AMD Ryzen 5 3600 aşırı ısınma sorunu

mackberkk

Decapat
Boşta bile 55-60 dereceleri gören işlemcim Ryzen 5 3600 konusunda çok fazla araştırma yaptım. Örnek verecek olursam PUBG'de 85-88 dereceleri gördüğüm için tereddüt yaşıyorum ki bu sebep ile bi' süredir araştırmalar yapıyorum. Yaptığım araştırmalar neticesinde iki şey gördüm;
1: Core Performance Boost kapatmak. 2: CPU Core Ratio değerini Auto'dan 38.00 gibi bir değer ile değiştirerek 1400'lerde çalışan voltajı 1200'lere çekmek.

Şimdi gelelim benim soruma, sorun yaşamadan yapmam gereken asıl işlem nedir? CPB kapatıp +1400'lerde çalışan voltaj değerimi düşürürsem performans kaybı yaşar mıyım? Bilgisayarım yeni ve hatalı bir işlem yapmayı da istemiyorum. Stok fan kullanıyorum, anakartım ASUS Prime B450M-K.

Not: Görsel 1; Auto'da çalışan CPU Core Ratio işleminin görev yöneticisindeki değerleri. Görsel 2; CPU Core Ratio işleminin 36.00 değerinde çalışan hali.

Dosya Ekleri

• Screenshot_1.png
    Screenshot_1.png
    8,2 KB · Görüntüleme: 562
  • 2.png
    2.png
    5,4 KB · Görüntüleme: 258
Son düzenleyen: Moderatör:
İlk olarak stok fan mı kullanıyorsunuz? Stok fan bu işlemciye yetmiyor.
Bugün yeni soğutucuyu monte ettim ve sonuçlar muhteşem. Bu aklımızda bulunsun.
Eskiden CoD oynarken max 77 gördüm. Şimdi ise max 61 görüyorum.
Yükte 60 derece oluyor bu soğutucuyla. Boşta ise 39-45 arası gidiyor.
Ayrıca stres testinde 59-60 arasında gidip geliyor.
Aldığım ürün: Dark Freezer x124

- AMD Chipset Driver'ın en güncel sürümünü indirin: https://drivers.amd.com/drivers/amd_chipset_software_2.04.28.626.exe ve üstteki arkadaşın da dediği gibi AMD Balanced moduna alın.
-CPB VE PBO'yu BIOS'tan disabled yapın.

Voltaj ayarları auto olsun. Daha demin açtığım konuda yaptım ve CoD: Warzone drop problemim çözüldü. Stabil çalışmadığı için oluyormuş. Boost falan anlık frekans hızlandırınca drop giriyormuş.
Arkadaşlar sağ olsun sorunumu çözdüler.
Ayrıca açtığım konuya göz atın:
İşimize yarar bilgiler burada.

Son düzenleme:
O fark bende de oluyor. 45-55 arası ani sıcaklık fırlaması oluyor. Siz biostan voltajı düşürürseniz işlemci frekansını da 4000mhz'e çekerseniz yükteki sıcaklıklar düşebilir.
Genel olarak 1.3Voltaj sabitlemesi önerilmiş fakat bios'tan voltaj ayarlarını nasıl yapacağımı bilmiyorum ve bununla alakalı video da bulamadım. Asus anakart.

İlk olarak stok fan mı kullanıyorsunuz? Stok fan bu işlemciye yetmiyor.
Bugün yeni soğutucuyu monte ettim ve sonuçlar muhteşem. Bu aklımızda bulunsun.
Eskiden CoD oynarken max 77 gördüm. Şimdi ise max 61 görüyorum.
Yükte 60 derece oluyor bu soğutucuyla. Boşta ise 39-45 arası gidiyor.
Ayrıca stres testinde 59-60 arasında gidip geliyor.
Aldığım ürün: Dark Freezer x124

- AMD Chipset Driver'ın en güncel sürümünü indirin: https://drivers.amd.com/drivers/amd_chipset_software_2.04.28.626.exe ve üstteki arkadaşın da dediği gibi AMD Balanced moduna alın.
-CPB VE PBO'yu BIOS'tan disabled yapın.

Voltaj ayarları auto olsun. Daha demin açtığım konuda yaptım ve CoD: Warzone drop problemim çözüldü. Stabil çalışmadığı için oluyormuş. Boost falan anlık frekans hızlandırınca drop giriyormuş.
Arkadaşlar sağ olsun sorunumu çözdüler.
Ayrıca açtığım konuya göz atın:
İşimize yarar bilgiler burada.
Bilgisayarı ilk aldığımda indirdiğim driverlar'dı fakat güç seçeneklerinde bu ayar bende yok. Tekrardan deneyeceğim. Ek olarak evet, stok fan kullanıyorum.

Genel olarak 1.3Voltaj sabitlemesi önerilmiş fakat bios'tan voltaj ayarlarını nasıl yapacağımı bilmiyorum ve bununla alakalı video da bulamadım. Asus anakart.

Bilgisayarı ilk aldığımda indirdiğim driverlar'dı fakat güç seçeneklerinde bu ayar bende yok. Tekrardan deneyeceğim. Ek olarak evet, stok fan kullanıyorum.
Bende de yoktu. Gözden kaçırdığım bir sürücüymüş. Linkini verdiğim dosyayı indirip yükleyince ve bilgisayarımı yeniden başlatınca o ayarlar geldi.

Ben de ASUS anakart kullanıyorum ve o ayar büyük ihtimalle oto moddadır.
Dediğim gibi ben de sıcaklık olarak sıkıntı yaşıyordum stok fan nedeniyle.

Bende de yoktu. Gözden kaçırdığım bir sürücüymüş. Linkini verdiğim dosyayı indirip yükleyince ve bilgisayarımı yeniden başlatınca o ayarlar geldi.

Ben de ASUS anakart kullanıyorum ve o ayar büyük ihtimalle oto moddadır.
Dediğim gibi ben de sıcaklık olarak sıkıntı yaşıyordum stok fan nedeniyle.
Verdiğiniz link ile indirdiğim Chipset Drivers içerisinde bahsi geçen güç seçeneği mevcut ilk olarak onu kullanacağım. Ek olarak AMD Raid Installer driverını da kurmam gerekiyor mu?

Verdiğiniz link ile indirdiğim Chipset Drivers içerisinde bahsi geçen güç seçeneği mevcut ilk olarak onu kullanacağım. Ek olarak AMD Raid Installer driverını da kurmam gerekiyor mu?
Son olarak benim de konunuzda belirttiğiniz CPB ve PBO'yu devre dışı bırakmam gerekir mi?
Evet, denemekte fayda var. Bunları yaptıktan sonra bir oyun veya stres testine sokun bakalım. Fark olacak mı merak ediyorum.

Evet, denemekte fayda var. Bunları yaptıktan sonra bir oyun veya stres testine sokun bakalım. Fark olacak mı merak ediyorum.
Driverların ardından yeniden başlattım bilgisayarı, şuan daha da dengesiz bir cpu sıcaklık grafiği görüntülüyorum. 50den 60a ve oradan 75e bile çıktığını görüyorum. Güç seçeneği olarak Ryzen Balanced açık.
Düzenli olarak 48-58 arası gidip geliyor.

Anlık atlamalar bende de var da PBO kapattınız mı?
Driverların ardından yeniden başlattım bilgisayarı, şuan daha da dengesiz bir cpu sıcaklık grafiği görüntülüyorum. 50den 60a ve oradan 75e bile çıktığını görüyorum. Güç seçeneği olarak Ryzen Balanced açık.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı