AMD işlemcilerin aşırı ısınma sorunları

Makaleler
1
Arkadaşlar şimdi buradaki hatanız sanırım şu( bu günlerde özellikle yazla beraber işlemcileriniz çok ısınıyor sanırım bayağı bir konu açılmış) benim işe yaradığını gördüğüm 2 seçenek var:
1. eğer alabiliyorsanız güçlü bir kule tipi soğutma alın veya bütçeniz yetiyorsa sıvı soğutma.
Ancak bu konuda dikkat etmeniz gereken şeyler var örneğin kasanızın radyatöre uygun bir alana sahip olması gerekmekte, kule tipi alacaklar için ise bazen o fanlar kasanın hava akışını kötü yönde etkileyip kullanıcıları daha da pişman edebilir bu gibi konulara dikkat etmenizi öneririm; kasanızın içine sığmalı ver hava akışını engellememeli.
2. (AMD işlemciler için önerim) öncelikle şunu bilmelisiniz ki siz kapatmadığınız sürece CPB sürekli açıktır yani işlemci gerek duyduğu yerlerde daha fazla güç çekerek otomatik olarak GHz'ini arttırabilir bu da aşırı ısınmalara sebep olur.(Genelde güçlü soğutucu kullananlar bunu hissetmez ancak stok kullanan arkadaşlar için anlatıyorum zaten) bunu kendimde test etmiş olarak şunu söyleyeyim stok soğutucu ile Ryzen 3 3300X kullanıyorum ve CPB açınca işlemci sıcaklığı sürekli 65-85 arası oynarken -ki genelde 70 üstü olmakta- CPB'yi kapattığımda 55 dereceye sabitlendi resmen işlemci, bende bunu test etmek istedim ve özellikle işlemci ağırlıklı oyunlarda işlemcinin en fazla 57- 58 derece olduğunu gördüm bu arada şu an yaz olduğunu da unutmamak gerek kışın bu sıcaklık değerleri iyice azalacaktır. Yani genelde 55-50 derece arası değişiyor işlemcim, buradan da anladığımız üzere CPB aslında otomatik olarak yapılan bir çeşit overclock gibi; düzgün soğutmayla çok işe yarayabilir çünkü manuel değil.
(Yani siz işlemciyi 4.5GHz'e ayarlarsanız mesela sürekli zorlanacaktır işlemci ancak CPB sayesinde gerektiği yerde gereken miktarda arttığı kapasite için işlemciniz fazla yorulmadan ve ısınmadan işini yapacaktır)yine de şunu belirteyim 3.8GHz bana şu an cidden yetiyor o yüzden gerek duyduğum bir şey de değil.

Söylediklerimi yaparsanız memnun kalacağınız düşünüyorum :D.

AMD inşallah bu ısınma sorununu 4. nesilde çözer. Tamam İ9 ve R9 ısınır sıvı soğutmayı takarsın da İ5 10400 gibi 14nm işlemciler daha kötü bir stok fan ile bile bu kadar ısınmıyorsa bence R5 3600 de ısınmamalı.
Evet 7nm işlemci normalde kolay kolay ısınmaz ancak bu işlemcilerin çok güçlü olduğunu da unutmayalım ısınma sebeplerinden biri de bu zaten.

Arkadaşlar şimdi buradaki hatanız sanırım şu( bu günlerde özellikle yazla beraber işlemcileriniz çok ısınıyor sanırım bayağı bir konu açılmış) benim işe yaradığını gördüğüm 2 seçenek var:
1. eğer alabiliyorsanız güçlü bir kule tipi soğutma alın veya bütçeniz yetiyorsa sıvı soğutma.
Ancak bu konuda dikkat etmeniz gereken şeyler var örneğin kasanızın radyatöre uygun bir alana sahip olması gerekmekte, kule tipi alacaklar için ise bazen o fanlar kasanın hava akışını kötü yönde etkileyip kullanıcıları daha da pişman edebilir bu gibi konulara dikkat etmenizi öneririm; kasanızın içine sığmalı ver hava akışını engellememeli.
2. (AMD işlemciler için önerim) öncelikle şunu bilmelisiniz ki siz kapatmadığınız sürece CPB sürekli açıktır yani işlemci gerek duyduğu yerlerde daha fazla güç çekerek otomatik olarak GHz'ini arttırabilir bu da aşırı ısınmalara sebep olur.(Genelde güçlü soğutucu kullananlar bunu hissetmez ancak stok kullanan arkadaşlar için anlatıyorum zaten) bunu kendimde test etmiş olarak şunu söyleyeyim stok soğutucu ile Ryzen 3 3300X kullanıyorum ve CPB açınca işlemci sıcaklığı sürekli 65-85 arası oynarken -ki genelde 70 üstü olmakta- CPB'yi kapattığımda 55 dereceye sabitlendi resmen işlemci, bende bunu test etmek istedim ve özellikle işlemci ağırlıklı oyunlarda işlemcinin en fazla 57- 58 derece olduğunu gördüm bu arada şu an yaz olduğunu da unutmamak gerek kışın bu sıcaklık değerleri iyice azalacaktır. Yani genelde 55-50 derece arası değişiyor işlemcim, buradan da anladığımız üzere CPB aslında otomatik olarak yapılan bir çeşit overclock gibi; düzgün soğutmayla çok işe yarayabilir çünkü manuel değil.
(Yani siz işlemciyi 4.5GHz'e ayarlarsanız mesela sürekli zorlanacaktır işlemci ancak CPB sayesinde gerektiği yerde gereken miktarda arttığı kapasite için işlemciniz fazla yorulmadan ve ısınmadan işini yapacaktır)yine de şunu belirteyim 3.8GHz bana şu an cidden yetiyor o yüzden gerek duyduğum bir şey de değil.

Söylediklerimi yaparsanız memnun kalacağınız düşünüyorum :D.
Hocam bende r3 3300x kullanıyorum GTA V pubg gibi oyunlarda yer yer 85-90 görüyor ve bu ani bir şekilde oluyor 75 iken çat diye 85 oluyor ve masaüstünde boşta 65-70 in altına inmiyor sürekli ısı dalgalanması var.
MSI afterburner kullanıyorum

Hocam bende R3 3300X kullanıyorum GTA V PUBG gibi oyunlarda yer yer 85-90 görüyor ve bu ani bir şekilde oluyor 75 iken çat diye 85 oluyor ve masaüstünde boşta 65-70'in altına inmiyor sürekli ısı dalgalanması var.
MSI Afterburner kullanıyorum.

CPB kapatabilirsiniz çözümü orada buldum anlattığım gibi ya da UV.

Evet 7nm işlemci normalde kolay kolay ısınmaz ancak bu işlemcilerin çok güçlü olduğunu da unutmayalım ısınma sebeplerinden biri de bu zaten.
Bence gücü en önemsiz ısınma sebebi. Dediğim gibi benzer güçteki İ5 10400 gibi işlemciler o kadar ısınmıyor. Bence durumun ana sebebi verilen voltaj. R5 3600 nedensiz şekilde çok voltaj isteyen bir işlemci. Gerçi hepsi öyle değil hatta 2020 üretim olanlar 1.25V ile 4.4GHz falan görüyor ama bu ısınma sorununu yaşayanların işlemcileri genelde stok halde bile 1.45V falan çekiyor.

Ek olarak konu ile alakasız ama Ryzen bence Turbo frekansa tüm çekirdekler ile çıkma işini bıraksın. Sonra millet 4.3GHz Intel işlemci görünce onu daha hızlı sanıyor 😀

Bence gücü en önemsiz ısınma sebebi. Dediğim gibi benzer güçteki i5 10400 gibi işlemciler o kadar ısınmıyor. Bence durumun ana sebebi verilen voltaj. R5 3600 nedensiz şekilde çok voltaj isteyen bir işlemci. Gerçi hepsi öyle değil hatta 2020 üretim olanlar 1.25V ile 4.4GHz falan görüyor ama bu ısınma sorununu yaşayanların işlemcileri genelde stok halde bile 1.45V falan çekiyor.

Ek olarak konu ile alakasız ama Ryzen bence Turbo frekansa tüm çekirdekler ile çıkma işini bıraksın. Sonra millet 4.3GHz Intel işlemci görünce onu daha hızlı sanıyor 😀

Hocam doğru soğutmayla zaten eşit derecelere düşüyorlar ben bu konuyu en başından beri düzgün soğutması olmayanlar için açtım :D zaten ilk önerim düzgün soğutma ki 9400’den de güçlü bu işlemci. Ve sonda söylediğinize katılıyorum :D.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Saniye 19:10 herşeyi açıklıyor sanırım. Cpb kapalı olması oyun oynayan,internette takılan,film izleyen birini etkilemicektir. R5 3600 kullanıyorum. Cpb kapalı max 63 açık ise 70 gördüm oyunlarda. Kapalı iken fps düşüşü veya drop yaşamadım. 3000 serisi bencede ısınıyor özellikle boştaki sıcaklık değerleri.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Saniye 19:10 herşeyi açıklıyor sanırım. Cpb kapalı olması oyun oynayan,internette takılan,film izleyen birini etkilemicektir. R5 3600 kullanıyorum. Cpb kapalı max 63 açık ise 70 gördüm oyunlarda. Kapalı iken fps düşüşü veya drop yaşamadım. 3000 serisi bencede ısınıyor özellikle boştaki sıcaklık değerleri.

Orada PBO testi yapılıyor CPB değil.

Hocam lütfen beğenmediyseniz kızgın atabilirsiniz ancak (kullandığınız işlemciyi de bilmemekle beraber) artık yorum yapmanızı gerektirecek bir şey yok onu belirteyim.

Ayrıca CPB, PBO'nun bizim ve sizin anlayabileceğiniz tek (ya da en büyük farkı) birinin yazılımsal diğerinin anakart üzerinden olması yani aralarında neredeyse hiçbir fark yok.

Default ayarlarda bu sıcak günlerde gördüğüm en yüksek değer 85 derece. Standart bir kule tipi soğutucu olan Akasa Nero 3 kullanıyorum. Benim düşüncem bilgisayar ısıdan kapanmadığı sürece sorun yok.

Zaten 95 derece sınır değeri ve bu 85 derece sıcaklığı da anlık görüyor. Yani ani güç ihtiyacı olduğunda CPB ve PBO özellikleri ile anlık maksimum voltaj ve frekans değerlerine çıkıyor. Bu ihtiyacı karşıladıktan sonra normale dönüyor. Dolayısıyla sıcaklık artışı da anlık oluyor.

Özet olarak fazla takmayın.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı