AMD işlemcilerin aşırı ısınma sorunları

Makaleler
1
Arkadaşlar şimdi buradaki hatanız sanırım şu( bu günlerde özellikle yazla beraber işlemcileriniz çok ısınıyor sanırım bayağı bir konu açılmış) benim işe yaradığını gördüğüm 2 seçenek var:
1. eğer alabiliyorsanız güçlü bir kule tipi soğutma alın veya bütçeniz yetiyorsa sıvı soğutma.
Ancak bu konuda dikkat etmeniz gereken şeyler var örneğin kasanızın radyatöre uygun bir alana sahip olması gerekmekte, kule tipi alacaklar için ise bazen o fanlar kasanın hava akışını kötü yönde etkileyip kullanıcıları daha da pişman edebilir bu gibi konulara dikkat etmenizi öneririm; kasanızın içine sığmalı ver hava akışını engellememeli.
2. (AMD işlemciler için önerim) öncelikle şunu bilmelisiniz ki siz kapatmadığınız sürece CPB sürekli açıktır yani işlemci gerek duyduğu yerlerde daha fazla güç çekerek otomatik olarak GHz'ini arttırabilir bu da aşırı ısınmalara sebep olur.(Genelde güçlü soğutucu kullananlar bunu hissetmez ancak stok kullanan arkadaşlar için anlatıyorum zaten) bunu kendimde test etmiş olarak şunu söyleyeyim stok soğutucu ile Ryzen 3 3300X kullanıyorum ve CPB açınca işlemci sıcaklığı sürekli 65-85 arası oynarken -ki genelde 70 üstü olmakta- CPB'yi kapattığımda 55 dereceye sabitlendi resmen işlemci, bende bunu test etmek istedim ve özellikle işlemci ağırlıklı oyunlarda işlemcinin en fazla 57- 58 derece olduğunu gördüm bu arada şu an yaz olduğunu da unutmamak gerek kışın bu sıcaklık değerleri iyice azalacaktır. Yani genelde 55-50 derece arası değişiyor işlemcim, buradan da anladığımız üzere CPB aslında otomatik olarak yapılan bir çeşit overclock gibi; düzgün soğutmayla çok işe yarayabilir çünkü manuel değil.
(Yani siz işlemciyi 4.5GHz'e ayarlarsanız mesela sürekli zorlanacaktır işlemci ancak CPB sayesinde gerektiği yerde gereken miktarda arttığı kapasite için işlemciniz fazla yorulmadan ve ısınmadan işini yapacaktır)yine de şunu belirteyim 3.8GHz bana şu an cidden yetiyor o yüzden gerek duyduğum bir şey de değil.

Söylediklerimi yaparsanız memnun kalacağınız düşünüyorum :D.

Default ayarlarda bu sıcak günlerde gördüğüm en yüksek değer 85 derece. Standart bir kule tipi soğutucu olan Akasa nero 3 kullanıyorum. Benim düşüncem bilgisayar ısıdan kapanmadığı sürece sorun yok.

Zaten 95 derece sınır değeri ve bu 85 derece sıcaklığı da anlık görüyor. Yani ani güç ihtiyacı olduğunda CPB ve PBO özellikleri ile anlık maksimum voltaj ve frekans değerlerine çıkıyor. Bu ihtiyacı karşıladıktan sonra normale dönüyor. Dolayısıyla sıcaklık artışı da anlık oluyor.

Özet olarak fazla takmayın.

Siz bilirsiniz ancak şunu belirteyim işlemcinin tek zararı kendine olmaz yanındaki devreleri de yakma ihtimali var. Ya da ana kartı.

Hayir abi ban fanboy falan degilim, Intel kullaniyorum ayrica. AMD'ye herkes isiniyor falan diyor ulan bir de Intel'e bakin ya. Intel islemcilere mi stok fan yetiyorr, yoksa AMD'ye mi stok fan yetiyor?

Hocam ben AMD'ye ısınıyor falan demiyorum Allah Allah'siz benimle dalga mı geçiyorsunuz :D benim elimde AMD olduğu için AMD'ye uygun çözümler düşündüm intelinki hakında net bir bilgim yok çünkü :D ancak Ryzen 3000 ve X serisi işlemciler genel olarak ortalama bir soğutucuya sahip değilse, UV yapılmamışsa, CPB kapatılmamışsa ısınma ihtimali olan işlemciler çünkü 1200 AF ile 3300X'i bir tutmak mantıklı bile değil zaten ısınması normal ancak bu durumdan rahatsız olan arkadaşlara önerim bu bakın eğer işlemcim Intel olsaydı ve net çözümlerini bulsaydım emin olun onun hakkında yorum yapardım Intel yanıyor olabilir ancak benim bilgim net değil :D ondan yazmadım. Yani 4.5 GHz e çıkabilen bir işlemcinin ısınma hakkı zaten çok doğal değil mi haksız mıyım?

Intel, AMD karşılaştırması yapmak doğru olmaz. İşlemcilerin çalışma prensipleri bildiğim kadarıyla farklı. Performans ihtiyacını farklı teknolojik çözümlerle karşılamaya çalıştıkları için doğrudan karşılaştırma yapılması bence doğru değil.

Bütün değişkenleri hesaba katarak referans sıcaklık değerlerini ve stabiliteyi ölçerek test yapabilen bir arkadaşımız olur da konu açarsa oraya karşılaştırma yorumlarımızı yazarız.

Belli ki sıcaklık direncini geliştirmişler ki yapılan açıklamalarda bu değerlerin normal olduğunu söylüyorlar.

Hayir abi ban fanboy falan degilim, Intel kullaniyorum ayrica. AMD'ye herkes isiniyor falan diyor ulan bir de Intel'e bakin ya. Intel islemcilere mi stok fan yetiyorr, yoksa AMD'ye mi stok fan yetiyor?

Ayrıca bana göre Benchmark'lardan da gördüğüme göre Intel işlemcilerin ısınma sorunları daha fazla hatta AMD'ler soğuk bile çalışıyor denebilir (ancak hepsi için geçerli değil tabii ki de)

Hocam ben AMD'ye ısınıyor falan demiyorum Allah Allah'siz benimle dalga mı geçiyorsunuz :D benim elimde AMD olduğu için AMD'ye uygun çözümler düşündüm intelinki hakında net bir bilgim yok çünkü :D ancak Ryzen 3000 ve X serisi işlemciler genel olarak ortalama bir soğutucuya sahip değilse, UV yapılmamışsa, CPB kapatılmamışsa ısınma ihtimali olan işlemciler çünkü 1200 AF ile 3300X'i bir tutmak mantıklı bile değil zaten ısınması normal ancak bu durumdan rahatsız olan arkadaşlara önerim bu bakın eğer işlemcim Intel olsaydı ve net çözümlerini bulsaydım emin olun onun hakkında yorum yapardım Intel yanıyor olabilir ancak benim bilgim net değil :D ondan yazmadım. Yani 4.5 GHz'e çıkabilen bir işlemcinin ısınma hakkı zaten çok doğal değil mi haksız mıyım?

Hocam şu an cevap verdigim yazinizi tam olarak okumadim. Ayni sekilde konudaki AMD islemcilerin nasil daha az isinacagina dair verdiginiz teknikleri de. Ben size Intel'e niye isinmiyor deyipte AMD'ye isiniyor diyorsunuz diye tepki cekmiyorum yanlis anlamissiniz. Ben genele soyledim. Herkes AMD'ye isiniyor deyip Intel'i gormezlikten geliyor. CPB UV ne ise yarar bir bilgim yok ama 3000 serilerinde render yapilmazsa yeterli kalıyor. R9 3000 serisi haric.

CPB konusuna açıklık getirmek için kendi sistemimde Rainbow'da test yaptım.

rainbow1sistem.png

rainbow1kalite.png

CPB Kapalı:

rainbow1cpboff.png

CPB Açık:

rainbow2cpbon.png

CPB açıkken işlemcinin daha fazla ısındığını unutmayalım. 1 FPS için işlemciyi daha sıcak çalıştırmaya gerek yok. Başka oyunlarda yine kendim gözlemledim FPS açısından drop vesaire yaşamadım.
İşlemcinin CPB kapalı halindeki performasından memnun olduğum için kapalı kullanıyorum.
Fakat daha fazla işlemci yükü isteyen işler yapan arkadaşlar tabii ki overclock yapmak isticeklerdir. En azından maksimum performansı almak isticeklerdir. Haliyle sıcaklıklar artıcağı için çözümü veya seçimi ona göre yapmaları gerekiyor.

Hocam şu an cevap verdigim yazinizi tam olarak okumadim. Ayni sekilde konudaki AMD islemcilerin nasil daha az isinacagina dair verdiginiz teknikleri de. Ben size Intel'e niye isinmiyor deyipte AMD'ye isiniyor diyorsunuz diye tepki cekmiyorum yanlis anlamissiniz. Ben genele soyledim. Herkes AMD'ye isiniyor deyip Intel'i gormezlikten geliyor. CPB UV ne ise yarar bir bilgim yok ama 3000 serilerinde render yapilmazsa yeterli kalıyor. R9 3000 serisi haric.
Memnun oldum hocam bende aynı şeyi düşünüyorum artık sorun yok sanırım :D.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı