AMD ve NVIDIA ekran kartlarında tecrübe edindiğim detaylar

seyithan25

Decapat
Katılım
9 Aralık 2021
Mesajlar
23
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar öncelikle merhaba bahsi geçen konuda sizinle tecrübelerimi paylaşmak istiyorum çünkü bu kartları neredeyse her alanda denemiş ve halktan birisi olarak size kendi görüşlerimi paylaşmak ve bu iki farklı markanın hangi kullanıcılara hitap ettiğini kendi tecrübelerimle anlatmak istedim. Bu konuyu yazarken özellikle objektif bir kullanıcı olduğumu belirtmek isterim. Öncelikle AMD'den başlamak istiyorum.

AMD:
Öncelikle ben AMD RX 6600 XT ekran kartını kullandım bu kartı kullanırken edindiğim tecrübeler şunlar:

1. 6000 serisi kullandığım için bu ekran kartından örnek vereceğim. Bu ekran kartını 2 yıl kadar bir süre kullandım ve gerçekten hiç WattMan hatası almadım zaten uzun süre AMD ekran kartı kullananlar veya bu olayı araştıranlar bilir ki düzgün ve uyumlu bir RAM takarsanız büyük ihtimalle bir daha asla WattMan hatası almazsınız.

2. ben bu kartı ikinci el olarak 2 sene önce 4200 TL'ye almıştım ve o zamanlar yanlış hatırlamıyorsam bu ekran kartının gücünde olan NVIDIA ekran kartlarının ikinci elleri en az 2-3K daha pahalıydı ve o sıralar o farkı veremeyeceğim için ben de AMD ekran kartı almaya karar verdim benim için iyi bir şeydi çünkü 2-3K benim için az bir para değildi ve NVIDIA'nın 2-3 k daha pahalı olan ekran kartlarıyla aynı FPS'leri görebiliyordum. Bu yüzden AMD ekran kartları bu kulvarlarda NVIDIA'ya göre daha çok fiyat performans olması azımsanamayacak kadar gerçekti.

3. o zamanlarda bu ekran kartında hem RTX teknolojisini kullanıp hem de FSR (DLSS) teknolojisini kullanıyordum fakat bir şey dikkatimi çekti ki o da bazı arkadaşlarımın bu kartlarda RTX teknolojisinin olmadığını sanmalarıydı. Bilmiyorum ama AMD'nin belki de Türkiye'de düşük oranda ekran kartı satmasının nedenlerinden biri de Türkiye'deki kullanıcıların AMD kanadında RTX teknolojisinin olmadığını sanması olabilir.

4. AMD her ne kadar RTX ve FSR teknolojisini sunsa da bu, ya çoğu oyunda destek vermiyor ya da özellikle FSR teknolojisini kullandığınızda görüntülerde kayıplar veya rahatsız edici derecelerde pikselleşmeler ortaya koyabiliyordu fakat frs 2.0 versiyonu ile biraz daha düzeldiğini hatırlıyorum çünkü RDR2 oyununda bu teknolojiyi açarak oynayıp bitirmiştim ve o zamana kadar beni hiç rahatsız eden bir görüntü olmamıştı. (gözlerim hassastır)

5.yayıncılıkta sıkıntılar çekebiliyorsunuz arkadaşlar. OBS ayarlarını bilen bilir (6000 serisi için söylüyorum) bu kartı tercih ettiğinizde elinizde fazla bir encode seçeneğiniz olmuyor yani H264, AMD H264 encode ları vb. bulunuyor ve arasında en iyisi diye bilinen AMD H264 encode seçeneğini seçtiğinizde ve OBS'in önerdiği ayarlarda yayın açtığınızda görüntüler çamurlaşabiliyordu. " bu arada belirtmek isterim testlerimi Twitch'in önerdiği ayarlarda yani 6000 bit rate 1080p 60 FPS ile açtım ve tabii ki diğer bahsetmediğim ayarlar da Twitch'in önerdiği ayarlardı ve upload hızım 20 Mbps idi" buna rağmen görüntüm çamur gibiydi bilginiz olsun fakat 2K çözünürlükte yayın açtığımda o çamurlaşma olayı biraz daha iyileşmişti haberiniz olsun.

6. AMD her ne kadar oyunlarda iyi olsa da render ve desteklenen programlar açısından NVIDIA'nın gerisinde kalan bir kart yani siz yayın yapmayacaksanız ve içerik üretecekseniz tabii ki AMD bir sıkıntı yaşatmaz fakat NVIDIA daha hızlı ve optimize bir şekilde işinizi görmenize yarım edebilir.

7.AMD kesinlikle yazılım arayüzü ve bu arayüzün ekran kartıyla olan optimizesinde daha iyi fakat bunu sakın kartların temelinde yatan yazılım olarak düşünmeyin. Örneğin NVIDIA da DSR özelliği açıp görüntüyü 1080P'den 2K ya çıkaracağım ve monitörüm 1080p bunu AMD de çok daha optimize bir şekilde yapabildiğimi gördüm. Mesela oyunlar açılıp kapanırken AMD bu konuda daha optimize olduğu için bu işlemi takır takır yerine getirebiliyor fakat NVIDIA da DSR özelliğini açmaya tövbe ettim, NVIDIA hem açılıp kapanırken durmadan siyah ekran gelip gidiyordu hem de 2K da 1080p monitöre görüntüyü AMD'ye nazaran daha kötü gönderiyordu. Ya da başka özellik belirtecek olursam arayüzü daha kapsamlı yani direkt kendi yazılımı üzerinden OC yapmak ya da ekran kartının fan hızlarını vs ayarlamak daha kolay oluyordu. Bunu tabii ki NVIDIA ekran kartlarında da yapabiliyoruz fakat harici yazılımlar indirmemiz gerekiyor diye biliyorum bu yüzden AMD bu konuda da benim gözümde bir adım önde.

Kısacası AMD "abi ben bu kartı alacağım genellikle oyun oynayacağım ve elimdeki parayla en iyi performansı almak istiyorum diyenler için çok güzel bir kart. Düzgün ve desteklenen diğer bilgisayar bileşenleriyle bir araya getirdiğinizde kesinlikle verdiğiniz parayı sonuna kadar hak eden ve size hiçbir sıkıntı çıkarmayacak bir kart olduğunu düşünüyorum.

Diğer yandan şu an kullanmakta olduğum RTX 3080 ekran kartına gelince. "tabii ki aynı sınıfta kartlar değiller ve bu yüzden FPS veya performans karşılaştırması yapmayacağım sadece edindiğim tecrübeleri ve bilgileri kendi açımdan anlatmaya çalışacağım."

1. AMD ekran kartımı satıp NVIDIA'ya geçtikten sonra gözüme çok kötü gelen bir özelliği varsa o da NVIDIA Denetim Masası. NVIDIA App ile düzelmesini umuyorum çünkü aşırı derecede eski bir arayüz ve dediğim gibi bazı özellikler AMD de maalesef daha optimize.

2. RTX ekran kartı yayıncılık yapmayı ve içerik üretmeyi düşünenler için kesinlikle çok güzel bir ekran kartı. Yani NVIDIA NVENC H264 ya da 40 serilerine gelen AV1 encode desteği AMD'nin 6000 ve aşığısındaki serilerine bin basar. Bugün AV1'i boş verin NVENC H264 encode la bile AMD'ye kıyasla daha çok kaliteli yayınlar açabilirsiniz hatta şöyle söyleyeyim yayıncılık yapacaksanız ve 6000 serisi ve RTX 3000 serisi arasında kaldıysanız kesinlikle NVIDIA'yı tercih etmelisiniz. Fakat RX 7000 serileri için aynı şeyi söyleyemeyeceğim çünkü AV1 encode desteği 7000 serileri için NVIDIA'yı bu kulvarda yakalayan bir özellik oldu.

3. Adobe AE, photo shop gibi uygulamalarını kullanıyorsanız ya da Unreal Engine gibi bir uygulama ile uğraşıyorsanız "ki daha sayamadığım NVIDIA ekran kartları ile desteklenen bir sürü uygulama var." bu konuda sizi daha avantajlı bir hale getirebiliyor haberiniz olsun. Unreal Engine 5'te kullandım her iki kartı da ve gerçekten NVIDIA ekran kartının performans anlamında değil de optimize anlamında bir tık daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Çünkü kullandığım iki ekran kartı aynı kulvarda değil bu yüzden performanslarını karşılaştırmam saçma olurdu.

4. kendi kartımla kıyaslamak yerine 3080 kulvarında bulunan AMD kartları ile kıyasladığımda NVIDIA'nın RTX ve DLSS teknolojisinde hem doku olarak hem de görüntü kalitesi olarak daha iyi bir deneyim sunduğunu söyleyebilirim."en azında şu an bulunduğumuz teknolojiler içerisinde"

5. CS:GO ve CS2 de 3K saati geçmiş birisi olarak söylüyorum ki iki kartı da aynı monitörde kullandım ve NVIDIA Reflex teknolojisinin bile gerçekten işe yaradığını ve AMD'nin önüne çok az bir farkla da olsa geçtiğini söyleyebilirim ki sadece reflex değil buna benzer AMD de olmayan farklı teknolojiler de NVIDIA da mevcut.

Sonuç olarak, 2 kartı da kullanmış biri olarak aralarında bariz bir fark göremedim yani içerik üreticiliğine bulaşmasam neredeyse aynı kulvarda yarışan AMD ve NVIDIA ekran kartlarının arasında çok bariz bir fark olmadığını ve RTX ekran kartlarının daha çok e-spor ve profesyonellere hitap ettiğini ve AMD'nin ise "abi ben oyunumu oynayacağım ben F/P'cıyım fazla FPS olsun görüntü kalitem de güzel olsun oyunumu oynayacağım" diyen kullanıcı için olduğunu düşünüyorum fakat bu demek değil ki Unreal Engine kullanamazsınız ya da, Adobe kullanamazsınız tabii ki çok güzel bir şekilde sorunsuz kullanabilirsiniz fakat dediğim gibi NVIDIA'nın anlaşmalı olduğu şirketler çok olduğu için özellikle bu tür uygulamalarda deneyimi AMD'ye göre daha çok artırdığını söyleyebilirim. Buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim, okuyan arkadaşlarımın da düşüncelerini görmek isterim, hayırlı günler.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı