AMD'nin işlemci üretim macerası

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

DjKedi

Hectopat
Katılım
24 Ekim 2020
Mesajlar
5.310
Makaleler
2
Çözümler
15
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Bugün yazdığım alttaki yazı yüzünden "yanlış bilgiden" uyarısı aldım ve yazdıklarımla biraz dalga geçildi. Bu konu hakkında birkaç kelam etmek istedim. Yaptığım itiraza cevap olarak yeni konu açmam istendiği için oraya yazacağım yazıyı yeni bir konuya eklemek istedim.

Öncelikle AMD firmasının ürettiği ilk işlemcilerin linklerini vereyim AM286 ve am186. bu işlemcilere baktıgınız zaman geliştiricinin Intel, üreticinin AMD olduğunu görürsünüz.

Gelelim benim yukarıda verdiğim bilgiye. AMD başlarda RAM çipi üreten bir firma, işlemci üretecek ne kapasitesi ne yeterliliği var. Fakat Intel IBM ile olan anlaşmasının yüzünden piyasa da bir tane daha işlemci üreten firma olması amacıyla işlemcilerin taslaklarını AMD'ye verip bire bir klonunu ürettiriyor. https://en.wikichip.org/wiki/amd/am286/ (işlemcinin üstünde Intel yazıyor). Lafın özü yukarıda verdiğim bilginin doğru olduğunun arkasındayım. Eğer Intel işlemci teknolojisini AMD ile paylaşmasaydı AMD işlemci dünyasında olmayacak çip üreten diğer firmalar gibi kıyıda köşede yaşamına devam edecekti.

Advanced Micro Devices - Vikipedi = mesela wikipedi sayfasına bakarsanız ürettiği ilk işlemcilerin direk Intel işlemci oldugunu göreceksiniz.
Advanced Micro Devices - Wikipedia İngilizce makalede ise direk AMD'nin Intel logolu işlemcilerini görebilirsiniz.

Hikayenin devamı biraz karışık eğer olurda bu yazdıklarımdan dolayı tekrar ceza almazsam bir gün uzun uzun AMD'nin işlemci macerasının devamını yazarım.

Not: Yazıda yanlış bilgi oldugunu düşündüğünüz kısımları söylerseniz kaynaklarla birlikte doğruluğunu ispatlarım.
 
Son düzenleme:
IBM'nin AMD'ye taslakları vermesi çok komik geliyor. Düşünsene sen kenarda köşede tek başına oturan çocuksun (AMD), sonra bir yetişkin geliyor(IBM) ve seni oyuna almayan abinin(Intel) topunu alıp sana veriyor(yetişkin onun ebeveyni) seni oyuna sokuyor zorla :D. Ben AMD'nin işlemci üretmeye hiç niyeti olduğunu düşünmüyorum. Aralarında şöyle bir diyalog geçmiş olabilir:
AMD: Abi ben çip üretiyordum?
IBM: Artık işlemci üreteceksin kardeşim.
AMD: Abi ben bilmem ki işlemciyi.
IBM: Bilirsin bilirsin.
 
AMD 1969, Intel 1968 yılında kuruldu. Olay tam olarak böyle gelişmedi.

1980'lerin başında IBM PC dünyasının standartlarını belirledi. Buna göre Intel'in x86 mimarisi ve Microsoft'un DOS sistemi standart olarak seçildi. Bu seçimden sonra ise Intel'e ikinci bir üretici firma bulunması ve lisansları paylaşması söylendi tekelliği ortadan kaldırmak için. Olay bundan ibaret.

AMD'yi kuranlar da Fairchild Semiconductor'da çalışan mühendislerdi, bu işin içinde insanlardı. AMD, Intel olmadan da kendi işlemcilerini üretebiliyordu, Intel'den tersine mühendislik yaparak olsa da. Zaten sonralarda x64 mimarisini de AMD geliştirdi. O konuda da belirtildiği gibi.

Yani AMD'yi Intel'in kurduğu falan yok. Intel daha başarılı işlemciler ürettiği için IBM Intel'in mimarisini standart olarak seçti. E standart Intel olunca da AMD kendi projelerini atıp buna uyum sağlayarak Intel'in x86 mimarisine yöneldi, yönelmek zorunda kaldı. Bu yolda da Intel zaten hiçbir zaman AMD'nin gelişmesini istemedi, lisans verdiği için mutlu olmadı. Geçmişe bakarsan AMD'nin Intel'e açtığı bir çok tekel davası olduğunu görürsün. Bunların hepsi x86 mimarisi standartlaştı diye oldu.

AMD'nin 80'li yıllarda ürettiği işlemciler zaten Intel'in eseri, orası doğru ancak dediğim gibi bunun sebebi AMD'yi kendi teknolojilerinden vazgeçmeye zorlamaları. 80'lerden önce de AMD işlemci üretiyordu.
IBM'nin AMD'ye taslakları vermesi çok komik geliyor. Düşünsene sen kenarda köşede tek başına oturan çocuksun (AMD), sonra bir yetişkin geliyor(IBM) ve seni oyuna almayan abinin(Intel) topunu alıp sana veriyor(yetişkin onun ebeveyni) seni oyuna sokuyor zorla :D. Ben AMD'nin işlemci üretmeye hiç niyeti olduğunu düşünmüyorum. Aralarında şöyle bir diyalog geçmiş olabilir:
AMD: Abi ben çip üretiyordum?
IBM: Artık işlemci üreteceksin kardeşim.
AMD: Abi ben bilmem ki işlemciyi.
IBM: Bilirsin bilirsin.
Verdirtti ve olması gereken de oydu. Düşün, sen AMD'sin, kendi mimarini, kendi teknolojilerini geliştiriyorsun ve bir gün IBM çıkıp diyor ki PC dünyasının geleceği, standartları Intel'in teknolojisi, x86 olacak. E bu durumda AMD ne yapsın? O kadar Ar-Ge yaptı kendi teknolojilerine, yatırım yaptı ama çıkıp bunların hepsi çöp olacak dediler adamlara. Doğal olarak Intel'in lisanslarını vermesi gerekti.

EKLEME: Yanlış bilgi cezası almak sizi bilgisiz, cahil yapmaz. Ben de geçmişte bir çok yanlış bilgi cezası aldım.
 
Son düzenleme:
AMD 1969, Intel 1968 yılında kuruldu. Olay tam olarak böyle gelişmedi.

1980'lerin başında IBM PC dünyasının standartlarını belirledi. Buna göre Intel'in X86 mimarisi ve Microsoft'un dos sistemi standart olarak seçildi. Bu seçimden sonra ise Intel'e ikinci bir üretici firma bulunması ve lisansları paylaşması söylendi tekelliği ortadan kaldırmak için. Olay bundan ibaret.

AMD'yi kuranlar da fairchild semiconductor'da çalışan mühendislerdi, bu işin içinde insanlardı. AMD, Intel olmadan da kendi işlemcilerini üretebiliyordu, Intel'den tersine mühendislik yaparak olsa da. Zaten sonralarda X64 mimarisini de AMD geliştirdi. O konuda da belirtildiği gibi.

Yani AMD'yi Intel'in kurduğu falan yok. Intel daha başarılı işlemciler ürettiği için IBM Intel'in mimarisini standart olarak seçti. E standart Intel olunca da AMD kendi projelerini atıp buna uyum sağlayarak Intel'in X86 mimarisine yöneldi, yönelmek zorunda kaldı. Bu yolda da Intel zaten hiçbir zaman AMD'nin gelişmesini istemedi, lisans verdiği için mutlu olmadı. Geçmişe bakarsan AMD'nin Intel'e açtığı birçok tekel davası olduğunu görürsün. Bunların hepsi X86 mimarisi standartlaştı diye oldu.

AMD üretimden ziyade kopyalama yapıyor desek daha doğru olur. Çıkardığı ilk işlemci Intel'in 8080 işlemcisinin bir kopyası olan AM9080 işlemcisi. AMD'nin tersine mühendislik ile piyasada çok uzun tutunacağını düşünmüyorum. Kaldı ki yaptıkları kanunsuz bir olay. Kendi başına ürettiği işlemcilerin de pek verimli olmadığı zaten ortada. İşlemci konusunda Intel ile rekabet edemeyecek bir şirket olduğunu ve eğer Intel ile teknoloji alışverişi anlaşması olmasaydı bugünleri görmeyeceğini düşünüyorum. Elbette tarih şu olmasaydı , bu böyle olsaydı diye tartışılmaz ama bu benim düşüncem.

Intel'in yapılan anlaşmaları bozması ve AMD'nin kendi yolunu oluşturmasının, şüphesiz bilgisayar dünyası için çok büyük bir faydası olmuştur. Çünkü Intel'in tekel olduğu 20-25 sene de 8 MHz'den 500MHz'ye ancak gelinmiştir: Fakat AMD yarışa dahil olunca 1 sene içinde insanlığa 1GHz işlemcileri hediye etmiştir.
 
Orası öyle. AMD tersine mühendislikle Intel'den çaktı ilk işlemcilerini ve zaten performansları ve verimlilikleri kötü olduğu için IBM Intel'i seçti. İyi de olsa kötü de olsa AMD Intel'den lisans almadan önce de işlemci yapıyordu sonuç olarak. Hem de yıllar önce. Ceza aldığınız mesajda kendinizi tam olarak ifade edemediniz sanıyorum.

Konu çözüldü, tatlıya bağlandı sanırsam. Eklemek istediğiniz bir şey yoksa kilitliyorum konuyu. Dediğim gibi ceza almanız sizi bilgisiz veya cahil asla yapmaz. Cahil, biri olduğunuzu düşünsem raporlarınıza cevap vermezdim, konuyu onaylamazdım.
 
Çok duyarlı ve nazik birisiniz. Güzel diliniz için teşekkür ederim bilmediğim şeyleri öğrendim. Konu ile ilgili söyleyecek başka bir şeyim yok.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı