İş bulmasına buluyorsun ama hangi alanda ve ne seviyede iş istediğine göre değişir. Burada iyi bir kariyerin yokken oraya gidersen seni olabilecek en alt düzeyden başlatırlar. Mesela benim Türkiye için üst düzey bir eğitimim ve yurt dışı tecrübem oldu, ona rağmen Amerika'da işe başlarken en alt seviyeden başlatıldım. 1 yılı okul, 6 ay da iş için orada yaşadım, iş hayatında benim olduğum pozisyondaki rekabetin akıl almaz düzeyi yüzünden benim ardım yemediği için geri döndüm. Bir işte tutunabilmek için Türkiye'de aklınıza gelmeyecek düzeyde rekabete gireceksiniz orada. Bir mesleğin yoksa kuryelik/bahçıvanlık gibi iş bulabilirsin ama o işler kalıcı olarak yapılması zor ve gelir düzeyleri düşük işler.
Oraya girdikten sonra kaçak olarak kalan çok kişi var, tanıdığım da var. Tamamen kayıt dışı hiç de iyi olmayan ücretlerle çalışıyorsun, evlensen bile oturum iznini hemen alamıyorsun. 1.5 yıl önce evlendiği halde hâlâ oturum izni çıkmayan arkadaşım var.
Oraya gitmek için önce vize alman lazım, vizenin verilmesi için de onlara geri döneceğine ikna edeceğin şeyler göstermen lazım. Bunu yapamazsan zaten vizeyi alamazsın. Turist vizesiyle gidip kaçak olarak kalmak istersen orada seni idare edebilecek ve ulaşabileceğin paran olması lazım. Ne kadar yüksek bir meblağ gerekeceği yerine göre değişir ama "en az" 2-3 aylık bütün giderlerini karşılayabilecek paranın olması lazım. Kaçak olarak iş bulsan bile hemen paranı alamayacaksın, iş bulma sürecine girmen lazım ki kaçak olarak çalışacak kişileri herkes işe almaz. O gerekecek para da her durumda Türkiye için büyük bir para. Vize + yol ücretleri + 2-3 aylık konaklama ve yaşamsal giderleri karşılamak için gereken para az değil.
İnsan yerine konulup doğru düzgün yaşamak istiyorsanız önce eğitiminizi tamamlayın, yabancı diller öğrenin, bu süreçte iyi bir kariyer yolu planlayın ve gidecekseniz de o şekilde gidin. Ne olursa olsun gideyim de gerisi önemli değil kafasından çıkın. Oraya doğru düzgün bir işle, istenen kişi olarak şirket sponsorluğu alarak gidin. Daha üniversite eğitimini doğru düzgün tamamlayacak sabrı gösterememiş, kalifiye bir işi olmamış, en alt düzeyde yaşamayı kabul ederek mülteci gibi ülkeye giriş yapmış, kendisine saygısı olmayan birine Amerikalılar hiç saygı duymuyor haberiniz olsun.