Arch Linux'ta NVIDIA driver kurunca 2. monitör çalışmıyor

finn1

Hectopat
NVIDIA driverlarını kurup yeniden başlattığım zaman laptopa bağladığım 2. monitör çalışmıyor, hiçbir şekilde algılamıyor. Ekran ayarlarında falan hiçbir yerde algılamıyor. Geri driverları silip yeniden başlatınca düzeliyor. Driverları aşağıdaki komutlar ile indiriyorum.

sudo pacman -S nvidia-dkms nvidia-utils lib32-nvidia-utils

NVIDIA driverlarını kurup yeniden başlattığım zaman laptopa bağladığım 2. monitör çalışmıyor, hiçbir şekilde algılamıyor. Ekran ayarlarında falan hiçbir yerde algılamıyor. Geri driverları silip yeniden başlatınca düzeliyor. Driverları aşağıdaki komutlar ile indiriyorum.

Sudo pacman -s NVIDIA-dkms NVIDIA-utils lib32-NVIDIA-utils

Bu sorunu çok uzun yıllar çektim. Kurulu bir sistemde çözümünü bulamadım.
Hatta bunu Linux'de Hydra ekran (8X) çalışması yapan bir Linux severe özelden bile yazdım. Erik'in forumunda da bu soruyu yıllar önce sordum. Hala cevap verilmedi.
Maalesef ilk kurulumda çoklu monitör bağlı ise, kurulum sonrası yapamıyorsunuz.
2 yıl kadar önce Auto kurulum yapan installer bile 2 ekrana dağınık olarak install yapıyordum. Şu anki installer (Calamares idi sanırım adı) tek monitör ile kurulum yapsa da; installer aşamasında çok-lu monitör bağlı ise, kurulum sonrası 2. monütörü devreye alamıyorum hala.
Farklı ve en basit yöntemi denedim sonuç aldım.

Hardware ve Desktop'ı yazmamış olsanız da ortak sorunu şu şekilde çözdüm.
Hangi Linux veya hangi masaüstü yüklerseniz yükleyin önemi yok.

Kurulum anında tek monitör ile yüklemeye başlayacaksınız.
Driver vs işlemleri bittikden sonra ise, adım adım diğer monitörlerin bağlantısını yapacaksınız.
Şu an 1660 Ti ekran kartım ve 2 adet 24" monitör var. HDMI ve DVI bağlantılı.

Verilerinizi yedekleyin.
Temiz kurulumu tek monitör ile yapın. Hiçbir şekilde diğer monitörler ekran kartı ile bağlantısı olmasın. Monitörün Power düğmesinin kapalı olması sonucu değiştirmiyor. Bağlantı olmayacak.

Install akabinde VGA kurulumlarını (NVIDIA-utils) yüklemesini yapıp, restart sonrası desktop geldikten sonra 2. monitörün bağlantısını yapın.
2'den fazla monitör için ise; mutlaka utils üzerinden ayarları yapıp kayıt edin. Sonra 3. ve diğer monitörleri adım adım tanıtın.

Monitörlerin seviyelerini Linux'ün kendisinden de yapabilirsiniz, kullandığınız markanın kendi Utils'i içinde de yapabilirsiniz. Be şahsen NVIDIA-utils'i tercih ettim. Ayarları yapıp kaydedin. Sonraki restartlarda sorun yaşamazsınız.

Linux'lü günler dileği ile.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı