Almanya'da Yaşamak Gerçekten Zor mu?

@279023 @Melissa. İş bulma olanakları nedir? Gözüm çok yükseklerde değil ortalama 2.500-3000 euro maaş ile geçinenileceğimi düşünüyorum. Dediğim gibi üniversite okuyacağım, yüksek lisans yapacağım, İngilizce ve Almanca öğreneceğim. Yinede iş bulmam zorlaşır mı? Vizeyi öğrenciyken alsam ileride kolaylık sağlar mı?
Vize biraz şans meselesi. Almanya artık dışardan çok az kişi alıyor. Tüm dünyadan yılda 20 bin civarı kişi alıyor onlar da genelde Hintli,Çinli,Güneydoğu asyalı vs. oluyor ve dilbilgileri C1-C2 düzeyinde oluyor.
Almanya'dan özel olarak iş teklifi almadığın sürece çok zor dostum. ABD veya İngiltere düşünebilirsin oralar bi tık daha kolay.

Gördüğüm kadarıyla buradaki herkes, "ben Almanya'da kalacağım" deyince vatandaşlık veya oturma izni verildiğini sanıyor. Bu iş söylendiği kadar kolay değil. Gitmeyi kararlaştırdığınızda önünüze daha bir ton engel çıktığını göreceksiniz. Almanya sevicileri mesajıma hemen "kızgın" atmasın lütfen.
Gitmek isteyenlerin %99.9'u eleniyor zaten burada çalışma gereklilikleri aşırı yüksek. Tüm dünyadan kalmak isteyenler olduğu için çita yükseliyor.

İş bulmanın pek zor olacağını sanmam, kendin de üniversitenin üstüne koyabilirsen ve Erasmus gibi öğrenci değişim programlarına katılırsan (Özellikle şirket referansı ile gideceksen) ilave fayda sağlayabilir. Ayrıca Almanya ve bazı şirketler tarafından desteklenen Handbook Germany platformundaki bilgileri mutlaka okumanı öneririm. Aklındaki çoğu soruya cevap bulacaksın.
Vize biraz şans meselesi. Almanya artık dışardan çok az kişi alıyor. Tüm dünyadan 20 bin civarı kişi alıyor onlar da genelde Hintli,Çinli,Güneydoğu asyalı vs. oluyor ve dilbilgileri C1-C2 düzeyinde oluyor.
Almanya'dan özel olarak iş teklifi almadığın sürece çok zor dostum. ABD veya İngiltere düşünebilirsin oralar bi tık daha kolay.
Evlilik veya şirket referansı ile gitmesi ya da orada burs ile okuması en iyisi olacak gibi. Çok zor değil ama sağlam çalışma istiyor. Tabii ben orada doğduğum için sonradan gitme konusunda çok bilgim yok, sen ve diğer sonradan gidenler daha sağlıklı fikir verirler.

@Skkyfin yazılım ve bilgisayarı düşünüyorsan şunu söyleyeyim yazılımda freelancer olabilirsin ve yurt dışında iyi para kazanırsın öyle 500 TL'e falan değil 1000€ verenler olur 500 € veren olur yani iyi para bir de şirkette çalışabilirsin yine para kırarsın bilgisayar içinde öyle.

Bu arada şunu eklemeyi unuttum: Üniversitenin bilinen (Mümkünse teknik, en üstteki (Boğaziçi gibi) devlet üniversiteleri ve tanınmış özel üniversiteler (Koç, Bilkent gibi)) üniversitelerden olması ve denkliğinin bulunması çok iyi olur şirket bünyesinde çalışacaksan.

Melissa'nın dediği gibi şirket referansı iyi olur. Şansını yükseltir. Türkiye'de birkaç yıl çalışıp iş tecrüben olursa referans alman da kolaylaşır. Ama tek bir ülkeye odaklanma İngiltere ve diğer ülkeleri de araştır sana en uygun olanı seç.

@279023 @Melissa. Dedem üniversiteyi Avusturya'da okumayı teklif etti. Kefil olacağını söyledi. Ne gibi yararları olabilir bana? Ben aslında üniversiteyi burada okuyup gidiyim diyordum ama şimdi orda okumak daha mantıklı geldi.

Avusturya Almanca konuşulan bir ülke olduğu için faydası dokunur ancak bazı dil sınavlarına girmen gerekecek veya orada dil öğreneceksin, tam prosedürü bilmiyorum.
Melissa'nın dediği gibi şirket referansı iyi olur. Şansını yükseltir. Türkiye'de birkaç yıl çalışıp iş tecrüben olursa referans alman da kolaylaşır. Ama tek bir ülkeye odaklanma İngiltere ve diğer ülkeleri de araştır sana en uygun olanı seç.
Ayrıca ben ufak çaplı bir şirket işletiyorum, yurtdışından referansla birini almadım şu ana kadar ama tecrübelerime göre işverenler daha önce Avrupa`yı tanımış olup daha kolay uyum sağlayacağı için öğrenci değişim programlarına katılmış olanlara daha sıcak oluyorlar. Üniversiteyi orada okursan da hem vatandaşlığa daha yakın olursun hem de çok daha kolay iş bulursun.

:)

Dosya Ekleri

• eee94634ce0d24c.jpeg
    eee94634ce0d24c.jpeg
    103,5 KB · Görüntüleme: 71
Aynen zor Almanya'da yaşamak aldığın nefese bile vergi ödersin, senin alman gereken parayı Suriye'liler alır, her sokağa bir cami yaparlar senin paranı kısıp. Bence aklından çıkar Almanya'yı (!).

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı