Ankastreden aldığım hız modeme ulaşmıyor

Seyfi Kaymak

Kilopat
Daha fazla  
Merhabalar.
Türk Telekom 35 Mbps VDSL internet abonesiyim. Oturduğum bina 2 yıllık, ankastreden tesisat şaftına kadar gelen kablo CAT 5e, devamı normal telefon kablosu. Daha önceleri 35Mbps hızı net bir şekilde alırken şu an da bu hız ara ara 2-3 Mbps hızlara kadar düşmekte, en yüksek 12 Mbps hıza çıkmakta. 1 hafta önce müşteri hizmetlerini arayıp hız düşüklüğünden dolayı arıza kaydı oluşturdum.

Bugün sonuçlanmış. Ankastreye kadar gelen hatta sorun olmadığını, hızın stabil olduğunu, bina tesisatı veya modem kaynaklı bir sorun olduğunu söylediler.
Kablo dediğim gibi CAT5e ama bina tesisat şaftından daireye kadar olan kablo normal telefon kablosu. Kablo kaynaklı olduğunu düşünmüyorum. Modemim ara sıra bağlantıyı kaybediyordu. Sizce sorun modem de mi? Yoksa CAT 6 kablo ile yeni bir hat mı çekmeliyim.

Not: Daha önceden de bu sorundan dolayı arıza kaydı oluşturmuştum. Teknik ekip kontrole geldiğinde hızı ölçen cihazı ankastreye bağladığında 70 Mbps hıza kadar desteklediğini söylemişti. Aynı cihazı evdeki telefon kablosuna bağlayınca hız düşük çıkmıştı (11-12 Mbps).
Bilgisi olan yok sanırım. Telekom elit hizmet randevusu aldım. Gün içinde gelecekler.

Son düzenleme:
Kimse herhangi bir şey yazmamış. Şimdi dostum biraz mantığımı kullanarak cevaplayacağım. Bu bina içi tesisat ile ilgili birçok konu gördüm ve hepsi yakın zamanda açılmış. Ülkede daha önceden mevcut arz talebe göre bir altyapı bulunduğundan ötürü pandemi sürecinde yoğun kullanımdan dolayı bu tür stabilite sorunları olması çok normaldir. Bu sadece sabit hatlara değil şebekeye de yansımıştır. Örneğin ben İstanbul sultanbeyli'de oturuyorum ve burada 4.5G şebekesinin bağlantı tarafında bir sorununun olmamasına rağmen aktif kullanım saatlerinde 10 Mbps'i göremiyorum. 360p video izlerken bile donduğu oluyor. Ama gece 25 Mbps'in üzerinde bir hız ile indirme yapabiliyorum. Velhasıl kelâm sorun genel olarak altyapının yetersizliğidir.

Hocam yazdıklarınızın haklılık payı var ama altyapım 70 Mbps'e kadar destekliyormuş. CAT 6 kablo çekerek sorundan kurtuldum. 1 yıl sorunsuz 50 Mbps hızda kullandım. Şu anda kopma yaşıyorum. Gürültü marjı 10.6 bu konuda bilginiz varsa yardımcı olur musunuz?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı