Artillery Sidewinder X2 Baskı Hataları

@KursadAltug

Öncelikle yeni başlayan biri için filament seçimini PLA'dan yana kullanman yerinde olur, görece en problemsiz ve kolay baskıyı PLA ile alırsın. Porima kullanabilirsin.

Video atmadığın için ben görsellerde sadece sonuç görüyorum, şayet tabla ayarın kötü ise yaşadığın sorunla karşılaşabilirsin.
Makinende otomatik ayar olmalı, o yeterli değilse offset değeri ile daha dar toleransa girerek daha da tablaya yakınlaştırabilirsin, dikkat et agresif değerlerle makineye zarar verme.

Bir başka olasılık da tabla yüzeyi, tablanı klasik kolonya ve peçete ile silmen tutunmayı iyileştirebilir, kolonyalı mendil vb. kullanma.

İlk katman hızı 15-20mm/s iyidir.
Katman genişliğini arttırmak yüzey tutunmasını iyileştirir, ben nozül çapından yüksek kullanmaya gerek duymadım gerçi, tabla ayarı ve diğer şartlar uygun ise her türlü tutunur.

Nozülü baskı sıcaklığına getirip temizleme çubuğu ile nozülün açık olduğuna emin olduktan sonra yukarıdaki noktaların üzerinden geçebilirsin.

Filamentin çıkma şekli aslında çok önemli değil, tablaya çok yakın olduğu için normalde havadayken gördüğün formlar oluşmuyor çünkü ama sana kalmış, sonuçta sarf malzemesi ve ucuz.
 
Merhaba önerileriniz ve yardımınız için teşekkür ederim. Okulun kapanmasıyla yazıcıyla bir az daha fazla vakit geçirme olanağı bulacağım. Önerilerinizi uyguladım. Yalnız hala tabla ayarında sıkıntı yaşıyorum. Bir de nozülden filament akışı sıkıntılı gibi.

Tabla ayarlarken su terazisi de kullandım ama tablanın dört köşesi a4 kağıt zor kayacak kadar ayarlayınca tablanın orta noktası kağıdı hiç hareket ettirmiyor. Orta noktayı kağıt zar zor kayacak şekilde ayarlayınca diğer noktalar tablaya çok yapışıyor.

Tam ayarladım diyorum baskı alırken bakıyorum benim ayarladığımdan daha uzak mesafe ya da daha yakın mesafeye giriyor. Nasıl çözeceğim bilemedim. Tablanın tüm ayarlarını iyice sıkıp sonra eşit şekilde ayarlamaya çalıştım o da tutmadı.

Filament akışıyla alakalı şu aşağıdaki fotoğraflardaki durum normal mi?
IMG_20220618_143602.jpgIMG_20220618_143537.jpgIMG_20220618_143539.jpg

Filament değiştirdim elimde çok az miktarda tinylab 3d marka mavi pla filament vardı. Tavsiyeniz uyarınca PetG yerine PLA denedim daha ilk baskıda büyük fark var. PetG bayağı nazlı bir filamentmiş onu anladım :)

PLA ile aldığım bu ilk baskıda da bazı kusurlar mevcut. Fotoğraflarını paylaşıyorum bu kusurlar neden kaynaklanır nasıl düzeltirim fikir alışverişinde (daha çok alışında :) ) bulunabiliriz. Ben ısının ve fan hızının fazla geldiğini azaltmam gerektiğini düşündüm.
IMG_20220618_203640_1.jpgIMG_20220618_203703_1.jpgIMG_20220618_203720_1.jpgIMG_20220618_203559.jpg
Özellikle son fotoğraftaki katmanların tel tel ayrılması zımparayla da düzeltilemeyeceği için çok can sıkıcı.
 
Son düzenleme:
4 köşe ayarı tamken orta sıkı ise 4 vanayı aynı miktarda çevirip tablayı azıcık aşağı alabilirsin. El ayarın tutana kadar tabla ayarı yorar. Su terazisi iyi bir yaklaşım olmayabilir, ana referans nozül, zemin değil.

Destek isteyen yerlere destek atarsan sarkma olmaz, teknenin bacası ufak ve basılan tek bölge olduğundan plastik soğumadan üst katmana geçer ve yığılma olur, o aralıkta hızı azaltıp, soğutmayı maksimuma alman gerek.

Baskı hızı ve sıcaklığı yüksek tutup bir de fanı kısarsan normalde desteksiz de basılabilecek yerlerde sarkmalar oluşabilir.PLA soğutulmayı sever, ABS sevmez.

Yeni makaraya geçişte ısı kulesi basarak doğru baskı sıcaklığını saptayıp baskıya geçmek ilk adım olsun.
 
Son düzenleme:
Merhaba, şimdiye kadarki en büyük ve en sorunsuz baskımı aldım. Desteksiz basılabilen bir model tercih ettim. Tablaya yapışması için de biraz prit yardımcı oldu. Hala bazı sorunlar var tabi ki ama sonuç şimdiye kadarki en iyisi oldu. Yardımlarınız için tekrar teşekkür ediyorum. Modelin ve baskıdaki kusurların fotoğraflarını aşağıya bırakıyorum. Özellikle modelin alt kısımlarında filamentin tel tel olması, yer yer deforme olması, dikişi izleri gördüğüm sorunlar. Filament tinylab3d pla.

IMG_20220621_100815.jpgIMG_20220621_100830_1.jpgIMG_20220621_101014_1.jpg
IMG_20220621_101108.jpgIMG_20220621_100915.jpgIMG_20220621_100928_1.jpg

Bir de sorum olacak ben asıl olarak action figürler için 1:6 ölçeğinde kılıç, tüfek vs. ekipman basmak istiyorum. Kılıç geometrisi itibarıyla yüzey alanı küçük bir cisim bu tarz ince modelleri tablaya nasıl konumlandırırsam maksimum kalitede çıktı alabilirim?
 
Son düzenleme:
Dikiş izleri katman yüksekliği azaldıkça daha az belirgin olur ama sıfırlamak mümkün değil, keskin köşeleri dikiş noktası olarak seçersen çoğu iz kendini belli etmez, Cura'da o seçenek vardı, Prusa'da var mı hatırlamıyorum ama dikiş noktalarını çizerek belirleyebiliyordun sanırım.

Desteksiz basılabilen model olması tamamen güzel çıktı almanı garanti etmez, basılan kısmın tabla yüzeyine yaptığı açı azaldıkça baskı kalitesi düşer.

Zımpara ve boyama yapanlar kılıç, hançer gibi parçaları ikiye bölüp sonra yapıştırır genelde. Bazıları da ikiden çok parça haline getirilip basılır, modeli yapan yapmamışsa senin yapman gerekir.Meshmixer, blender vb. programlarla sen de yapabilirsin.
 
hocam aynı sorunları x2 ile yaşadım ve çözdüm bana ulaşırsen elimden geldiği kadar yardımcı olabilirim yaşadığınız bir çok sorunun sebebi estep ayarınn yapılmamasından kaynaklıdır estep motor ayarı flamenti nekadar içeri çektiğiyle alakalı olup fazla yada eksik çekmesinden kaynaklı problem yaşanmaktadır z eksenindeki kulede ciddi düzeyde sallantı olmasından kaynaklıda aynı sorunu yaşıyor olabilirsin ulaşırsan yardımcı olmaya çalışırım.

hocam aynı sorunları x2 ile yaşadım ve çözdüm bana ulaşırsen elimden geldiği kadar yardımcı olabilirim yaşadığınız bir çok sorunun sebebi estep ayarınn yapılmamasından kaynaklıdır estep motor ayarı flamenti nekadar içeri çektiğiyle alakalı olup fazla yada eksik çekmesinden kaynaklı problem yaşanmaktadır z eksenindeki kulede ciddi düzeyde sallantı olmasından kaynaklıda aynı sorunu yaşıyor olabilirsin yada sallantı için ekstra kule yapmış olabilirsin fakat yaptığın kule kaynaklı z ekseni zemine 90 derece açıyla olmadığı için nozzle tablanın heryerinde farklı mesafede olabilir. ulaşırsan yardımcı olmaya çalışırım.
[email protected] adresinden ulaşabilirsiniz
 
ben yakın zamanda artilery x2 aldım ancak dokunmatik ekranında oldukça sorun yaşıyorum ayrıca herangibi bir baskı daha alamadım ve nasıl alacağımı öğrenemedim makinada yükseklik ayarı yapamıyorum biri bana yardımcı olabilirmi
 
Merhaba,
Yaz tatilini 3d yazıcıdan uzakta geçirdikten sonra nihayet geri dönüp bu işe biraz daha vakit ayırma şansı buldum. Deneme yanılma ve sizlerin tavsiyeleri ile detaylı modeller, kaliteli baskılar almayı başardım. Bunun için yardımcı olanlara çok teşekkür ediyorum.

IMG_20221015_010151.jpg

Yalnız şu anda yeni bir problem yaşıyorum.

Çok merak ettiğim Porima ahşap filamenti alıp denedim. İlk katmanı mükemmel bastı ama sonra filament akışı durdu baskıyı bir kaç sefer tekrar denememe karşın sonuç alamadım. Bunun üzerine PLA filamente geri dönmeye karar verdim. Değişikliği yaptıktan sonra normalde yukarıdaki gibi baskılar alırken aşağıda göreceğiniz üzere sünger gibi saçma sapan baskılar çıkmaya başladı. Bu sorunu iki gündür çözemedim ne yapmam lazım? Cura ayarlardan mı çözülür yoksa başka mekanik bir sorun mu var?

IMG_20221015_003645.jpgIMG_20221015_003651.jpg
 
Muhtemelen tıkanma yapmıştır bir yerlerde, nozülü ahşap PLA için kullandığın sıcaklığın biraz daha üzerine çekip, kullandığın PLA'yı elle iterek biraz akmasını sağlayıp şansını dene. O şekilde olmaz ise nozül yenilersin. Duruma göre gene yazarsın.
 
Bu yazıcıyı ilk kullandığımda tabla ayarı yapmak için önce youtube'daki klavuz videolara baktım. Bir tanesi önce kağıt kullanarak 5 bölgenin ayarını yaptırdıktan sonra otomatik ayar yaptırıp, kaydettirip, üzerine tablanın ortasındaki boşluğu +0,25 yukarı aşağı ayarıyla oynatmış. İlk olarak onu yaptım, yapmaz olaydım. Çünkü ilk baskımda kenarların ayarları bozulduğu için nozzle tablayı çizip geçti. Sonraki baskılarda da yapışmama sorunu yaşadığım için pritt filan sürdüm. Sonra baktım ki Nozzle'ın ucu zımparalanmış ve mesafe açılmış. Değiştirdim yenisiyle ve sağlıklı baskılar elde etmeye başladım. Olan tablaya oldu. Üstüne bir de Flement sıkışması yaşadım. 3Eksen firmasından aldım yazıcıyı ve flamenti. Gece Flament sıkışmış ve baskı yarısında kalmış, ekstruder çizmeye devam etmiş ama katman katman bir boşluk oluşmuş. Şimdi de alet birkaç başarılı baskının ardından katman kaydırması yapmaya başladı. Flamenti açıp güzelce geri sardım ve sıkışma problemini çözdüm. Sürekli de başında kontrol halindeyim. Bu sefer tablanın kayışlarından şüpheleniyorum ama çözemedim. Aynı deneyimi yaşayan var mıdır diye burada paylaşmak istedim. Nasıl çözdünüz? Bilmediğim bir kayış ayarı var mı?
 

Geri
Yukarı