Altyapının ve modem arayüzünün gösterdiği maksimum hızın farklı olması

Lethium6161

Hectopat
Arkadaşlar iyi günler. Türk Telekom bayisinden ve sitelerden altyapımı sorgulayınca alabileceğim maksimum hız 45Mbps. Görüntüsünü ekledim.
resim_2021-07-07_153815.png
resim_2021-07-07_154010.png

Fakat modem arayüzünden baktığımda alabileceğim en fazla hız 24Mbps olarak gözüküyor.

resim_2021-07-07_154626.png

Dün VDSL2 değil de ADSL2'ye bağlı gözüküyordum. Akşam üzeri internet gitti. Müşteri hizmetleri ile konuştuktan sonra internetim geldiğinde modem arayüzünde VDSL2 hattına geçtim ve ulaşılabilir hız 16Mbps gelenden 24Mbps'ye, 860Kbps giden ise 14Mbps'ye çıktı. Upload 4Mbps oldu. Herhangi bir paket değişikliği yapmadım. Sizce ne olmuş olabilir? Ve TurkNet'e geçersem ne hız alırım?

Fakat TTNET bayisi, müşteri hizmetleri ve siteler 45Mbps yani arayüzden fazla hız alabileceğimi söylüyor.
Modem ara yüzündeki "SNR Margin" değeri var ya işte o değer senin çok yüksek. Normalde 15 en idealdir. Peki SNR Margin -yazının devamında SNR olarak anılacaktır- değeri ne işe yarar?

SNR değeri ne kadar yüksek olursa alabileceğin hız o kadar yüksek olur. Yani mesela senin 16Mbps alırken SNR değerin 24 diyelim: Sen 50Mbps'ye geçtiğinde bu SNR sana 10 olacaktır. Yani düşerse hız yükseliyor, bir nevi senin limitin gibi. SNR değeri 7 ve üstü olduğu müddetçe bağlantında sorun çıkmaz ancak 7'nin altına düştükçe bağlantında kopmalar çok sıklıkla yaşanmaya başlar. En ideal bağlantı değeri 15'dir. 15 olunca kopma sorunu %99 hiç olmaz, 15'in altında arada da olsa kopma olabilir. Bu yüzden sizin 45Mbps alabilmeniz mümkün ancak bu durumda 10 SNR adar düşebilir.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı