Arch ve Hyprland ile benzersiz bir Linux deneyimi

everyone.exe

Decapat
Daha fazla  
Selam millet!
Son zamanlarda Arch Linux ile takılmayı iyice alışkanlık haline getirdim, ama en güzel kısmı Hyprland kullanmak. İkisini bir araya getirdim ve aşırı verimli bir çalışma alanım oldu! Şimdi de biraz bu macerayı anlatmak istiyorum.

Neden Arch ve Hyprland?

Arch Linux'u herkes seviyor zaten, çünkü her şey elinin altında ve tamamen kişiselleştirilebiliyor. Yapmak istediğin her şeyin kontrolü senin elinde. Kimileri zor bulabilir ama benim için bu özgürlük harika.

Tanıtım videosu:

(Video bana ait değil)

Yüklediğim dotsfile:

Hyprland'ın hangi özellikleri efsane?

Hyprland tam bir hız canavarı. Özelleştirmek o kadar kolay ki, masaüstünü neredeyse her şeyine kadar değiştirebilirsiniz.

En çok beğendiklerim:

• Süper hızlı ve stabil: daha az kaynak kullanımıyla mükemmel performans bilgisayar daha az ısınıyor.
  • Ekran yönetimi: çift ekranla çalışanlar için mükemmel Workspace'leri paylaştırabiliyorsunuz monitörlere.
  • Kapsamlı özelleştirme: renkler, temalar, arayüz… hepsi elimde.
  • Modüler yapı: ihtiyacınız olmayan şeyleri tamamen devre dışı bırakabilirsiniz(ben mesela Thunar'ı kaldırdım dolphin bozuldu orasını karıştırmayın :D).

Sonuç olarak...

Yani kısacası, Arch + Hyprland benim için tam bir özgürlük alanı oldu. Bütün kontrol elimde, her şey istediğim gibi. Başta biraz uğraştırsa da, gerçekten çok keyifli bir deneyim. Bu kombinasyonu denemek isterseniz, biraz çaba gerektiriyor ama sonunda kendinizi çok daha verimli ve mutlu hissedeceğinize garanti veriyorum. Zaten, uğraştıkça işin tadını daha çok alıyorsunuz!

Eğer sizin de deneyimleriniz varsa, yorumlarda paylaşın. Hadi, biraz sohbet edelim. (@Bayram Tempest hocam sizleri de beklerim :))

Son düzenleme:
Özelleştirilebilir yapısı mükemmel. Her şeyin bana ait olmasını çok seviyorum.

NVIDIA kullanıyor olmama rağmen Wayland üzerinde iyi FPS almamı sağlıyor Hyprland. NVIDIA uyumluluğu çok güzel.

Animasyonlar, temalandırma seçenekleri sebebiyle en kaliteli bulduğum WM: 2023'ten beri kullanıyorum. Hyprland zaten 2022'de yayınlanmış, yeni sayılabilecek bir WM. Yeni nesil WM'ler arasında en güzeli olduğunu düşünüyorum.

Güncel Hyprland temalandırmam da şu şekilde:
1747149713424.png

Minimal ve hoş olduğunu düşünüyorum. Config bana ait.

NVIDIA kullanıyor olmama rağmen Wayland üzerinde iyi FPS almamı sağlıyor Hyprland. NVIDIA uyumluluğu çok güzel.

Animasyonlar, temalandırma seçenekleri sebebiyle en kaliteli bulduğum WM: 2023'ten beri kullanıyorum. Hyprland zaten 2022'de yayınlanmış, yeni sayılabilecek bir WM. Yeni nesil WM'ler arasında en güzeli olduğunu düşünüyorum.

Eki Görüntüle 2490146

Bir rehberde paylaşırsanız fena olmaz aslında.

Eki Görüntüle 2490146

1747150007038.png

Ben pek uğraşmadım terminal ile.

Bir rehberde paylaşırsanız fena olmaz aslında.
Tamamlanmış durumda değil, tamamlamaya da çalışmıyorum.

Eski configim herkes kullanabilsin diye çok fazla özelliğe sahipti ancak şu an sadece kendi istediğim tarzda tutuyorum. İnsanların kullanmasını önermiyorum. Rehber yapabilirim ancak rehberde kendi configimi önermem.

Tamamlanmış durumda değil, tamamlamaya da çalışmıyorum.

Eski Config'im herkes kullanabilsin diye çok fazla özelliğe sahipti ancak şu an sadece kendi istediğim tarzda tutuyorum. İnsanların kullanmasını önermiyorum. Rehber yapabilirim ancak rehberde kendi Config'imi önermem.

Anladım Config kişiye özel oluyor galiba ben de kendime göre düzelttim bazı şeyleri mesela super + Shift + t Telegram açıyor t yerine D ye basınca Discord açıyor bu tür düzenlemeler yaptım kendimce yani ben olsam ben de kimseye vermem.

Bugün akşama kadar üşenmezsem laptopumda geçeceğim ben de. Gerçekten şunun güzelliklerinden mahrum Windows kullanıcılarına üzülüyorum bazen...

Hangi dots'u düşünüyorsunuz?

Eki Görüntüle 2490146

Hocam hangi terminalin temasını kullanıyorsunuz?

Anladım Config kişiye özel oluyor galiba ben de kendime göre düzelttim bazı şeyleri mesela super + Shift + t Telegram açıyor t yerine D ye basınca Discord açıyor bu tür düzenlemeler yaptım kendimce yani ben olsam ben de kimseye vermem.
Configim herkese açık ama kimseye kullanmasını önermem. JaKooLit, SolDoesTech gibi kişiler kendileri kullanma amaçlı değil genel kullanım amaçlı birden fazla tema eklerler ve seçimi kullanıcıya bırakırlar. Benim özelleştirmelerim tamamen kişisel. Bir kişinin "Şöyle değişirsen güzel olur." gibi talebi beni değişime iteklemez. O nedenle kullanılmasını önermiyorum.

Hocam hangi terminalin temasını kullanıyorsunuz?
Kitty. Catppuccin Mocha Mauve teması.

Hangi Dots'u düşünüyorsunuz?

Ne olduğu hakkında fikrim yok 😁. Bodoslama gireceğim artık Mint bana yetmemeye başladığı ve biraz farklı şeyleri deneyimlemeyi sevdiğim için. Birkaç gün zorlanırım Config ayarlar sonra alışırım diye düşünüyorum.

Düzenleme: Şimdi biraz baktım ne demek olduğuna. Nasıl bir kurulum yapacağımı sorduysanız özelleştirmeyi çok seviyorum o yüzden birkaç gün araştırıp koyu temaların yoğun olduğu güzel ve soft bir tasarım düşünüyorum. Ayrıca kısayollara alışmak için bolca kısayol ekleyeceğim ve workspaces kullanmaya da alıştıracağım kendimi.

Son düzenleme:
Konudakilerin dediği şeylere katılıyorum ama hiç beklemediğim güzel bir yanı vardı Hyprland'in: Performans. Yani aslında bekliyordum sonuçta çok minimal bir sistem olarak geliyor Hyprland'in kendisi. Ama oyunlarda verdiği performans inanılmaz. En iyi FPS veren KDE zannediyordum ama Hyprland ondan da iyi çıktı. Bu yönüyle hem gönlümü hem ilgimi hem de zamanımı kazandı. Tabii ekran görüntüsü atmazsak olmaz:

2025-05-11-095923_hyprshot.png

2025-05-11-095720_hyprshot.png

2025-05-11-095841_hyprshot.png

Workspaces kullanmaya da alıştıracağım kendimi.

Alışacak o kadar şey var ki sanki başka bir işletim sistemi kullanıyormuşsunuz gibi oluyor. Her şey farklı. Kolaylıkla alışırsınız.

Alışacak o kadar şey var ki sanki başka bir işletim sistemi kullanıyormuşsunuz gibi oluyor. Her şey farklı. Kolaylıkla alışırsınız.

Ben Mint'e bayılmışsam Arch+ Hyprland ile Nirvana'ya ulaşırım diye düşünüyorum :D. Bilgisayarda bir şeyin tam olarak nasıl olmasını istiyorsan öyle yapabilmek muazzam bir şey gerçekten. Mouse kullanmayı bırakmak istiyorum ayrıca.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı