Aşı koruyorsa bu dayatma neden?

Anlıyorum ama şöyle bir düşün. Bu virüs ilk çıktığında aşılardan 2 ay sonra bitecek, 3 ay, 1yıl sonra bitecek dediler. Ama yaklaşık 2 yıl geçti. Ve Biontech aşısı yeni çıkan delta varyantı üzerinde nasıl etkisi oluyor?
Aşılar daha sadece 2-3 aydır etkin olarak yapılıyor. Sürekli varyant değiştiren bir virüs olduğu anlaşıldığından beri de hiç kimse (gerçek bilim insanları, prim kasmaya çalışanlar değil) bu virüs kendi kendine geçeceği iddiasında bulunmadı.

Şansımıza ise şimdiki varyantlar büyük oranda yumuşak dış kabukta bizim protein yapımıza tutunabilecek bölgelerini ya da iç protein yapısını aşıları tamamen vasıfsız bırakacak mutasyona "daha" uğramadı. Böyle giderse sonsuz versiyon arasından bazıları bunu da yapmaya başlayacak. Bu yüzden aşı olun diye zorlanıyorsunuz, olmadığınız her yıl yeni bir sürü varyant gelecek ve bazıları aşıları geçersiz hale getiren bir dönüşüme uğrayacak.

Ayrıca delta varyantı, İngiltere'de aşı olmayanlar üzerinde inanılmaz bir yayılım hızına sahip. Aşıyı etkisiz bırakmasa bile bulaşım oranı da giderek yükseliyor.
 
Anlıyorum ama şöyle bir düşün. Bu virüs ilk çıktığında aşılardan 2 ay sonra bitecek, 3ay, 1yıl sonra bitecek dediler. Ama yaklaşık 2 yıl geçti. Ve biontech aşısı yeni çıkan delta varyantı üzerinde nasıl etkisi oluyor?
Delta varyantı hakkında açıklayıcı bir makale daha.
 
Hani güzel kardeşim bu virüs mutasyona uğruyor ya onu da bir hesaba katın artık ben aşımı oldum 1 sene rahatım tamamda sen olmuyorsun o olmuyor virüs mutasyona uğruyor 1sene sonra tekrar mı aşı bulmaya çalışacağız .Herkesin korktuğu şuan mutasyonlar mutasyondan kurtulmamız için aşı gerek.
+ olarak aşı bulunmamış olsaydı 50 yaş üstünde aşırı derecede vefat sayıları olacaktı bunlar sizin babalarınız anneleriniz aşı karşıtı olmak cahillik dünyaya yanlış bakmaktan başka bir şey değil .
 
Ve biontech aşısı yeni çıkan delta varyantı üzerinde nasıl etkisi oluyor?
Her mutasyon virüsü tamamen değiştirmez. Senin kolun kopsa seni tanıyan yine tanır, saçın uzasa yine tanır, kulağın kopsa yine tanır ama yüz nakli olursan seni tanıyamaz. Mutasyonlar da böyle.
 
İsteyen aşı olur. İstemeyen olmaz bu mesele bu kadar basit. Mesela ben aşı olmayacağım. Bu kişinin kendi tercihidir. Aşı olmayanların kampüse alınmaması çok saçma.
 
Bir saçmalık daha... Aşı, virüslerden korur. Bunu aşı türü, aşı etkinliği ve olan kişinin bağışıklık sistemine göre değişen oranlarda yapar. Virüsü vücuduna almak ile hasta olmak aynı şeyler değil, semptom göstermeden öncesinde aşı sayesinde Sinovac ile %50 civarında Biontech/Moderna ile %90'ın üzerinde bir oranla virüsleri neredeyse hemen elimine ediyorsun.

Ufak ihtimallerle de mRNA aşılarında antikor üretim oranı bazı kişilerde az olabiliyor, o durumda hasta olup da hafif atlatıyorsun. Sinovac gibi eski tip aşılarda ise hasta olma oranı yüksek ama ölümcül semptomları ortadan kaldırıyor.


Sürekli varyant değiştiren virüse karşı sürü bağışıklığı? :D :D :D Öyle olabilse her yıl grip salgınımız olmazdı, biraz düşünün.
Bilime güvenmek istiyorum ama amerikan filmlerinin tek tek gerçekleşmesi insanları biraz korkutmuyor değil. Örneğin v for vendetta filmi 2006 da yapılmış. Direk olarak bugünün özeti niteliğinde
 
İsteyen aşı olur. İstemeyen olmaz bu mesele bu kadar basit. Mesela ben aşı olmayacağım. Bu kişinin kendi görüşüdür. Aşı olmayanların kampüse alınmaması çok saçma.
Hiç saçma değil, toplumu riske atan bir şeyi yapan bir grubun toplum dışında tutulması gayet normal ve olacak olan şey. Virüs her yıl aşı olmayanlar yüzünden yok olmayacağı için mutasyonuna devam edecek, aşı olmayanların "keyfi" yüzünden her yıl aşıların değişmesi ve kalan milyarlarca insanın yeniden aşılanması için korkunç miktarlar "keyfi" nedenlerden dolayı harcanacak.

@SenseiEno Komplo zırvalarını yayanlardan uzaklaş. Bu virüs laboratuvar ortamında yapılıp da Wuhan'da yayılmış olsaydı, öncesindeki yılda farklı ülkelerde bazı hastalarda tanımlanamayan patojen olarak raporlanmazdı. Wuhan ilk kitlesel yayılımın olduğu şehirdi, bunun yüzünden tanısı orada konuldu. Büyük resimcilerin zırvalamalarına kulağını verdiğin her an, kendin gerçek kaynakları kullanmadığın her an kendini tehlikeye atıyorsun.
 
Son düzenleme:
"Her şey plana göre gittiğinde kimse paniklemiyor, plan korkunç olsa bile..."

original.gif
 
Merhaba. Kadir has üniversitesi aşı olmayanları kampüse almayacakmış. Büyük birçoğunlukta helal olsun, olması gereken bu gibi cevaplar yazmış. Benim anlamadığım durum şu:

Neden aşı oluyoruz? Virüsten korunmak için değil mi? O halde aşı olmayanlara neden bir dayatma durumu var, insanlar neden aşı olmayanlara kızıyor? Canını seven aşı olur, aşı olmayan da hastaneye düşme riskiyle karşı karşıya kalır. Bu durumda aşı olanlar neden olmayanlarla arasına mesafe koymaya, engel çıkarmaya çalışıyor? Yoksa oldukları aşıya güvenmiyorlar mı? Bir diğer deyişle aşı olmamızın ne manası var o zaman?

Pandeminin bitmesi için büyük çoğunluğun aşılanması gerek, bahsettiğim şey aşı olanların olmayanları eleştirmesi. Ölecek, hastaneye düşecek olan onlar.
Hani aşı olmayan insan başkasına bulaştırabilir falan.
 

Geri
Yukarı