Apple M2 8 GB RAM SSD laptop nasıldır?

Bende 16/256 modeli mevcut. 16GB RAM çok şey değiştiriyor. Almışken 16GB RAM ile almanızı önerirdim. Hele de Adobe için RAM ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir.
 
Bende 16/256 modeli mevcut. 16GB RAM çok şey değiştiriyor. Almışken 16GB RAM ile almanızı önerirdim. Hele de Adobe için RAM ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir.
ben almadım ben alsam daha iyisine bakardımda kardeşim aldı neyse bunu satarız zaten ya ben daha çok monster tarzı pc seviyorum hem ekran kartı olsun hem ramı
 
ben almadım ben alsam daha iyisine bakardımda kardeşim aldı neyse bunu satarız zaten ya ben daha çok monster tarzı pc seviyorum hem ekran kartı olsun hem ramı
Bence Macbook satıp Monster almak çok ağır bir downgrade olur. Kesinlikle önermem. Macbook akıcılık anlamında çok keyifli bir işletim sistemine sahip.
 
Kullanabilirsin. Render bile alıyorlar bunla ancak SWAP ile yapabiliyor tabi. Photoshop kullanırsan sanırım SWAP bile yapmaz.

Anlık görsel üzerinden izah edeyim;

1699958159638.png


Wired Memory: Sistemin kendi kullandığı RAM bellek alanı. 16 GB M2 Pro modelimde 1.40 gibi komik bir sayı ile sistem kendini operete edebiliyor.

App Memory: Anlık çalışan uygulamaların çektiği bellek. Her an kullanılmaya hazır, bu uygulamaların nasıl bellek çekecekleri Neural Engine tarafından da belirleniyor. Senin alışkanlıklarına bağlı olarak. Yani sistem birazdan muhtemelen benim IntelliJ IDEA'dan Java yazmaya başlayacağımın farkında.

Compressed ise benim arkaplana atıp şu an unuttuğum sekme ve uygulamaların sıkıştırılmış bilgileri, yine sistem benim oraya yöneldiğimi anlayınca otomatik bu sıkıştırılmış dosyaları çıkarıp App Memory'e atıyor.

Ben 16 GB bellek ile 11 GB kullanıyorum ve bu boşta böyle gibi görünüyor ancak kullanılmayan RAM, ölü RAM'dir. Önemli olan Memory Pressure yani yandaki grafik. Gördüğün gibi yarısından fazlası kullanılmış ancak sistem hala %10 dolaylarında bellek stresine sahip.




Peki RE: Village açarsak bu grafik ne olur?

Screenshot 2023-11-14 at 9.41.21 pm.png


O da ne? Sadece 2 GB daha fazla alan kullanıldı ve şu an sistem 4K RE:Village oynatmasına rağmen yine bellek basıncı yarıda. Daha bir bu kadar yük lazım ki SWAP'a girebilsin ve evet dikkatlerden kaçmasın.

Apple'ın öve öve bitiremediği bellek stresinin stabilitesini iki görsel arasındaki farktan görebiliriz. Arkaplanda açık Google gibi ağır bellek tüketen servislerin (Arkadan 4K 2 saatlik video izliyorum.) bilgileri hemen Compressed kategorisine çekildi. Bu noktada 3 kata yakın bir değişim var. Ben oynadıkça daha da olacaktı. Sistem tarafından kullanılan veri aşırı arttı çünkü CPU ve GPU Unified Memory mimarisi sayesinde CPU ve GPU tarafından erişilebilecek şekilde adresleniyor ve bu da sistem kullanımı olarak görülüyor.

Aksi takdirde App Memory azalmak yerine daha da artardı. ^^




Peki bir de arkadan 1080P 6000 Bit Rate Twitch yayını vermeye başlarsam?

Screenshot 2023-11-14 at 9.48.08 pm.png


İşte o zaman Memory Pressure sarı noktaya ulaşıyor ve ilk defa sistemimiz SWAP'a girdi. Ne kadarlığına? 300 MB gibi komik bir rakam. 300 MB SWAP ne demek? SWAP sadece eser miktarda, aman bir takılma olmasın diye gerekli yerlerde ucundan ucundan kullanılıyor demek. Yoksa hala bellekte az da olsa yer var ve bellek stresi hala sarı noktada.

Tüm bunları yaparken arkada Google Chrome ve izlediğim video ile beraber arkaplan uygulamaları da açıktı elbette.

Genel bir bilgilendirme olsun istedim. Apple'da 8 GB hala kötü bir bellek değil.
 
Ben almadım ben alsam daha iyisine bakardımda kardeşim aldı neyse bunu satarız zaten ya ben daha çok Monster tarzı PC seviyorum hem ekran kartı olsun hem RAM'ı

Her kim almışsa sizden daha iyi bir seçim yapmış, 8 GB yerine 16 olsa daha iyi olurdu ama iş için MacBook üstüne yok özellikle pil tarafındaki tasarrufu sayesinde.
 
Her kim almışsa sizden daha iyi bir seçim yapmış, 8 GB yerine 16 olsa daha iyi olurdu ama iş için MacBook üstüne yok özellikle pil tarafındaki tasarrufu sayesinde.
Monster 1650 T kullandım çok güzeldi akıcıydı ve oyunları programları iyikaldırıyordu. ve 3050 T bana ısık hızı gibi gelir
 
Monster 1650 T kullandım çok güzeldi akıcıydı ve oyunları programları iyikaldırıyordu. Ve 3050 T bana ısık hızı gibi gelir

Ekran kartının akıcılıkla alakası yok, Windows'u yıllardır kullanıp göz kanseri olmamak başarıdır. Uzun kullanımda anlarsınız akıcı olsa bile hisettiremiyor.MacBook'lar iş için çok daha uygundur çünkü Monster veya herhangi bir gaming laptop işe götürmek için kaba, ağır ve çok ama çok kötü bir pil performansına sahiptir (Mac'e göre),bu yüzden iş için Mac daha uygun.Ses konusuna değinmedim bile.
 
Her kim almışsa sizden daha iyi bir seçim yapmış, 8 GB yerine 16 olsa daha iyi olurdu ama iş için MacBook üstüne yok özellikle pil tarafındaki tasarrufu sayesinde.
Mesela, abim benim monster kullanıyor, windows tarafında iş yapıyor ve programları sadece windows'a özel, kendisi elektronik chip programcılığı yapıyor, macbook hiç bir işine yaramıyor, rs232 protokolüyle PİC entegresi programlıyor. Macbook için alternatif yok bu iş için. Yıllardır kullandığı programlar var. aşinalık var.

Ben ise tamamiyle günlük işlerimi yapıyorum macbook pro m2 14 inç kullanıyorum fakat benim yaptığım işe macbook air 8 gb ram yeterli. Air almadığım için pişman mıyım? proya verdiğim parayı düşününce biraz pişmanım fakat güzel bir ekran, daha iyi bir ses sistemi var, şarjı airden biraz az gidiyor fakat ben bunları bilerek aldım. Yani sırf daha iyi özellikleri var diye keyfi bir satın alımdı.

Eşime macbook air m1 16gb aldık. Yaptığı tek şey trendyoldaki mağazasını yönetmek, internette gezinmek 8gb yeterliydi, fakat maddi durumum el verdiği için 16gb tercih ettim. ben tamamiyle psikolojik olarak bakıyorum 8gb -16gb ram olayına.


Her zaman yapacağımız iş için cihaz alınması gerektiğini savunuyorum. Mesela not alacak, film/dizi izleyecek, günlük işleriyle ilgilenecek adamın bütçesi kısıtlıysa 8gb ramli bir macbook kullanmasına karşı değilim.

Apple'nın politikasıda bu yönde. Macbook pro m3 çıkardı 8gb ramle çıkardı. bence 10-12 olmalıydı psikolojik sınır için. fakat macbook alacak kişi ihtiyaçlarına uygun cihaz alması gerektiğini gayet net bir şekilde vurguladı, Tanıtımlarda kullanılan atmosfer, monitör sayısı ve programlar farklı. Macbook pro m2 max için video edit programları bir çok monitör vardı, pro için müzisyenler ve video editörleri hedef aldı, 8gb ramli pro'da yazılımcıları hedef aldı. belki yanlış hatırlıyor olabilirim.

Demem o ki ben 14 inç m2 pro kullanıyorum. Fakat yaptığım şey, safaride takılmak, maillerimi okumak. safari üzerinden bir siteden firmanın faturalarını kesmek, bankacılık işlemlerimi yapmak. Arka planda müzik falan dinliyorum. Film dahi izlemiyorum, bazen seyahatlerimde uyumak için youtubede takılıyorum. Bunları 8 gb ramle yapamayacak bir bilgisayar değil ve 8 gb ramli bilgisayarların genel olarak hedef kitlesi bu fakat bu bilgisayar daha fazlasını rahatlıkla yapabiliyor. Sizin amacınız neyse, ona uygun youtubedeki testleri izleyip, testlerde ne kadar başarılı olduğu önemli. sizin işinizi görecek bir bilgisayardan daha fazlasına para vermeyin. Para veriyorsanız tamamiyle keyfi bir harcama olduğunu göz önünde bulundurun.


Yazılım konusunda çok ciddi bir fark yok 16-8gb arasında fakat video render konusunda ciddi bir fark var. 8gb 20dakikada renderlıyorken 16 gb ramli 5 dakikada renderlıyor. Eğer işiniz grafik ise ve para kazanıyorsanız tabi ki yapacağınız iş için ve bu işten para kazanacaksanız zamanınız sizin için değerli ve 16-32 seçenekleri tercih edilmeli. Ama basit işler yapıyorsanız ve bütçe kısıtlıysa 8 gb ram alıp, canını çıkartana kadar kullanmanızdır.
 
Mesela, abim benim Monster kullanıyor, Windows tarafında iş yapıyor ve programları sadece Windows'a özel, kendisi elektronik chip programcılığı yapıyor, MacBook hiçbir işine yaramıyor, RS232 protokolüyle PİC entegresi programlıyor. MacBook için alternatif yok bu iş için. Yıllardır kullandığı programlar var. Aşinalık var.

Ben ise tamamiyle günlük işlerimi yapıyorum MacBook Pro M.2 14 inç kullanıyorum fakat benim yaptığım işe MacBook Air 8 GB RAM yeterli. Air almadığım için pişman mıyım? Pro'ya verdiğim parayı düşününce biraz pişmanım fakat güzel bir ekran, daha iyi bir ses sistemi var, şarjı Air'den biraz az gidiyor fakat ben bunları bilerek aldım. Yani sırf daha iyi özellikleri var diye keyfi bir satın alımdı.

Eşime MacBook Air M1 16 GB aldık. Yaptığı tek şey Trendyol'daki mağazasını yönetmek, internette gezinmek 8 GB yeterliydi, fakat maddi durumum el verdiği için 16 GB tercih ettim. Ben tamamiyle psikolojik olarak bakıyorum 8 GB -16 GB RAM olayına.

Her zaman yapacağımız iş için cihaz alınması gerektiğini savunuyorum. Mesela not alacak, film/dizi izleyecek, günlük işleriyle ilgilenecek adamın bütçesi kısıtlıysa 8 GB RAM'li bir MacBook kullanmasına karşı değilim.

Apple'nın politikasıda bu yönde. MacBook Pro M3 çıkardı 8 GB RAM'le çıkardı. Bence 10-12 olmalıydı psikolojik sınır için. Fakat MacBook alacak kişi ihtiyaçlarına uygun cihaz alması gerektiğini gayet net bir şekilde vurguladı, Tanıtımlarda kullanılan atmosfer, monitör sayısı ve programlar farklı. MacBook Pro M.2 Max için video edit programları birçok monitör vardı, Pro için müzisyenler ve video editörleri hedef aldı, 8 GB RAM'li Pro'da yazılımcıları hedef aldı. Belki yanlış hatırlıyor olabilirim.

Demem o ki ben 14 inç M.2 Pro kullanıyorum. Fakat yaptığım şey, Safari'de takılmak, maillerimi okumak. Safari üzerinden bir siteden firmanın faturalarını kesmek, bankacılık işlemlerimi yapmak. Arka planda müzik falan dinliyorum. Film dahi izlemiyorum, bazen seyahatlerimde uyumak için YouTube'da takılıyorum. Bunları 8 GB RAM'le yapamayacak bir bilgisayar değil ve 8 GB RAM'li bilgisayarların genel olarak hedef kitlesi bu fakat bu bilgisayar daha fazlasını rahatlıkla yapabiliyor. Sizin amacınız neyse, ona uygun YouTube'deki testleri izleyip, testlerde ne kadar başarılı olduğu önemli. Sizin işinizi görecek bir bilgisayardan daha fazlasına para vermeyin. Para veriyorsanız tamamiyle keyfi bir harcama olduğunu göz önünde bulundurun.

Yazılım konusunda çok ciddi bir fark yok 16-8 GB arasında fakat video render konusunda ciddi bir fark var. 8 GB 20dakikada renderlıyorken 16 GB RAM'li 5 dakikada renderlıyor. Eğer işiniz grafik ise ve para kazanıyorsanız tabii ki yapacağınız iş için ve bu işten para kazanacaksanız zamanınız sizin için değerli ve 16-32 seçenekleri tercih edilmeli. Ama basit işler yapıyorsanız ve bütçe kısıtlıysa 8 GB RAM alıp, canını çıkartana kadar kullanmanızdır.

Dediğinizde haklısınız pil tasarrufu ve hafiflik öne geçiriyor. Zaten bende Mac alabilecekken windows kullanıyorum şu an anlatmaya çalıştığımız aynı şey. Amacına göre değişkenlik göstereceği.
 

Geri
Yukarı