AMD Neden Uzun Süredir Üst Seviye Ekran Kartı Çıkartmıyor?

Ben de isterim Nvidia'nın en üst seviye kartlarıyla yarışmasını. İş şuanki gibi olunca fiyat olarak Nvidia istediği gibi uçabiliyor. Ama arkadaşın dediği gibi
Stabilite. Üretim. Teknoloji. Mimari.
hala daha ürettiği kartlarda dahi bu sorunu yaşıyorlar. Bknz sıcaklık değerleri, driver sorunları. Tahminime göre bu sene de big NAVI, 3080-3090 ayarında bir kartı yine çıkaramayacak ve en tepede yine Nvidia rakipsiz olacak. Sonraki seneye artık inşallah.
 
R9 2XX serisinde gayet başarılı mıydı? Hangi AMD ya o? Benim hatırladığım GTX 9XX serisine göre çok çok daha fazla TDP değerlerine sahip olmasına rağmen(R9 290X 290 Watt TDP değerine sahipti) rakibi GTX 970'le ancak başa baş performans gösteriyordu. Kaldı ki daha GTX 980 vardı. AMD'nin şu son 10 yıl içerisinde hiçte üst seviye ekran kartlarında başarılı olduğunu hatırlamıyorum. Belki R9 295x2 örnek verilebilir ama o da çift GPU kullandığı için çok yüksek bir TDP değerine sahipti.
R9 2XX serisinin rakibi 7xx serisiydi zaten, siz karıştırıyorsunuz galiba.
 
Bence AMD dengeli yükselmeler yapıyor. Ekran kartında da tıpkı işlemcide olduğu gibi emin adımlar atmak istiyor. İşlemcide sürekli bir önceki nesile eklemeler yaptılar ancak oyunlardaki saf işlemci gücüne sahip işlemcileri 3. nesil Ryzende görebildik. Aynı olayı AMD ekran kartında da yapıyor şuan. İlk olarak emin adımlarla kendi içinde yol alıyor. Sürekli kendini geliştiriyor. Yani rakiplerinden çok kendi içerisinde bir yarış içerisinde gibi.
 
R9 2XX serisinin rakibi 7XX serisiydi zaten, siz karıştırıyorsunuz galiba.
R9 3XX serisi de GTX 9XX serisi çıktıktan bir sene sonra çıktı. O aralıkta karşılaştırılan kartlar sürekli GTX 9XX ve R9 2XX oluyordu. R9 3XX çıktıktan sonra da durum değişmedi bu arada. Çıkış tarihi olarak GTX 7XX serisi ve R9 2XX serisi aynı anda çıktı ama haklısınız. Yani R9 2XX ve GTX 7XX 2013 yılında çıktı. Sonradan GTX 9XX 2014'te çıktı ve 2015 yılında R9 3XX çıktı. Benim kastettiğim şey bu.

Özellikle 2014'te yapılan karşılaştırmalar ki orada AMD büyük yara aldı diyebilirim çünkü çıkan R9 3XX serisi de durumu değiştirmedi. Bilhassa o dönemde iyice artan NVIDIA furyası bugün bile etkisini gösteriyor. Yine RX 570, RX 580 gibi F/P kartları çıkınca AMD birazcık piyasaya ortak olmaya başladı.
 
Nvidia çıtayı ciddi anlamda yükseğe çıkardı. Gerek çekirdekler gerekse yapay zeka ve render kabiliyetleri ciddi anlamda arttı kartlarının. İşlemci kısmındaki rekabetten daha zor, ekran kartı kısmındak rekabet.

Vega ile bir şeyler denediler ama ellerine yüzlerine bulaştırdılar. Her üretilen çekirdek aynı verimde olmadığı gibi, çekirdekleri stabil tutmak için yüksek voltaj vermek gerekiyordu, iyi çekirdekler de arada kaynıyordu. Ayrıca HBM de pahalılığı arttırdı.

Kısaca işleri, işlemcide olduğu kadar kolay değil. Ayrıca Nvidia mimarisine yatırım yaptığı gibi, yapay zeka çalışmalarına da deli gibi yatırım yapıyor, hatta kartlarını da buna göre tasarlıyor artık. Bir bakıma bunun ekmeğini yiyor.
 
R9 3XX serisi de GTX 9XX serisi çıktıktan bir sene sonra çıktı. O aralıkta karşılaştırılan kartlar sürekli GTX 9XX ve R9 2XX oluyordu. R9 3XX çıktıktan sonra da durum değişmedi bu arada. Çıkış tarihi olarak GTX 7XX serisi ve R9 2XX serisi aynı anda çıktı ama haklısınız. Yani R9 2XX ve GTX 7XX 2013 yılında çıktı. Sonradan GTX 9XX 2014'te çıktı ve 2015 yılında R9 3XX çıktı. Benim kastettiğim şey bu. Özellikle 2014'te yapılan karşılaştırmalar ki orada AMD büyük yara aldı diyebilirim çünkü çıkan R9 3XX serisi de durumu değiştirmedi.
Tamam hocam ben zaten R9 3XX iyiydi demedim, çok da takip etmedim ama R9 2XX'in rakibi 7XX serisi idi ve gayet başarılıydılar şimdi hiç kimse yanlış diyemez. AMD 3XX çıkartmada geç kaldığı için doğal olarak demekki 9XX ile karşılaştırmışlar ama buna bakılarak R9 2XX başarısızdı denemez yani. :D

Benim hatırladığım kadarıyla 3XX serisi 9XX'e göre iyi değildi ondan sonra da zaten üst segment kart gelmedi.
 
Ama aradan 3 nesil geçti. Uzun süredir bu işin içinde olan bir firma, yani nasıl yapamaz ki?

Yapıyor ama son kullanıcıya uygun olmuyor işte. HBM'e bulaşmasalardı işleri daha iyi olurdu belki. Birçok değişken var. Üst seviye diyince işin içine oyundan başka parametreler de giriyor.
 
Burda doğal olarak ben AMD aldım sorun yaşamıyorum diyen olsa da sorun yaşamıyorum diyen kullanıcılardan çok sorun yaşayan kullanıcılar görüyorum. AMD işlemci kullanıyorum 10 defa işlemci alsam hepsindede Ryzen alırım fakat ekran kartında NVIDIA'dan asla şaşmam.
 

Geri
Yukarı