Artık okumanın bir anlamı var mı?

762016

Picopat
Herkese merhaba, Türkiye'de gerçekten çok başarılı olup bir üniversite okumadıktan sonra alınan maaşlar belli. Böyle bölüm mezunlarının çoğu ya asgari ücretin bir tık üstünü alıyor ya asgari ücret alıyor ya da bölümünden iş bulamıyor. Eskiden memurluk kavramı vardı fakat artık memurlarda kelimenin tam anlamıyla sürünür oldular. Ben daha düne kadar hala okumanın daha mantıklı olduğunu düşünüyordum. Önümüzdeki sene üniversiteye gideceğim ve 2 aylık boş bir zamanım vardı, boş zamanımda da 2 aylık da olsa çalışmak istedim. Bugün iş görüşmesine gittim, mesleği tam söylemeyeyim daha başlamadığım için fakat çıraklıktan ustalığa doğru yolu olan bir meslek. En alt seviyede işe başlama maaşım asgari ücretin 1.5 katı. Resmi tatillerin hepsi tatil, cumartesi pazar tatil. Bayramda 9 gün tatil. Yani aslına bakarsanız şu an okuyan birinin cumartesileri evde oturabileceğini ben düşünmüyorum. Kaldı ki işe başlangıç olarak da asgari ücretin 1.5 katı alacağını da düşünmüyorum. Bu arada yurt dışına çıkmayı düşünsem yurt dışında da aranılan bir meslek grubu. Yani okuyan bir insan bu imkanlara sahip olamıyor dostlarım. Bende yavaş yavaş okul yolundan vazgeçmeye başladım. Okuyup ortada asgari ücret almaktansa bir meslekte usta olup çok daha iyi şartlarda çalışmak daha mantıklı geliyor. Sizlerin de bu konudaki yorumunuzu merak ediyorum. İyi sosyaller dilerim, hayırlı günler.

Okumaya sadece "para" gözüyle bakmayın. Ülkedeki her mezun az mı para kazanıyor, madem öyle bu çok kazananlar nasıl kazanıyor? Ek olarak okumak sadece para değil; eğer güzel bir liseye ve üniversiteye giderseniz hayatınızı etkileyecek ciddi derece tecrübe kazanırsınız. Genel kültür olur, farklı yerleri görmek, bilmek olur, farklı insanlar tanımak olur, dil öğrenmek olur vs. İsterseniz Türkiye'nin en prestijli üniversitelerinin birinden mezun olun, günümüzde herşey kendinizi geliştirmede bitiyor.

Herkese merhaba, Türkiye'de gerçekten çok başarılı olup bir üniversite okumadıktan sonra alınan maaşlar belli. Böyle bölüm mezunlarının çoğu ya asgari ücretin bir tık üstünü alıyor ya asgari ücret alıyor ya da bölümünden iş bulamıyor. Eskiden memurluk kavramı vardı fakat artık memurlarda kelimenin tam anlamıyla sürünür oldular. Ben daha düne kadar hala okumanın daha mantıklı olduğunu düşünüyordum. Önümüzdeki sene üniversiteye gideceğim ve 2 aylık boş bir zamanım vardı, boş zamanımda da 2 aylık da olsa çalışmak istedim. Bugün iş görüşmesine gittim, mesleği tam söylemeyeyim daha başlamadığım için fakat çıraklıktan ustalığa doğru yolu olan bir meslek. En alt seviyede işe başlama maaşım asgari ücretin 1.5 katı. Resmi tatillerin hepsi tatil, cumartesi pazar tatil. Bayramda 9 gün tatil. Yani aslına bakarsanız şu an okuyan birinin cumartesileri evde oturabileceğini ben düşünmüyorum. Kaldı ki işe başlangıç olarak da asgari ücretin 1.5 katı alacağını da düşünmüyorum. Bu arada yurt dışına çıkmayı düşünsem yurt dışında da aranılan bir meslek grubu. Yani okuyan bir insan bu imkanlara sahip olamıyor dostlarım. Bende yavaş yavaş okul yolundan vazgeçmeye başladım. Okuyup ortada asgari ücret almaktansa bir meslekte usta olup çok daha iyi şartlarda çalışmak daha mantıklı geliyor. Sizlerin de bu konudaki yorumunuzu merak ediyorum. İyi Sosyaller dilerim, hayırlı günler.

Eskiden üniversite diploması nadir bir şeydi, şu an ise gelen geçenin üniversite diploması var.

Okumaya sadece "para" gözüyle bakmayın. Ülkedeki her mezun az mı para kazanıyor, madem öyle bu çok kazananlar nasıl kazanıyor? Ek olarak okumak sadece para değil; eğer güzel bir liseye ve üniversiteye giderseniz hayatınızı etkileyecek ciddi derece tecrübe kazanırsınız. Genel kültür olur, farklı yerleri görmek, bilmek olur, farklı insanlar tanımak olur, dil öğrenmek olur vs. İsterseniz Türkiye'nin en prestijli üniversitelerinin birinden mezun olun, günümüzde herşey kendinizi geliştirmede bitiyor.
Zaten her mezun az para kazanıyor demedim, gerçekten önemli bir bölüm okumayanların çoğu bu durumda. Ayrıca kendini geliştirmek sadece üniversitelik bir durum değil ki, benim mesela önceki patronum ilkokul mezunuydu ama gelen misafirlerinden çok daha bilgili, kendini geliştirmiş birisiydi. Dediğinize katılıyorum her şey kendinizi geliştirmekte bitiyor fakat bu sadece okulla olmuyor. Kaldı ki dil açısından bakarsak okulun bu açıdan etki ettiğini hiç düşünmüyorum. Liseyi kendim gittim gördüm, üniversiteye ailemden de giden kişiler var, bunlar da öyle kötü bölüm veya kötü okullar değil gerçekten güzel bölüm ve güzel okullara giden kişiler. Dil açısından pek bir etkisinin olduğunu gözlemlediğimi söyleyemem. Ayriyeten okula para gözüyle bakmayın demişsiniz fakat hepimiz bu yaşlarda (bu yaşlarda dediğim kendi yaşım 17 - 18) ektiğimiz tohumları biçeceğiz ileride. Bu yaşlarda gerçekten maddi açıdan katkısı olmayacak bir şeye yılları harcamak ilerideki durumumuzu tehlikeye sokabilecek bir durum.

Herkes okumak zorunda değil, ki okumamalı da. Yolunu çizdiysen, kafana yattıysa söylediğin işe girip hayatına bak.

Hayat belli bir mantık üzerinden ilerlemiyor. Yıllarca okuyup standart bir hayat içi ömür çürüten birçok insan da tanıdım, lise mezunu kendini geliştirip yurt dışı firmalarında çalışanları da tanıdım. İş sende, istediklerinde ve yapabildiklerinde bitiyor. Hayalindeki iş diploma isteyen bir iş ise (mühendislik, tıp vs.) o zaman dişini sıkıp okuyacaksın. Bunların dışında ise çok okul diye dolanmaya gerek yok.

Herkes okumak zorunda değil, ki okumamalı da. Yolunu çizdiysen, kafana yattıysa söylediğin işe girip hayatına bak.

Hayat belli bir mantık üzerinden ilerlemiyor. Yıllarca okuyup standart bir hayat içi ömür çürüten birçok insan da tanıdım, lise mezunu kendini geliştirip yurt dışı firmalarında çalışanları da tanıdım. İş sende, istediklerinde ve yapabildiklerinde bitiyor. Hayalindeki iş diploma isteyen bir iş ise (mühendislik, tıp vs.) o zaman dişini sıkıp okuyacaksın. Bunların dışında ise çok okul diye dolanmaya gerek yok.
Çok haklısınız fakat daha 5 yaşından beri sürekli "oku" şeklinde büyütüldüğümüz için bu beynimize işleniyor. Tahmin edersiniz ki daha çocukken çizilen bu yoldan çıkarken her şeyi düşünmek istiyorsunuz. O yüzden aslında insanlarında yorumlarını merak ediyorum. Halbuki okumak istediğim bir bölüm dahi yok, sınava gireceğim gelen sonuca göre bir bölüm seçeceğim.

Üniversite mezunu işsiz tanımının çıkma sebebi özel sektör adına birçok üniversitenin dandik olması. Herhangi bir bölüm bitiren iyi bir şirkette güzel bir maaşla masa başı istiyor fakat iyi şirketler iyi üniversite diploması bekliyor.Devlet adınaysa Mülakat ve kontenjan sorunu var. Devlet memurlarının da bence maaş ve çalışma şartları toplumun geri kalanına göre iyi. Özellikle polis vs olduğunuzda güzel maaşlar alıyorsunuz. Tabi polislerin mesai kavramı daha tartışılabilir.

Bahsettiğiniz iş nedir acaba?Haftasonu tatil asgarinin 1.5 katı ve usta olabileceğin bir iş.Bu sıralar iş bakınıyorum da böyle şartları olan yok gözüme çarpan :D

Arkadaşlar güncel olarak şöyle söyleyeyim. İşim yorucu, maaşım güzel. İşten ayrılmayacağım ama okumanın tek katkısı iş yerinde rahat olmak. Onun dışında maaş açısından bir katkısı yok.

Okumazsan , ülkendeki yaşıtlarından geri kalırsın ; iyi bi yerde okumazsan, Avrupa'daki yaşıtlarından geri kalırsın tabi iyi bi yerde okumak için şans da gerekli.
(İstisnalar olabilir okumayıp başka yöntemlerle rahat yaşayan.)

Technopat Haberler

Geri
Yukarı