Anayasa Mahkemesi, din dersinin insan hakları ihlali olduğuna karar verdi

Tartışmaya girin arkadaşlar. Haksız çıktığınızda da bir şey kaybetmezsiniz, haklı çıktığınızda da. Aksine kazanırsınız.

Bakıldığı zaman din hakkında özel bir isteği, amacı olan bu dersi almalı ki bu durum uygulamada neredeyse imkansız, tek çözümü müfredattan kaldırmaktır. Laiklik gereği olması gereken de budur zaten.
 
Derslerin boş geçmesi iyi bir şey mi? Belli bir amacı olmayan insanlar için iyi olabilir ama nitelikli bireyler sınıftaki şebeklerle 2 ders boş boş oturmak yerine bir şeyler öğrenmek istiyor olabilir. Ayrıca müslümanlar için de gereksiz. Din dediğimiz şey roket bilimi değil, müfredattaki gereksiz ayrıntıları ezberlemek yerine kutsal kitabı okumak, dini kaynağından öğrenmek tercih edilmeli.
Edebiyat, tarih roket bilimi mi?
 
Hristiyan arkadaşım din dersinden not almıyordum benim orta okuldayken. Almanyada yaşıyorum burada bile normal not alınan bir ders Etik olarak geçiyor adı. Eğer dersden not almak istenmiyorsa aile okula başvurabilir bu konu için. Ortada bir dayatma yok aslında.
 
Tarih dersinde tarih anlatılmadığı gibi din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde de din ve ahlak anlatılmıyor. Eğer ki sen din dersinde falancanın doğum tarihi yerine ahlaklı bir insan nasıl olunuru anlatsan yani ders amacına uygun anlatılsa insanlara faydası olacak. Tabii burada şu da var, ülkedeki mühendislik bölümlerinde de bölüm ile alakasız pek çok ders var fakat sana dayatma zoruyla aldırıyorlar.
 
Bu din dersi sandığınız gibi bir ders değil aslında ben imam hatipte bu dersi dinler tarihi olarak aldım. Yok musevilik yok Hristiyanlık yok budistlik aşırı zor ve saçma bir ders. Hiçbir derse bu kadar kafa yormamıştım lise hayatımda. Sadece islam hakkında olsa kimsenin din dersine karışacağını zannetmiyorum ben.
 
Tartışmaya girin arkadaşlar. Haksız çıktığınızda da bir şey kaybetmezsiniz, haklı çıktığınızda da. Aksine kazanırsınız.

Bakıldığı zaman din hakkında özel bir isteği, amacı olan bu dersi almalı ki bu durum uygulamada neredeyse imkansız, tek çözümü müfredattan kaldırmaktır. Laiklik gereği olması gereken de budur zaten.
Laiklik gereği din dersinin müfredattan kaldırılması bana mantılı gelmedi. Laiklik dinsizlik değil aksine dini doğru yerde kullanmayı hedefliyor. Çocuklar büyürken dini doğru öğrenmeliler ki büyüyünce şu an olduğu gibi din sömürgeciliği yapılmasın. Din dersinin amacı insanları müslüman yapmak değil dinin doğrularını öğrenmek. Uygulama ne kadar doğru o öğretmene bakar fakat ana amaç belli aslında.
 
Laiklik gereği din dersinin müfredattan kaldırılması bana mantılı gelmedi. Laiklik dinsizlik değil aksine dini doğru yerde kullanmayı hedefliyor. Çocuklar büyürken dini doğru öğrenmeliler ki büyüyünce şu an olduğu gibi din sömürgeciliği yapılmasın. Din dersinin amacı insanları Müslüman yapmak değil dinin doğrularını öğrenmek. Uygulama ne kadar doğru o öğretmene bakar fakat ana amaç belli aslında.

Ağzınızdan bal damlıyor hocam dini doğru öğrenmedikten sonra namaz kılmayanı hapse atın zina yapanı taşlayın gibi sözcüklerle geçleri dinden daha da soğutuyorlar.
 
Sorun bu zaten hocam laiklik sadece devlet yönetimini etkilemelidir toplumun dini vardır olacaktır.
O toplum dinini evinde yaşasın, camide yaşasın kilisede yaşasın. Okulun kimin tanrısının şeyi daha büyük kapıştırma yeri değil. ABD bunu idrak ettiği için yasakladı. Avrupa da muhtemelen benzer durumdadır, akşam sorarım oradaki arkadaşıma.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı