HellStalkeR
Megapat
Darboğaz kavramı biraz ezberden gidiyor. Ben bu foruma yazmaya yeni başladım ama hem görebildiğim diğer bütün forumlarda hem de normalde, hatta müşterilerimde de bir sürü kalıpçı ve ezberci bakış açıları mevcut.
Bunlardan bazıları darboğaz, bazı ekran kartlarının spesifik çözünürlükler için yapılması, bazı markaların mutlaka yanması ya da çok kötü olması (Sapphire mesela), güç kaynaklarının gereğinden en az iki kat daha büyük olması gerekltiği, FPS değerinin ekran tazeleme değerinden çok daha yüksel olması gerekliliği, V-Sync olmayınca herşeyin daha akıcı hissettirdiği iddiaları ve daha nice bir sürü hurafe hep ağızdan ağıza dolaşıyor.
Öncelikle mutlaka bir şeyler darboğaza gelecek. "Bir sistem en yavaş parçası kadar hızlıdır" diye bir söz var. Diyelim ki sisteminizin performansını ölçmek istiyorsunuz, en yavaş parça ortaya çıktığı an performans tıkanmaya başlar, tüm sisteminizin performansı "o şartlar için" odur.
Örneğin, Assassin's Creed Origins gibi aşırı derecede işlemci gerektiren bir oyun oynuyorsunuz diyelim, bu durumda büyük ihtimalle alacağınız FPS değerini işlemci belirleyecek, çünkü ilk olarak o zorlanmaya başlayacak. Darboğaz dediğimiz bu.
Veya tersine örnek verelim, Far Cry 5 oynuyorsunuz, hem de 4K çözünürlükte. İlk olarak ekran kartınız tıkanma sinyalleri verecek ve performansınızın tepe değerini ekran kartı belirleyecek.
Veya, Batman Arkham Knight oynuyorsunuz, şehrin üzerinde uçmaya başladınız. Yavaş bir hard diskiniz var ve karşıdaki binalar görüntülenmemeye, oyun da takılmaya başladı. Bu durumda da hard diskiniz darboğaz yapmış olacağız.
Tipik olarak bir sürü oyunun işlemci, RAM ve HDD'den bekledikleri benzerdir. Bazı oyunlar biraz daha işlemciye yüklenebilir. Asıl değişkenlik gösteren, hatta çok geniş bir aralığa yayılan beklentiler ise ekran kartındandır. Bir de üstüne ekran kartının en pahalı bileşen olduğunu düşününce diğer parçaların darboğaza uğramaları daha avantajlıdır.
Benim tavsiyem ekran kartına ayırabildiğiniz en yüksek bütçeyi ayırıp alabildiğinizin en iyisini alın. Artan gücünüz olursa da çözünürlüğü arttırsınız bir şekilde dengeye gelir.
Sizce İ5 6402p ile GTX 1070 darboğaz yapar mı yada RX 580 ile yapar mı cevaplarsanız çok menmun olurum.