebildiniz. O zaman Almanya' da tıpa gidebilirsiniz. Ben burada işletme kazanmış birisi de tıp okuyabilir demek istememiştim. Yakın bir bölümü kazanmış olmanız gerekli. Mesela elektrik-elektronik kazandıysanız mekaniğe de gidebilirsiniz. Umarım şimdi daha iyi anlaşılabilir.

Burada bahsettiğim şeyi biraz açayım. Tabi ki de tıp kazanamayan herkes okumamalı. Benim anlatmaya çalıştığım şey örneğin siz tıp istiyordunuz ama tıpa yakın bir bölüme girebildiniz. O zaman Almanya' da tıpa gidebilirsiniz. Ben burada işletme kazanmış birisi de tıp okuyabilir demek istememiştim. Yakın bir bölümü kazanmış olmanız gerekli. Mesela elektrik-elektronik kazandıysanız mekaniğe de gidebilirsiniz. Umarım şimdi daha iyi anlaşılabilir.
Tamam şimdi daha güzel açıkladınız. Avusturya'daki durumla Almanya'daki durum birbirine benzer anladığım kadarıyla. Ama Avusturya üniversitelerinde tıpta, ezcacılıkta, beslenme diyetetik gibi bölümlerde giriş sınavı var. Yani senin Türkiye'de kazanmış olman yetmiyor. Gidip Almanca'yı öğrendikten sonre bir de giriş sınavına giriyorsun. Bildiğim kadarıyla Almanya'daki üniversitelerin bazılarında buna benzer sınavlar var.

Sakıncası yoksa detaylıca anlatabilir misiniz? Nelerin zor olduğu, tecrübeleriniz vs.

Ekleme yapayım:

"Almanya’da üniversite eğitimine başlayabilmeniz için öncelikle Almanca yeterlilik seviyesine gelmeniz gerekiyor. Bunun için de en geçerli yöntem TestDAF sınavıdır. TestDAF sınavında alacak olduğunuz derece ve yeterlilik belgesi tüm Almanya’daki üniversiteler için geçerlidir. Her üniversitenin hatta bölümün farklı TestDAF yeterlilikleri olacaktır. TestDAF sınavı 4 dil becerisi ( Okuma, Yazma, Konuşma, Dinleme) üzerinden ayrı ayrı yapılır ve 5 puan üzerinden puanlandırılır. Almanya’daki birçok üniversiteye kabul için 5 üzerinden 3 almak yeterli olmakta birlikte, bazı yüksek prestijli üniversiteler için gerekecek puan 4 hatta 5 olabilmektedir."

"Almanya’da Tıp eğitimi alabilmek için LYS sınavına Fen bölümünden girmek, Tıp ya da Biyoloji ile ilgili bir bölüme yerleştirilmeyi hak etmek gerekmektedir. Bu şartı sağlayan adaylar Almanya’daki Tıp fakültelerinden kabul belgesi alabilir. Ancak Tıp fakültelerinin şart koştukları TestDAF yeterlilik seviyesi diğer bölümlere göre yüksek olup her bir alandan en az 4 almanızı gerektirmektedir. Almanya’da Tıp fakülteleri de ya ücretsiz ya da 500 Euro gibi çok düşük ücretlerle eğitim vermektedir."

Kaynak: Almanya Üniversitelerine Başvuru ve Kabul Şartları | ELT Yurtdışı Eğitim

Maddi durumu uygun olan ve Almancası da iyi olanlar için çok iyiymiş. Çünkü biyolojiden 3-5 neti olan biyoloji kazanabiliyor ülkemizde.
Sizin linkini verdiğiniz sitede okuduğuma göre:
Almancası yeterli olmayan kişilere hazırlık benzeri bir şey olarak 1 yıllık kurs veriliyor. Belirtmekte fayda var. :)

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı