Asgari Ücret Hangi Durumlarda Verilir?

SinnerRose

Hectopat
Katılım
28 Nisan 2018
Mesajlar
499
Çözümler
1
Yer
Tavşanlı\Kütahya
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar öncelikle 19 yaşındayım. Üniversite okumayı düşünmedim. Bu yüzden askere gitmeden önce çalışmak istedim. Bir tane kafede garsonluk yapmaya başladım. Çalışma zamanı 8 saati geçiyor. Aylık 1000 TL maaş var. Bu ücrette bana az geldiği için işten ayrıldım. Ayrıca sigorta da yok. İşverenin asgari ücret vermesi gerekiyor mu? Aylık 1000 TL alacağını düşünmek çalışma isteğini kaçırıyor. Part - Time şartları olsa gayet iyi ama dediğim gibi 8 saati geçiyor. Sizin düşünceleriniz neler?
 
Düşüncem ileride kafe açmak gibi bir niyetin yoksa sanayide bir ustanın yanına girip iş öğrenmen. Her yer kafe oldu zaten. Esnaflık giderek azalıyor ileride ustalığın değerleneceğini düşünüyorum. Bildiğim kadarıyla şirketler bile ara eleman konusunda sıkıntı çekiyor. Son ürünü kontrol edecek işi bilen usta pek bulamıyor.
 
Asgari ücret; tam gün çalışan işçiye aylık olarak verilmesi gereken minimum ücret olarak literatürde geçiyor fakat bunun için sigorta girişi de gerekiyor. Belli ki senin iş verenin günlük yevmiyeli gibi değerlendirip iş gücünden faydalanmanın peşinde. Seçimlerden sonra şikayet edebilirsin durumunu bildirerek.
 
Benzinlik bul, markette kasiyer olarak çalış. En rahat ve güzeli budur. Asgari maaş + sigorta. Yeter.
 
Haftalık çalışma 45 saatin altında olmayan işlerde verilebilecek en düşük tutar bekarlar için 2020 TL. Bunun altında bir tutar yasal değil. Ayrıca işe girdiğin andan itibaren sigortanın yapılması gerekiyor. O yeri şikayet et, kendine daha kurumsal bir yerde iş bul.
 
Haftalık çalışma 45 saatin altında olmayan işlerde verilebilecek en düşük tutar bekarlar için 2020 TL. Bunun altında bir tutar yasal değil. Ayrıca işe girdiğin andan itibaren sigortanın yapılması gerekiyor. O yeri şikayet et, kendine daha kurumsal bir yerde iş bul.
Kafe'nin konumuna veya gelirine göre değişmiyor değil mi bu durum ? Bir de ana iş garsonluk olduğu için asgari ücret verilmesi mi gerekiyor. Mesela yardımcı olarak bulaşıkçı gibi yardımcı çalışanlara da verilmesi gerekiyor mu ?
 
Ne iş yaptığının önemi yok, asgari ücretin altı yasal değil. Garson da olsa bulaşıkçı da işi yapan insan olduktan sonra ücret belli. Diğer taraftan birçok mekan arka planda kaçak olarak yabancı personel çalıştırarak daha düşük ücretlerle insanları sömürüyor. Zaten kaçak çalışan insanların ses çıkarma lüksü bulunmadığı için duruma katlanıyorlar.
 
Benzinlik bul, markette kasiyer olarak çalış. En rahat ve güzeli budur. Asgari maaş + sigorta. Yeter.
Bilmiyorum çalışıp, görüp mü bu yorumu yaptın ama, benzinlikte kasiyer olmak en sıkıntılı işlerden biridir. Gece her türlü şey çalınabilir, tuvaletleri uyuşturucu kullanacak gençlerin en baş mesken alanıdır. Gece vardiyalarında zorbası, hırsızı, sarhoşu bitmez. Gündüz vardiyasına hep kadın koyulur zaten, çoğunlukla geceye kalır girerse yüksek ihtimalle. Çalınanlar sayımda çıkar, eğer müdürün anlayışlı değilse bunların ücretini senden kesmek için elinden geleni yapar ve emin ol tahmin ettiğinden çok daha fazla hırsızlık olur benzinliklerde. Soygundan bahsetmiyorum, 6 ay kadar çalıştım hiç soygun yaşamadım. Yağmalamaktan bahsediyorum. Gündüz kalabalıktan faydalanıp yağmalarlar, gece bir an dikkatsizlik yaparsan cebine atar giderler. 6 ayda 3 vardiyadan toplamda beş bin liranın üzerinde ürün açığı çıkmıştı bizden. Müdürümüz, patronlarımız iyi insanlardı da bizden kesmeye çalışmadılar. Kasa açığı da bu işin ayrı boyutu, kasadan çıkacak açığı da ödemek zorundasınız. Bu da büyük dikkat gerektiriyor. Ben 6 ayda belki 5 lira bile açık vermemişimdir fakat diğer vardiyalarda sürekli açık çıkardı, özellikle gündüz vardiyasında. Uzun uzun yazdım, benzinlik görece rahattır evet fakat psikolojik olarak zorlar.
Not: Çoğu benzinlik asgari ücret vermez kasiyere, kasiyer pompacıdan üst rütbe sayılır benzinlikte. Asgari ücretten 200 lira civarında fazla alır kasiyerler. Genelde kasa açığına gider bu fazlalık, bende öyle olmadı hiçbir zaman ama bu biraz şans çokça da dikkat işi.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı