Altay Tankı 2023'te TSK envanterine girecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerli ve milli tank projesi Altay'la ilgili "Altay Tankı'nı 2023'ün başında orduya teslim edeceğiz." dedi.

Altay Tankı'nın yıllardır ertelenmesinin sebebi motor sıkıntısıydı. Geçtiğimiz aylarda BMC Power'ın BATU isimli 1500 beygirlik motoru üretmesi ve ilk kez çalıştırmasıyla beraber Altay'ın motor sıkıntısı da çözülmüş oldu.

1625230490181.png

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Şahsi düşüncemi paylaşacak olursam, Altay Tankı 2022'nin ilk ya da ikinci çeyreğine kadar seri üretime sokulup orduya teslim edilebilecek seviyede. Teslim tarihinin 2023 olarak açıklaması bence tamamen 2023 yılında yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili. Siz ne düşünüyorsunuz?

Yani. Her şey gibi bu da bir seçim vaadi. Öte yandan ben inanmıyorum 2023'te bile envantere gireceğine. Hatta malumun söylediği hiçbir şeye inanmıyorum.
Ordu'daki gelişmeleri, savunma sanayideki gelişmeler, ekonomik 'sözde gelişmeleri', bulunan kaynakları 'doğalgaz' hepsini 2023'te yapmaları apaçık bir seçim afişi.
Bunları yiyen zaten %50'lik kesim :D

Neyse ki TF-X için de 2023 demediler, arka tarafımla gülerdim yoksa.

Yıllardır var olan bir proje Altay. Şu anlık göz boyamak dışında çok bir işe yaradığını görmesek de umutlu olduğum projelerden birisi.

O yerli uçak projesinden pek ümidim yok ama tank projesinden umutluyum hocam. İyi veya kötü, diğer ülkelerin karşısına çıkaracağımız bir tankımızın olması lazım.

O yerli uçaktan projesinden pek ümidim yok ama tank projesinden umutluyum hocam. İyi veya kötü, diğer ülkelerin karşısına çıkaracağımız bir tankımızın olması lazım.
Benim için tam tersi, MMU'dan çok umutluyum, ama onun Hava Kuvvetleri'ne teslim edilmesi de 2030'u bulacak.

2023 olmadan seri üretime giren birçok yeni proje var, bu konuda katılmıyorum size.
İstediği kadar olsun hocam, her şey savunma sanayi değildir.
Ekonomi ve adalet bir ülkenin bel kemiğidir. Batılı ülkelerin mottosu da budur zaten.
Ama bi yandan halk perişan haldeyken, insan hakları vb. şeyler ihlal ediliyorken gidip Altay'la övünmek Milgem'le övünmek pek mantıklı bir hareket değil. Bu bizi günümüz Rusya'sı gibi yapar.
Yerli savaş uçağı, yerli savaş helikopteri, yerli tank, yerli muhrip vb. şeyler tabi ki çok olumlu şeyler ülkemiz açısından.
Ekonomi ve adalet bir ülkenin bel kemiğidir. Batılı ülkelerin mottosu da budur zaten.
Ama bi yandan halk perişan haldeyken, insan hakları vb. şeyler ihlal ediliyorken gidip Altay'la övünmek Milgem'le övünmek pek mantıklı bir hareket değil. Bu bizi günümüz Rusya'sı gibi yapar.
Yerli savaş uçağı, yerli savaş helikopteri, yerli tank, yerli muhrip vb. şeyler tabi ki çok olumlu şeyler ülkemiz açısından.
Ek olarak Savunma Sanayi'deki gelişmeleri Hükümetten çok Türk Silahlı Kuvvetleri ve savunma firmalarımıza bağlıyorum.

Şimdi biri çıkar der civatası yerli değil diye. Savunma sanayimizin her geçen gün daha fazla yerlileşmesi ve bu alana yönelik diş bağımlılığın azaltılması çok güzel bir başarı.

Yine de bu tarz projelerin ben de açıkçası vaat edilen zamanlarda teslim edileceğini düşünmüyorum.

Yalnız şunu da belirtmek lazım, proje geliştirme sürecinde yaşanabilecek aksilikler, kazalar ister istemez envantere giriş sürecini aksatabilir. Aktif olarak proje geliştirme yükünün altına girmiş olanlar varsa bilirler. Örneğin 3-4 aydır yürütmeye çalıştığım ufak bir bireysel projem var, bunun maddi manevi ve zaman sıkıntısı yönlerini geçtim, o psikoloji bile tek başına zorluk.

Motorunun erkenden bitmiş olması ise avantaj şu anda.

Ekonomi ve adalet bir ülkenin bel kemiğidir.
Bu konuda hak veriyorum size zaten. Demek istediğim 2023 seçimlerinden bağımsız olarak geliştirilen birçok savunma sanayisi projesi var. Keşke askeri anlamdaki başarımızı eğitim, ekonomi gibi alanlarda da gösterbilsek.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı