Artillery Sidewinder X2 Baskı Hataları

• Konuyu başlatan Xoenna
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 28
  • Görüntüleme 8.395

Xoenna

Megapat
Daha fazla  
Meslek
BT Takım Lideri - Gömülü Sistem Mühendisi - Yazılım Mühendisi
Merhabalar,
3D yazıcı dünyasına daha bugün girmiş bulunmaktayım. Kullanmakta olduğum yazıcı başta belirttiğim gibi Artillery Sidewinder X2. Kullandığım filament ise eSUN PLA+ Black marka.
Bugün test için bir model yükledim. Eyfel kulesini basayım dedim. Saçaklanma miktarını veya sarkma durumlarını daha rahat gözlemlerim diye düşündüm.
Dilimleme programı olarak ise Ultimaker Cura kullandım daha doğrusu kullanmaya çalıştım.

Öncelikle hata yaptığımın farkındayım, saçma sapan şeyler yapmış olabilirim ve sorularımı hoş görün. Sinirlendirirsem kusura bakmayın.

Cura programında ayarlamaları yaparken şu ayarları kullandım;

Öncelikle filament kısmından kullandığım filamenti seçerek işe başladım (Esun PLA+) ve Generic'teki gibi profil desteği olmadığı farkettim. Daha sonradan ayarları öğrendiğim kadarıyla (3-5 video) kurcaladım.

Ekstruder Sıcaklık Değeri: 210 derece
Tabla Sıcaklığı: 60 derece
Katman Yüksekliği: 0.1 mm
Duvar Kalınlığı: 0.88 mm
Üst/Alt Kalınlık: 0.6 mm
Dolgu Yoğunluğu: 60%
Dolgu Şekli: Çizgiler
Yazdırma Hızı: 60 mm/s
Hareket Hızı: 150 mm/s
Geri Çekmeyi Etkinleştir: Aktif
Geri Çekildiğinde Z Sıçraması: Pasif
Geri Çekme Mesafesi: 3 mm
Geri Çekme Hızı: 40 mm/s
Fan Hızı: %100

Model ölçüleri: 54.7 mm x 54.7 mm x 120.9 mm

ve bunlar dışında ortam sıcaklığı yaklaşık olarak 10-15 derece arasıydı.
Tabla ayarlarını yaptım. Her yeri A4 kağıdı ile dengeledim.

Sonuç olarak baskım şu şekilde oldu:
WhatsApp Image 2022-01-05 at 23.08.39.jpeg WhatsApp Image 2022-01-05 at 23.08.39 (1).jpeg WhatsApp Image 2022-01-05 at 23.08.39 (2).jpeg

Yukarılara doğru eğilme ve aralarda aşırı saçaklanma gözlemledim. Ayrıca artık Eyfel Kulesinin bir ucu yok :) Bu sorunun önüne nasıl geçerim. Önerisi olan var mı? Ürünü kullanan var ise hangi ayarları kullanıyor? Profilini benimle paylaşabilir mi?

Daha yeni başladım, hevesliyim, sürçülisan ettiysek affola.
İyi forumlar.

Daha önceki konunda X2'nin X1'in iyileştirilmiş hali old. yazmıştım, X1'in Cura'daki profili başlamak için iyi bir zemin olabilir.

Seçtiğin model, o boyut için daha çok reçine baskı yapan (SLA) printerlar için uygun. Cura'da dilimleyince ön izlemesini yaparsan üst kısımda sorun olduğunu görmen olası, bakmış mıydın?

O boyutta, tam baskı alabilseydin bile o modelde ipliklenmeyi tamamen engelleyemezsin.

Eyfel Kulesi'nden önce ısı kulesi basıp aldığın ve alacağın filamentlerin en başarılı baskıyı verdiği sıcaklığı saptamak daha iyi bir başlangıç olur.

Direct drive extruderlarda geri çekme mesafesi genelde 2mm'yi geçmez. Duvar kalınlıklarını 1mm'nin fazla altında tutmamak bir çok sorunun başlamasını engeller. Yanlış sıcaklık sarkma ve ipliklenmenin en temel sebeplerinden.

Yukarı doğru daralan dar baskılarda üstler daha hızlı basıldığı için fan daha alt katmanı soğutmadan yani tam katılaşma olmadan üst katmanlar basıldığı için deformasyonlar oluşabilir. O bölgelerde hızı düşürüp fanın işini kolaylaştırman gerekir ya da çok daha kuvvetli bir fan kullanımı ile hızdan kaybı azaltabilirsin. Aynı baskıyı yazın alsan ortam sıcaklığından dolayı eğiklik daha fazla olurdu.

Özetle, eğilme bir önceki paragraftaki sebepten, tepenin olmaması 2. parag, ipliklenme 3, 4 & 5. parag. Sarkma baskı sıcaklığı ve fan gücüyle temel olarak ilgili, dilimleyici ayarları bir yere kadar.

Son düzenleme:
Daha önceki konunda X2'nin X1'in iyileştirilmiş hali old. yazmıştım, X1'in Cura'daki profili başlamak için iyi bir zemin olabilir.
Zaten o şekilde kullanıyorum.
Seçtiğin model, o boyut için daha çok reçine baskı yapan (SLA) printerlar için uygun. Cura'da dilimleyince ön izlemesini yaparsan üst kısımda sorun olduğunu görmen olası, bakmış mıydın?
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Burada arkadaş FDM yazıcı ile baskıyı alıyor. Sanırım benim hatam ölçüleri sabit tutmam. Bu arkadaş ölçeklendirmeyi arttırdığı için (benimkine göre) çok iyi bir baskı almış. Mantıklı düşünürsek zaten ölçüler arttığında üzerinde çalışacağı detaylar daha da kolaylaşmış oluyor.
Direct drive extruderlarda geri çekme mesafesi genelde 2mm'yi geçmez. Duvar kalınlıklarını 1mm'nin fazla altında tutmamak bir çok sorunun başlamasını engeller. Yanlış sıcaklık sarkma ve ipliklenmenin en temel sebeplerinden.
valla bu saçaklanmanın sebebini araştırırken ilk başta bahsettikleri durum geri çekme mesafesiydi. Ben de ayarlayayım dedim. Bir model daha aldım 3Dbency tekne modeli. Bunda katmanlarda bozulma ve yine saçaklanma vardı.
WhatsApp Image 2022-01-06 at 10.16.58 (1).jpeg WhatsApp Image 2022-01-06 at 10.16.58.jpeg WhatsApp Image 2022-01-06 at 10.16.57 (2).jpeg WhatsApp Image 2022-01-06 at 10.16.57 (1).jpeg

WhatsApp Image 2022-01-06 at 10.16.57.jpeg
Ayarlarım şu şekilde:
Ekstruder Sıcaklık Değeri: 210 derece
Tabla Sıcaklığı: 60 derece
Katman Yüksekliği: 0.1 mm
Duvar Kalınlığı: 0.88 mm
Üst/Alt Kalınlık: 0.6 mm
Dolgu Yoğunluğu: 20%
Dolgu Şekli: Çizgiler
Yazdırma Hızı: 50 mm/s
Hareket Hızı: 150 mm/s
Geri Çekmeyi Etkinleştir: Aktif
Geri Çekildiğinde Z Sıçraması: Aktif
Geri Çekme Mesafesi: 8 mm
Geri Çekme Hızı: 40 mm/s
Fan Hızı: %50

Geri çekme mesafesini fazla arttırdığımın farkındayım. Ama belki saçaklanma fazla olduğu için mesafeyi arttırırsam düzelir diye düşünmüştüm.
Şimdi de dediğiniz gibi bir ısı kulesi basıyorum filament sıcaklık aralığının +-5 derecesi fark ile. sonuçlara göre tekrardan ulaşırım.

Sizce bu benchy'de hata ne olabilir? Elimde bir de Porima Tough PLA filament var. Bir de onunla mı denesem acaba?

X1'in profili benzerlikten dolayı X2'den çok ayrışmayacaktır.

Belirttiğin baskı ayarları X1'in Cura'daki hazır profilinden farklı. Geri çekme değeri ve hızı Cura'da 2mm ve 25mm/s. Duvar ve alt üst kalınlıkları farklı. Seçilen katman yüksekliği farklı. İkincisinde fan hızını da düşürmüşsün. Fan hızında soğutma isteyen PLA gibi bir filament kullanıyorsan fazlası zarar vermez ama azı sorun yaratır.

Eklediğin videoda senin de dediğin gibi boyut arttırılmış, ben de o nedenle önceki mesajımda koyu fontla "o boyutta" yazmıştım. SLA ile daha ufağını da basabilirler ama bizler FDM ile güzel basamayız.

Kule aynı katmanda sürekli bir noktadan diğerine atlayarak gittiği için ve boyutu da ufak old. için geri çekme/retraction'da ayarı iyi olsa bile tertemiz çıkaramazsın.

Benchy'ye gelirsek o da iyi çıkmamış ama onun için de ayarları değiştirmişsin.

Bence başlangıç olarak; profili başlangıçtaki stock değerlere çek.
Duvar ve üst/alt kalınlıklarını 1mm veya ona çok yakın bir değerde tut.
Katman yüksekliği 0.04'ün katı olsun. 0.08, 0.12 ........... 0.28, 0.32 gibi.
Fan hızını şimdilik düşürme.
E step kalibrasyonu yapabilirsen iyi olur.

Isı kulesi basıp filamentin en iyi baskı verdiği sıcaklık ya da sıcaklıkları sapta. 210 dereceden de düşük basabiliyorsa o değere geçip Benchy baskısı al. Belirgin bir iyileşme olacağını düşünüyorum.

Malzeme sıkıntısı da olabilir; ESUN bilinen bir marka ama gene de her ürünü sorunsuzdur da diyemeyiz. Ben Porimalarda sıkıntı yaşamadım.

Eyfel kulesi iyi bir başlangıç baskı örneği olmayabilir, onu biraz alışınca denersin.

Son düzenleme:
Merhaba,
3D yazıcı dünyasına daha bugün girmiş bulunmaktayım. Kullanmakta olduğum yazıcı başta belirttiğim gibi artillery sidewinder X2. kullandığım filament ise esun pla+ Black marka.
Bugün test için bir model yükledim. Eyfel kulesini basayım dedim. Saçaklanma miktarını veya sarkma durumlarını daha rahat gözlemlerim diye düşündüm.
Dilimleme programı olarak ise ultimaker cura kullandım daha doğrusu kullanmaya çalıştım.

Öncelikle hata yaptığımın farkındayım, saçma sapan şeyler yapmış olabilirim ve sorularımı hoş görün. Sinirlendirirsem kusura bakmayın.

Cura programında ayarlamaları yaparken şu ayarları kullandım;

Öncelikle filament kısmından kullandığım filamenti seçerek işe başladım (esun pla+) ve Generic'teki gibi profil desteği olmadığı fark ettim. Daha sonradan ayarları öğrendiğim kadarıyla (3-5 video) kurcaladım.

Ekstruder sıcaklık değeri: 210 derece.
Tabla sıcaklığı: 60 derece.
Katman yüksekliği: 0.1 mm.
Duvar kalınlığı: 0.88 mm.
Üst/Alt kalınlık: 0.6 mm.
Dolgu yoğunluğu: 60%
Dolgu şekli: Çizgiler.
Yazdırma hızı: 60 mm/s
Hareket hızı: 150 mm/s
Geri çekmeyi etkinleştir: Aktif.
Geri çekildiğinde Z sıçraması: Pasif.
Geri çekme mesafesi: 3 mm.
Geri çekme hızı: 40 mm/s
Fan hızı: %100

Model ölçüleri: 54.7 mm X 54.7 mm X 120.9 mm.

Ve bunlar dışında ortam sıcaklığı yaklaşık olarak 10-15 derece arasıydı.
Tabla ayarlarını yaptım. Her yeri A4 kağıdı ile dengeledim.

Sonuç olarak baskım şu şekilde oldu:
Eki Görüntüle 1262164Eki Görüntüle 1262165Eki Görüntüle 1262167

Yukarılara doğru eğilme ve aralarda aşırı saçaklanma gözlemledim. Ayrıca artık eyfel kulesinin bir ucu yok :) bu sorunun önüne nasıl geçerim? Önerisi olan var mı? Ürünü kullanan var ise hangi ayarları kullanıyor? Profilini benimle paylaşabilir mi?

Daha yeni başladım, hevesliyim, sürçülisan ettiysek affola.
İyi Sosyal'ler.

Çözüm bulabildinizmi acaba bende yeni aldım fakat bayağı karışık ve çözüm aramama rağmen pek ilerleme katedemedim doğru ayarları bulamadım yani önerilen ayarlar curada sağlıklı olmuyor yardımcı olursanız sevinirim

Çözüm bulabildinizmi acaba bende yeni aldım fakat bayağı karışık ve çözüm aramama rağmen pek ilerleme katedemedim doğru ayarları bulamadım yani önerilen ayarlar curada sağlıklı olmuyor yardımcı olursanız sevinirim
Evet buldum.
Profil linkini size özelden atmaya çalışırım, atamaz isem mailime yazabilirsiniz.

Bu ayarlarla bir deneyin derim. Eğer olmaz ise baskı hızını yükseltmeyi deneyin. İlk başta tabanı çok kötü basıyorsa hız yavaştır.
Ayrıca diğer ayarları da mutlaka kurcalayın.
Kullandığım filament: Esun PLA +

Mail adresim: gorkemgok475@gmail.com

Merhabalar ben de artillery sidewinder x2 ile 3d yazıcı kullanmaya başladım. İlk bir kaç baskıdan sonra tabla ayarı, cura vs. şeylerle oynaya oynaya büyük oranda düzgün bir benchy tekne baskısı alabildim.
Yalnız hala çeşitli sorunlar yaşıyorum özellikle bir at baskısı alırken modelin 4'te 3'ünde bazı ufak tefek problemler haricinde oldukça kaliteli giderken modelin üst kısmında son derece kötü bir baskıya dönüştü. Bazen de filamentler birbirine kaynamıyor, boşluk kalıyor. Filament nozülden dalgalı akıyor özellikle ilk katmanda ve desteksiz kısımlarda sorun yaratabiliyor. Kullandığım filament ABS PetG

Aldığım problemli baskıların fotoğraflarını da aşağıya bırakıyorum. Bu sorunlar neden kaynaklanıyor, nasıl çözebilirim?

IMG_20220609_000130.jpg IMG_20220609_000220.jpg

Baskı ayarlarını belirtmemişsin, bu baskıların malzemesini de, detaylar sorunu daha hızlı çözmene yardımcı olur.

Bahsettiğin sorunlar baskı ayarlarından da olabilir, malzeme ya da başka sebeplerden de.

O nedenle genelleme yapıyorum:

Kullandığın malzeme sorunlu olabilir.
Malzeme kötü, baskı detayı yüksekse tıkanma sorunu da yaşayabilirsin, kısmi bir tıkanma az filament basılmasına neden olur. Bir nevi underextrusion sorunu yaratmış olursun.

Katmanların yapışmaması genelde yanlış baskı sıcaklığından olur.
Atın üst kısmındaki sorun sıcaklıktan dolayı da olabilir, üstlerde basılan filament miktarı artınca nozülün tıkanmaya başlıyor olabilir.

Baskıya geçmeden önce aldığın filamentle sıcaklık kulesi basıp en iyi ve sorunsuz baskıyı verdiği sıcaklığı saptaman ilk adımın olsun.

Merhaba dünden beri yeni baskı almayı deniyorum ama sürekli olarak ya filament tablaya yapışmıyor, ya filament nozülden kıvrılarak çıkıyor dolayısıyla hem yapışmıyor hem de nözülün etrafına yapışıp birikiyor. Dün aldığım benchy çok iyi çıkmışken bugün aynı modeli aynı ayarlarda alamadım. Tabla ayarını iyi yaptığımı düşünüyorum. Isı kulesini de basamadım bu sorunlar yüzünden.
Nozülden filament dalgalı ve kıvrılarak geliyor acaba nozül değiştirsem düzelir mi?
Kullandığım filament Abg marka beyaz petG filament (ucuz da sayılmaz orta karar bir fiyatı vardı kalitesiz mi acaba?)
Tabla ısısı 90, nozül ısısı 235
Hatta ilk katmanda ısı 240-245 derece ilk katman kalınlığını da 0.6'ya çıkardım daha iyi yapışması için...

Karşılaştığım hazin manzaranın fotoğrafını da aşağıya atıyorum. Şu ilk katmandaki yapışma ve akış sorununu çözsem bayağı rahatlayacakmışım gibi geliyor. (Şu makineye bir dünya para verdin hani kaç gündür uğraşıyorsun bir şey çıkmıyor stresi de var Allah aşkına yardım edin çok mağdurum 😄 )
IMG_20220610_212441.jpg IMG_20220610_212428.jpg

Merhaba dünden beri yeni baskı almayı deniyorum ama sürekli olarak ya filament tablaya yapışmıyor, ya filament nozülden kıvrılarak çıkıyor dolayısıyla hem yapışmıyor hem de nözülün etrafına yapışıp birikiyor. Dün aldığım benchy çok iyi çıkmışken bugün aynı modeli aynı ayarlarda alamadım. Tabla ayarını iyi yaptığımı düşünüyorum. Isı kulesini de basamadım bu sorunlar yüzünden.
Nozülden filament dalgalı ve kıvrılarak geliyor acaba nozül değiştirsem düzelir mi?
Kullandığım filament Abg marka beyaz petG filament (ucuz da sayılmaz orta karar bir fiyatı vardı kalitesiz mi acaba?)
Tabla ısısı 90, nozül ısısı 235
Hatta ilk katmanda ısı 240-245 derece ilk katman kalınlığını da 0.6'ya çıkardım daha iyi yapışması için...

Karşılaştığım hazin manzaranın fotoğrafını da aşağıya atıyorum. Şu ilk katmandaki yapışma ve akış sorununu çözsem bayağı rahatlayacakmışım gibi geliyor. (Şu makineye bir dünya para verdin hani kaç gündür uğraşıyorsun bir şey çıkmıyor stresi de var Allah aşkına yardım edin çok mağdurum 😄 )
Eki Görüntüle 1415520Eki Görüntüle 1415519
hocam mesafe problemi o, tabla ısınız 65 70 olsa yeter, yoksa katmanlar bu sıcak havalarda bozulmaya başlar.
Sıkıntı tabla ayarınızda, tabla ayarını düzgün yapmamışsınız demektir.
0.6 da iyi bir değer değil. 0.3 yapın siz onu ilk katman kalınlığını.
İlk katman baskı hızını da mutlaka 80mm/sn civarı kullanın. Bu kenarlardan kaldırmaları ve daha düz yüzey oluşturmayı sağlar.
Tabla ayarını yaptıktan sonra da otomatik tabla ayarını yapmayın. Kağıt neredeyse kaymayacak kıvama gelsin.
4 ayağı ayarlarken de çarpraz olarak ayarlamaya özen gösterin.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı