Arduino ile yüksek güçlü fırçalı motor kontrolü yapmak

Seyfettin samet

Hectopat
Daha fazla  
240v DC ile çalışan RS775 DC motorum var bunu Arduino ile kontrol etmek istiyorum. Kendim devrede tasarlayabilirim fakat neyi kullanmam gerektiğini tam kavrayamadim.

B veya G ucuna PWM uygulayacaksın. İster kontrolcüye 1-0-1-0-1-0 gönder, istersen kendin PWM üretebileceğin bir devre tasarla.

Bu uyguladığın sinyalin "d"si ile motorda hız kontrolü yapabilirsin. "d" nedir diye soracak olursan doluluk katsayısıdır. Ton/(Ton+Toff) elde ettiğin "d" değerini kaynak gerilimiyle çarparsan motordaki ortalama gerilimi elde etmiş olursun. DC motor kullandığın için kontrol gerilimle sağlanıyor (Buradaki "d" değeri 0 ile 1 arasında).

Motor tek fazlı ise 2 transistörle sürmen yeterli olacaktır, eğer miline yük bağlayacaksan transistör sayısı artabilir.

Sana örnek PWM kodu göstereyim;

Kod:
int pwm;

void setup () {

pinMode(pwm,OUTPUT);

}

void loop () {

digitalWrite(pwm,1);

delay(1);

digitalWrite(pwm,0);

delay(1);

}

Burda "d"si 0.5 olan PWM ürettik.

Başka sorun varsa sor.

Transistör inanılmaz genel bir cevap, doğru ama arkadaşın işine yarayacak bir cevap değil. MOSFET ise hala yeteri kadar detaylı değil. Söylediğin gibi bir motoru sürmek için profesyonel bir devre gerekli. Eğer çok hassas bir iş istiyorsan ve tecrübeliysen kendin yapabilirsin. Kendin bu işi yapabilecek kadar donanımlı değilsen zaten hiç girişme boşa para harcarsın. Hazır ürünler var. Yapacağın işe göre her türlü sürücüyü bulman mümkün. Tabi ki hassasiyet ve güç arttıkça maliyet de artar. Bir de artık eskisi gibi her ürün ülkeye girmiyor o da ayrı konu.

Senin beklediğin hassasiyet nedir bilmiyorum ama motor zaten güçlü bir motora benziyor bu sebeple biraz para harcaman gerekir. Daha fazla detay vermemi istersen sen de daha fazla detay verip sorularını sorabilirsin. Örneğin motor kaç Watt? 240V DC voltaj tamam ama ne kadar akım çekiyor bu çok önemli. Sadece dönsün yeter mi diyorsun yoksa hız kontrolü, yön kontrolü ve konum kontrolü gibi özellikler de istiyor musun? Gibi gibi... Ne kadar detay verirsen ben de o kadar net ve detaylı cevap verebilirim.

Transistör inanılmaz genel bir cevap, doğru ama arkadaşın işine yarayacak bir cevap değil. MOSFET ise hala yeteri kadar detaylı değil. Söylediğin gibi bir motoru sürmek için profesyonel bir devre gerekli. Eğer çok hassas bir iş istiyorsan ve tecrübeliysen kendin yapabilirsin. Kendin bu işi yapabilecek kadar donanımlı değilsen zaten hiç girişme boşa para harcarsın. Hazır ürünler var. Yapacağın işe göre her türlü sürücüyü bulman mümkün. Tabii ki hassasiyet ve güç arttıkça maliyet de artar. Bir de artık eskisi gibi her ürün ülkeye girmiyor o da ayrı konu.

Senin beklediğin hassasiyet nedir bilmiyorum ama motor zaten güçlü bir motora benziyor bu sebeple biraz para harcaman gerekir. Daha fazla detay vermemi istersen sen de daha fazla detay verip sorularını sorabilirsin. Örneğin motor kaç watt? 240v DC voltaj tamam ama ne kadar akım çekiyor bu çok önemli. Sadece dönsün yeter mi diyorsun yoksa hız kontrolü, yön kontrolü ve konum kontrolü gibi özellikler de istiyor musun? Gibi gibi... Ne kadar detay verirsen ben de o kadar net ve detaylı cevap verebilirim.

3A 700W hem saat yönünde ve tersinde dönebilmeli kendimde bakıyorum. Yapabileceğim malzemeleri alabilirim. Güç kaynağım, havyâm, lehim telim her şeyim var ama yeterli elektronik bilgim yok sanırım.

240V DC ve 3A gerçekten güçlü bir sürücü gerektirir. Sadece yön kontrolü istiyorsan ve detaylı bir hız kontrolü istemiyorsan direkt PWM ile sürerek kontrol etmek mümkün. Bu da işleri kolaylaştırır. Yani yazılımı kolay olacak ama devre için hazır çözüm olarak neler var ve fiyatları ne civarda bir bakmak lazım. Şayet hazır çözüm yoksa o zaman senin bir şeyler yapman gerekecek, ona da bakarız duruma göre.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı