Rehber Anti-Virüs Programım Kötü Amaçlı Bir Dosyayı Engelleyemezse Ne Yapmalıyım?

Herkese selam. Bugün sizlere, Anti-Virüs Yazılımınız kötü amaçlı bir dosyayı engelleyemezse ne yapılması gerektiğini anlatacağım.


1-) Öncelikle sakin olun:
Bu tür durumlarda panik yapmak vakit kaybettirecektir. O yüzden bir an önce sakin olup virüs temizliğine başlamanız gerekir.


2-) Virüs temizleme araçları indirip tarama yapın:

Algılanan zararlıları karantinadan da silin.


3-) Geçerli Anti-Virüs Yazılımından Tarama Yapın:
Zararlı ilk etapta engellenememiş olsa bile geçerli güvenlik sağlayıcınızdan tarama yapın çünkü tarama esnasında algılayabiliyor.


4-) Eğer sistemde ransomware dosyaları şifrelediyse bu rehberdeki yöntemleri uygulayın:



5-) Eğer geçerli güvenlik sağlayıcınız tarama da bile zararlıları tespit etmediyse başka bir programa geçiş yapın:



6-) Ciddi bulaş varsa Rescue Disk araçları ile tarama yapın:


7-) Zararlının neden olduğu etkiler devam ediyorsa bu rehberi uygulayın:


8- Önerdiğim işlemlerin hiçbiri işe yaramadıysa son çare olarak temiz kurulum yapın:

 
Hocam bu rehber tek kelime ile müthiş. Ellerinize, klavyenize sağlık. Çokkişinin işine yarar.
 
Çok yararlı bir rehber olmuş, teşekkürler. Kaspersky kullanıyorum ve çoğu zaman virüsü engelleyemeyip silmeyi öneriyor. Benim için faydalı oldu.
 
Elinize , Emeğinize Sağlık ama bazı söyleyeceğim hususlar olacak:
7-) zararlının neden olduğu etkiler devam ediyorsa bu rehberi uygulayın:

Aslında farklı AV'ler ile tarama yapmanın sorunu çözmesi o kadar olası değildir Av'ler genellikle birbirine benzer sonuçlar verirler o yüzden kullanıcı ksc Free ile taradı bir şey bulamadı, ESET'te geçti bir şey bulamadıktan sonra 3. bir AV'ye veya Rescue Disk'e gerek yok direk HijackThis log ve FRST raporlarının paylaşması daha mantıklı nedeni ise Rescue Disk yazılımları normal av tehditi bulamadığı için değil av yüklenmesinin veya av açılmasının engellendiği için hazırlanmıştır.


Şu ciddi kelimesini hiçbir zaman anlayamayacağım veya güçlü virüs, tehlikeli virüs tarzı ifadeleri virüsün zararlı yazılımların ciddisi güçlüsü, tehlikeli yoktur çoğu sisteme ve kullanıcı verilerine zarar verir. Bunları dediğim için beni yanlış algılamayın anlatımınıza veya Hazırladığınız rehbere hiçbir dediğim yok sadece bu tür ifadeler pek mantıklı ve hoş bulmadığımı söylüyorum.
 
2-) Virüs temizleme araçları indirip tarama yapın:
Farklı AV yerine yalnızca tarama motoru önerilmesi en doğrusu. Pek çok kişinin yaptığı hata zararlı bulaşması sonrasında aktif AV'nin devre dışı bırakılmadan yeni bir çözümün yüklenmesi oluyor. Bu, çakışma yaratabileceği gibi aktif motorun bir anlığına devre dışı kalmasıyla Intrusion Prevention sistemlerinin rahatlıkla aşılmasına sebep oluyor. Bu da, sisteme sızan zararlının tüm sistemi etkileyecek hareketlerini kısıtlayan katmanın ortadan kalkması demek. Gerisi zaten belli, zaten sistemi enfekte etmiş olan virüs, karşısındaki güvenlik katmanının aşılmasıyla içinden çıkılamaz bir duruma götürüyor sistemi.

Herkesin düştüğü klasik hataya düşmemeniz iyi olmuş.

Sadece şunu ekleyelim, aynı ağda enfekte olması halinde ciddi veri kayıplarına veya daha büyük sorunlara yol açabilecek sistemler varsa, veya mevcut sistemde ciddi veri kaybı yaşanma ihtimali varsa ve sistemin tamamen enfekte olunduğundan emin ise, mevcut veriler hızlıca kaydedilip boot edilebilir tarayıcılara geçilmesi önemli. Ancak bu aşamayı kesinlikle Ransomware vakalarında yapmayın. Aksi taktirde zararlının şifrelediği verilerin bellekteki algoritmasını kaybedebilir, ransomware'in aktif konumlarının bulunmasını zorlaştırabilir veya Petya gibi zararlıları tetikleyerek boot edilmeyi engelleyerek işletim sistemine olan tüm erişimi kaybedebilirsiniz.

Her iki durumda da, konunun uzmanı değilseniz mutlaka yardım alın.
 

Geri
Yukarı