AMD Ekran Kartlarının Ömrü Daha Kısa Oluyor Söylentisi

HellStalkeR

Megapat
Merhaba, birkaç arkadaşım var malum GTX 1070 i5 6402p ye darboğaz yapar mı diye danışırken yapacağı kanısına varıp RX 580 almaya karar verdim ama sanırım 570 alacağım :cry:
Neyse ana konu şu sorduğum yakın çevremdeki herkes AMD ekran kartları daha erken bozuluyor maximum 2-3 yıl ömrü var dedi. Yok inanılacak bir kanıt yok ama RX 470 Saapphire Nitro olan ekran kartım 1 yıl 10 ay sonra dandik bir oyunda yandı. Isınma vs. sorunlarım da yoktu bu da içime kurt düşürdü, sizin yorumlarınız nedir?
Ya bu işlemci yüzünden öylesine çıkmaza girdim ki şeytan diyor al 1050Ti 20 FPS aşağı oyna kafan rahat olsun.
Yoksa Sapphire markası ucuz parça kullanıyor da ben mi bilmiyorum? AMD'nin pilot markası diye hatırlıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, birkaç arkadaşım var malum GTX 1070 i5 6402p ye darboğaz yapar mı diye danışırken yapacağı kanısına varıp RX 580 almaya karar verdim ama sanırım 570 alacağım :cry:
Neyse ana konu şu sorduğum yakın çevremdeki herkes AMD ekran kartları daha erken bozuluyor maximum 2-3 yıl ömrü var dedi. Yok inanılacak bir kanıt yok ama RX 470 Saapphire Nitro olan ekran kartım 1 yıl 10 ay sonra dandik bir oyunda yandı. Isınma vs. sorunlarım da yoktu bu da içime kurt düşürdü, sizin yorumlarınız nedir?
Ya bu işlemci yüzünden öylesine çıkmaza girdim ki şeytan diyor al 1050Ti 20 FPS aşağı oyna kafan rahat olsun.
Yoksa Sapphire markası ucuz parça kullanıyor da ben mi bilmiyorum? AMD'nin pilot markası diye hatırlıyorum.
Eski bir Aorus RX 570 kullancısı olarak çok sesli fanı vardı 80'de çalışıyordu fan sıcaklık 65'le 70 arası şimdi GTX 1060'a geçtim sıcaklık 50 55 max 60 derece+OC ile sorun olmaz merak etmeyin ayrıca çok ucuz. RX 570'ler şu an 700 TL'ye Asus Strix RX 570 görmüştüm.

AMD'nin ATI olduğu zamanlarda HD 5870 ve HD 5970 serisi kartları var. Bence dönemini bırak sonrasında bile en üst kartlarıydı. Uzun bir dönem test sonuçlarında geçen başka güncel bir kart olmadı bu ki kartı. Hurafelere bakma sen boşver. Test sonuçlarına karşılaştırma videolarına bak hatta burada sor en sağlıklı cevapları alırsın.

1050Ti al 20 FPS aşağı al ama kafan rahat olsun? O arkadaşın 20 FPS az deyince kesin 1050Ti alır. Geçen de bir arkadaş da “AMD daha performanslı ama Intel daha kaliteli.” demişti ve çıldırmıştım :) Bazı anlamamakta direnen insanlara bir şey dinletemiyorsunuz. RX 570’in de fiyatları çok iyi şu anda. Kaçırmayın derim.

1070'ten 470'e neden düştünüz?

Bu arada AMD kısa ömürlüdür söylentisi tamamen hurafe. Nvidia, cebren ve hile ile pazarın %80'ine hakim. Ama PC dünyası dışında çöp bile satamıyor. Bu yüzden AMD ürün alınırken de satılırken de türlü dedikodular hep dönüyor. Bilgisayarcılard da kolayca satabilecekleri ürünü tavsiye ediyorlar. Çünkü bildiklerinden şaşmaktan korkuyorlar. Zaten günümüzde kötü ürün üretilmiyor, rekabet çok kızışmış durumda. Ayrıca hemen her marka iki üründen de üretim yapıyor.

1070'ten 470'e neden düştünüz?
İşlemcim darboğaz yapabilirmiş aslında GTX 1080 ile darboğaz yaptığını gördüm ancak tam olarak darboğaz denemezdi ekran kartı tam randımanlı çalışmasa da kasma donma vs yoktu mesela ancak risk almak istemediğimden son kararım RX580 8 GB oldu. kafamın almadığı şu GTX 1060 da darboğaz yapar diyorlar eeee RX 580 performans olarak GTX 1060'ın üzerinde ?

Darboğaz kavramı biraz ezberden gidiyor. Ben bu foruma yazmaya yeni başladım ama hem görebildiğim diğer bütün forumlarda hem de normalde, hatta müşterilerimde de bir sürü kalıpçı ve ezberci bakış açıları mevcut.

Bunlardan bazıları darboğaz, bazı ekran kartlarının spesifik çözünürlükler için yapılması, bazı markaların mutlaka yanması ya da çok kötü olması (Sapphire mesela), güç kaynaklarının gereğinden en az iki kat daha büyük olması gerekltiği, FPS değerinin ekran tazeleme değerinden çok daha yüksel olması gerekliliği, V-Sync olmayınca herşeyin daha akıcı hissettirdiği iddiaları ve daha nice bir sürü hurafe hep ağızdan ağıza dolaşıyor.

Öncelikle mutlaka bir şeyler darboğaza gelecek. "Bir sistem en yavaş parçası kadar hızlıdır" diye bir söz var. Diyelim ki sisteminizin performansını ölçmek istiyorsunuz, en yavaş parça ortaya çıktığı an performans tıkanmaya başlar, tüm sisteminizin performansı "o şartlar için" odur.

Örneğin, Assassin's Creed Origins gibi aşırı derecede işlemci gerektiren bir oyun oynuyorsunuz diyelim, bu durumda büyük ihtimalle alacağınız FPS değerini işlemci belirleyecek, çünkü ilk olarak o zorlanmaya başlayacak. Darboğaz dediğimiz bu.

Veya tersine örnek verelim, Far Cry 5 oynuyorsunuz, hem de 4K çözünürlükte. İlk olarak ekran kartınız tıkanma sinyalleri verecek ve performansınızın tepe değerini ekran kartı belirleyecek.

Veya, Batman Arkham Knight oynuyorsunuz, şehrin üzerinde uçmaya başladınız. Yavaş bir hard diskiniz var ve karşıdaki binalar görüntülenmemeye, oyun da takılmaya başladı. Bu durumda da hard diskiniz darboğaz yapmış olacağız.

Tipik olarak bir sürü oyunun işlemci, RAM ve HDD'den bekledikleri benzerdir. Bazı oyunlar biraz daha işlemciye yüklenebilir. Asıl değişkenlik gösteren, hatta çok geniş bir aralığa yayılan beklentiler ise ekran kartındandır. Bir de üstüne ekran kartının en pahalı bileşen olduğunu düşününce diğer parçaların darboğaza uğramaları daha avantajlıdır.

Benim tavsiyem ekran kartına ayırabildiğiniz en yüksek bütçeyi ayırıp alabildiğinizin en iyisini alın. Artan gücünüz olursa da çözünürlüğü arttırsınız bir şekilde dengeye gelir.

Bunu ben daha çok Amd olarak değil de Sapphire olarak duymuştum yanma arıza gibi durumları bir çok kişi de bahsetmişti. Belki yeni nesil 500 serisinde düzeltmişlerdir bilmiyorum kullanan vardır illa ama ben denk gelmedim 500 serisi için dediklerin bir kısmına katılabilirim özellikle 290 380 gibi kartlarda çok oluyordu aşırı ısınma ve yanma özellikle 290 meşhurdu aşırı ısınan bir karttı.
Ama yeni serilerde öyle bir şey yoktur bence.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı