Arka Bahçede Bulduğum Kedi

Son durum nedir?
Mesajınızı yeni gördüm. Konu açılalı 2.5 yıl civarı olmuş, o günden beri kedi ailemizin bir üyesi gibi. Kışın ben olmadığım için eve arada bir uğruyormuş, genelde dışarıda takılıyormuş. Bu yüzden biraz zayıf gördüm kendilerini. Ben geldiğimde daha çok evde durmaya başladı, yaza fit girmesi için çabalıyoruz 😃

Bunlar da biraz önce çektiğim fotoğrafları:

IMG_20190612_193730-01.jpeg
IMG_20190612_193655-01-min.jpeg

IMG_20190606_175204.jpg
 
Tabiatta memelilerin neredeyse tamamı anne sütünden kesildikten sonra süt tüketmez. Zaten laktoz intöleransı sebebiyle tüketemezler. İnsan topluluklarında da, anne sütü harici süt tüketimi evrensel değildir, bazı topluluklar sütü sindiremezler. Esasen inek sütü hem insan vücuduna uygun bir besin değildir, hem de başka bir canlıyı sürekli yeni doğurmuş vaziyette tutarak tabiri caizse farmlamak ve sütünü çalmak son derece tartışmaya açık bir konu (Ben sütü çoks everim bu arada, ama inekler için de üzülmeden içemiyorum). Bu antropolojik bir mesele, ilginizi çektiyse araştırabilirsiniz.

Velhasıl, memelilerde, bağırsakta laktozu sindirmeye yarayan enzimler yavruluk safhasından sonra sentezlenmez. Yavruluk aşamasında da anne sütünü sindirelim diye sentezlenir, başka canlıların sütünü çalalım diye değil. Dolayısıyla kediler ne kadar tadını sevseler de sütü sindirmekte zorluk yaşayabilirler. İshal olabilirler ya da gaz sıkıntısı yaşayabilirler, ölümle sonuçlanacak vakalar bile mümkün olabilir.

Her insan topluluğunda olmasa da, çeşitli mutasyonlar ve genetik çeşitlenme sonucu, bebeklik safhasından sonra da laktozu sindirmeye yarayan enzimleri salgılamaya devam edecek şekilde güncellenmişiz. Yeni sürümde çoğumuz sütü sindirebiliyoruz yani :D
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı