Aşı Oldum

Virüste aşıda bazı insanlarda ağır etkiler bırakıyor ama bazı insanlarda etkisi bile olmuyor. Ben ilk doz aşımı bu salı oldum çünkü benim ölüm ihtimalimi yüzde 10 düşürecek olsa bile çok değerli.(oradaki yüzde on farz edin manasında)çocuğu yaşlısı yok virüsün. Kimi öldüreceği kimi öldürmeyeceği belli değil. İsteyen olsun istemeyen olmasın aşıyı.
 
@TURBO01 uzun uzun açıklamayacağım. Bu konuların hepsini cevapladık zamanında zaten. Aşıyı yapan kişiler de aşısını oldu zaten. Bunun bir yalan olduğu ortaya çıktı. Bu kadar bilgili biriysen çık makaleni yayınla o zaman kardeşim. Dsö, bilim adamları ve doktorlar bilmiyor sen biliyorsun öyle mi? Kendinizi ne kadar büyütüyorsunuz? Adamdaki havaya bak "aşıya zerre ihtiyaç yok" diyor. Kendinizi ne sanıyorsunuz çok merak ediyorum? Her neyse...

Meslek olarak "elektrik" yazıyor. En iyi ihtimal mühendissiniz diyelim. Herkes kendi işini yapsın, senin alanın değil bu işler. Senin fikirlerinle de ilerlemiyor.

Senin de inan ki ilerlemiyor insanların eli muhtaç çünkü, tehdit ediliyor işlerinden olmasınlar diye farkındalar ama, yapacak bir şey yok maalesef eşit yarışamıyoruz be dostum, gidip aşı oluyorlar. Hala eniştemin annesi hastane de azrail ile dans ediyor 2 doz aşı vurulmuş, onun için senin dediğin doğru olsun, senin de doğrun sana kalsın. Bir şeyi bilmek için o mesleğe sahip olmak gerekmiyor okumak, izlemek ve düşünmek gerekiyor sen öyle düşünebilirsin. Sen bilgisayar mühendisi misin de bura da konulara yazıyorsun? Okumuşsundur bazı şeyleri, fikir sahibi olmuşsundur o kadar, ben de o kadar. Bazı şeyleri elbette tecrübe etmişizdir. Hepsi doğru, peki neden bu adamları bir cnn de bir Habertürk kanalların da göremiyorsun? Göremezsin çünkü dertleri başka insanlarla alay etmeye gerek yok, insan sağlığı bu. Zaten, çocuklar bu virüsü atlatıyor aşı vurup doğal bağışıklıklarına engel olmanın faydası yok, vücudun doğal dengesi ile oynamanın mantığı yok. Ölen çocukların kronik rahatsızlığı var olan onlara oluyor bunu da çok iyi biliyorlar. Hani Sinovac Sinovac diyorlardı ne oldu BioNTech'i de dahil ettiler? Evet daha önce de karşılaştık aşı konusun da, ora da, iyi hatırla demedim mi 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 gidecek diye. Öyle de olacak ucu bucağı yok çünkü bu aşıların, her varyanta yararı yok. Uğur şahin ne dedi peki, tek dozla bitecek dedi sonra ne dedi? Delta varyantına karşı çok etkili değil dedi ama, ben bunun çaresini 100 gün içerisin de bulacağım dedi değil mi dedi, hani nere de etkisi? Dsö tutturmuşsunuz iyi, peki o halde vurulduğun aşıya dsöden tam onay çıkmış mı? Onayı veren fdı Amerika'nın sağlık kurulu, bu mu senin savunduğun dsö? Onay da tartışılır bu başka boyutu. Herkes işini yapsın haklısın çünkü, dsö nün başında ki kişi kendi işini yapsın, dsö nün başın da ki kişi doktor değil bunu da benden öğren o halde kendinle çelişiyorsun. Hava sen de dostum bende değil, seninle yarışamam, ben bildiğimi yazarım. Bura da keşke sen haklı olsan da, ben de tek tek herkesden özür dilesem hiçbir şekil de gocunmam. Sıkıntı yaşayacak en çok küçükler. İnsanları her şeyden baskı yaparak mahrum bırak, zorun da bırak eeee, ondan sonra zorlama yok de.

Aşı olundukça varyantlar bitmeyecek bunu da bilmeniz de fayda var. Diğer aşılar her sene varyant, değiştiren mutasyon gören virüs aşıları değil. O aşılarla, bu aşıları da örnek verip durmayın. Ben demiyorum ünlü profösör diyor, benim haddime değil. Sen o tarafa inanıyorsun ben de bu tarafa yapacak bir şey yok. Geçen sene ki ve bu sene ki vakalara ölüm sayısına bak neden sizin doktorlarınıza inanmadığımı anlayın.
 
@TURBO01 çoğu aşı zaten 2 doz olarak kullanılıyor. Etkili olması için bu gerekli, 3 doz aşı olayını birçok kez açıkladım. Diğer konularda da görmüşsündür. DSÖ tarafından onaylanmış ve her gün takip edilen bir aşı. O acil kullanım onayı olayı geçeli çok oldu. Aşının koruma oranı oldukça iyi, aşı olmayıp ölen kişi sayısı fazla. Çocukların da bağışıklık sağlaması lazım. Riske atamayız, çocuklarda da öldürücücülük riski var. Devlet BioNTechi ilk başlarda tedarik edemedi ondan dolayı boş durmaktansa Sinovac aldılar. Sonrada 3. doz olarak BioNTech vurulması istendi. Çünkü koruyuculuğu azdı. Ben her türlü kanitlari farklı konularda attım. Eğer beni gördüysen fark etmesindir. Derdim kimsenin kalbini kırmak değil, tartışmayı bilen herkesle tartışırım. Benim fikirlerim ve söylediklerimin hepsi belgelere ve kanıtlara dayalı. Bilimsel olmayan hiçbir şeyi yazmam burada.

Sorduğun için cevaplıyorum. Ben Front-End Dev. olarak çalışıyorum. Mesleğim olduğu için ve bilgili olduğumdan o konulara yazıyorum.
 
@TURBO01 çoğu aşı zaten 2 doz olarak kullanılıyor. Etkili olması için bu gerekli, 3 doz aşı olayını birçok kez açıkladım. Diğer konularda da görmüşsündür. Dsö tarafından onaylanmış ve her gün takip edilen bir aşı. O acil kullanım onayı olayı geçeli çok oldu. Aşının koruma oranı oldukça iyi, aşı olmayıp ölen kişi sayısı fazla. Çocukların da bağışıklık sağlaması lazım. Riske atamayız, çocuklarda da öldürücücülük riski var. Devlet BioNTech'i ilk başlarda tedarik edemedi ondan dolayı boş durmaktansa Sinovac aldılar. Sonrada 3. doz olarak BioNTech vurulması istendi. Çünkü koruyuculuğu azdı. Ben her türlü kanitlari farklı konularda attım. Eğer beni gördüysen fark etmesindir. Derdim kimsenin kalbini kırmak değil, tartışmayı bilen herkesle tartışırım. Benim fikirlerim ve söylediklerimin hepsi belgelere ve kanıtlara dayalı. Bilimsel olmayan hiçbir şeyi yazmam burada.

Sorduğun için cevaplıyorum. Ben Front-End dev. Olarak çalışıyorum. Mesleğim olduğu için ve bilgili olduğumdan o konulara yazıyorum.

Elbette tartışacağız ama kavga etmeden, ben biliyorum demeden, böyle olursa farklı ve daha güzel olur. Yukarı da arkadaşı resmen dalgaya, alaya almışlar saygı duymadığımız sürece sorunlar bitmez. Cevap veremeyebilir alaya almaya gerek yok. Attığın yazıları görsem mutlak cevap verirdim. Bilemiyorum, orta da sanki bir şeyler dönüyor, yararı olsun bunu canı gönülden isterim. Bakalım o hal de, sen haklı, ben haklı değil olay, 2 Sinovac artı BioNTech iyi dediğin olsun. Sinovach ın yararı olmadığı zaten tartışıldı, bizim de zaten anlatmak tartıştığımız şey yararının ne kadar etkili olduğuydu. Sonuçta baktılar 2 Sinovac olanlar BioNTech de olmalı dediler onu da oldular. 2 doz BioNTech olanlar oldu bakalım. Benim annem babam da 3 doz oldular bura da ben kimseye olmayın demeye hakkım yok yanlış anlaşılmasın. Ama nedendir işte, olanlar madem korunuyor, olmayanları Vatan haini olarak görmeleri benim mantığıma sığmıyor. Tamam hep beraber aşı olalım ama bu virüsün biteceği anlamı taşımıyor. Sanırım vurulacağız virüs ortadan kalkacak öyle algılıyor insanlar. Kaç tane varyant var biliyoruz bunları, bir aşı bir varyanta etkilidir bütün varyantlara değil. Her sene grip aşıları değişir çünkü sen de biliyorsun varyant ortaya çıkıyor. Ondan dolayı doktorlar da diyor ki, normal seyrine bırakmak gerek inanmayan yine aşılarını vurulsunlar çünkü olmayanlar onlara zarar vermiyor bunu lütfen artık anlayalım kabul edelim, aşı karşıtı yapmayalım. O yukarı da, video da ki serhat fındık, yanılmıyorsam 28 senelik doktor, uzun yıllar da profesörlük ünvanı var, aşı karşıtı diyorlar kesinlikle değil. O doktorun karşısına aynı branşta profesör canlı yayına çıktı bir kelime etmeden durmak istemedi, çıkmak istedi, tartışmak istemedi fazla durmadı yayından ayrıldı. Maalesef onu gören tartışmak istemiyor. İsterim ki bu yanlı kanallar da bu doktor çıksın ama, bilerek davet etmiyorlar, emin ol tartışamazlar çünkü. Kanıt iyi hoş ama, o doktor da da tonla kanıt var ama, dinleyen yok. En çok aşı Amerika da ama, vaka oranı en çok ora da, daha da örnek de var. Son olarak her türlü saygı duyuyorum ama, kendi sokağımızdan çıkmazsak, Arka Sokaklar da neler olur göremeyiz bilemeyiz.
 
@TURBO01 3. doz uygulamasını anlattım orayı geçiyorum. Gelelim aşıların koruyuculuğuna. Şu anda Sinovac aşısının varyantlara karşı etkisinin çok az olduğu biliniyor. BioNTech ise hala varyantlara karşı korumasını sağlıyor, sebebi teknolojinin gelişmesiyle mRNA aşıları bulmamızdan kaynaklı. İnsanların korktuğu ve kötülediği mRNA aşılar şu anda belki de pandeminin normal seyirde ilerlemesini sağlıyor. Geçen senenin kasım ayına kadar vaka sayıları söylenmedi Türkiye'de, hasta sayıları söylendi. O yüzden karşılaştırma yapmak doğru olmaz. Vaka sayısı tüm halk bağışıklık kazandıktan sonra bir anlam ifade etmez zaten. Kışları kaç tane kişi grip oluyor ama bu global bir salgın sayılmıyor, çünkü gribe karşı bağışıklığı olan ve gerekli ilaçlara sahip insanlarız.

Bahsettiğiniz kişiyi araştırdım ve pozitif bilimden biraz uzak birisi. Din konusunda çok fazla giriş yapıyor ve aşılar hakkında ana düşüncesi "Bill Gates'in bu aşıları yaptığı" bana inanmıyorsan sosyal medya hesaplarına bakabilirsin. Ülkemizde kendini tarihçi diye tanıtıp Atatürk'e laf edenler de var bunu da biliyorsunuz. Bir kişinin Prof. olması o konudaki doğruluğunu kanıtlamaz. Bilim doğru ve yanlışlarla yürür. Şu anda bilimin bize dediği şey aşı olmamız, bu testlerle ve deneylerle kanıtlanmış bir şey. Hiç kimse durup dururken çıkıp aşı olmamızı istemedi.

Aşının bu kadar erken çıkmasına şaşıranlar da var ama kimse teknolojiyi düşünmüyor sanırım, mRNA aşılar üzerinde yıllarca çalışıyordu zaten. Bu salgın da ekstra hızlandırma sağladı ve çalışmaları tamamladılar. Bu sayede insanlık için ciddi manada önemli bir ilaç ortaya çıktı. 10 yıl önceyle her şeyi kıyaslamayı sevenler var ama 10 yıl önce doğru dürüst sosyal medya kullanımı yokken şu anda herkes sosyal medya kullanıyor. Teknoloji çok hızlı gelişiyor ve bu aşılar üzerinde zaten yıllardır çalışıyordu, bir gecede ortaya çıkmadı.

Aşıların şu anda uygulandığı milyonlarca kişi var ve yan etki olarak milyonda bir ihtimal gibi ağır yan etkiler gözüküyor(bazıları yüz binlerde bir falan olabilir). Her türlü ilaç yan etki gösterir, yan etkisiz ilaç yapmak çok zor. Aşılar ömür boyu bizle kalacak şeyler değiller zaten, bir süre sonra vücuttan gidiyorlar. O yüzden ileri vadede bize bir zararlarının olması aşırı zor, hatta imkansız.

Aşıların bilerek bize zarar vermesi için üretildiğini düşünüyorsanız; bu kadar uğraşmalarına gerek yoktu. Pandemi falan bir ton masrafla uğraşmak yerine içme sularına, yediğimiz paket yiyeceklere vb. şeylere enjekte edecekleri bir maddeyle bu işi kökten çözerlerdi zaten. Kimsenin bu kadar maliyetli ve riskli bir işe girmeye niyeti olmazdı; eğer böyle bir senaryo olsaydı.

Her şeyi geçtim, Avrupa ve Amerika gibi gelişmiş ülkelerde tüm vatandaşlar aşılanıyor. Bu ülkelerin nüfusa ihtiyaçları var genel olarak, hepsi de bilim ve teknolojide ileri ülkeler. Bu ülkeler aşılama yaparken bizim aşıya karşı olmamız sence mantıklı mı? Hadi diyelim onlar da nüfus azaltmak istiyor. Şu anda TR hükümeti 3 çocuk politikası izliyor. Sence bu politikayı izleyen bir hükümet, halkını tehlikeye atmak ister mi?

Aşılarla ve virüsle ilgili birçok soruyu araştırmalarım ve bilgim sayesinde cevaplayabiliyorum. Mesela geçen karşıma hala "aşının içinde ne var?" diye soranlar çıkıyor. Arkadaş Sağlık Bakanlığının sitesinde bile aşının içeriği yazıyor, hiç mi araştırma bilmiyor bu insanlar? İki yazı yazıp araştırmaktan aciz insanların aşı karşıtı olmasına şaşırmıyorum. Bu insanlarla tartışmıyorum zaten.

Umarım anlatabilmişimdir.
 
@TURBO01 3. doz uygulamasını anlattım orayı geçiyorum. Gelelim aşıların koruyuculuğuna. Şu anda Sinovac aşısının varyantlara karşı etkisinin çok az olduğu biliniyor. BioNTech ise hala varyantlara karşı korumasını sağlıyor, sebebi teknolojinin gelişmesiyle mrna aşıları bulmamızdan kaynaklı. İnsanların korktuğu ve kötülediği mrna aşılar şu anda belki de pandeminin normal seyirde ilerlemesini sağlıyor. Geçen senenin kasım ayına kadar vaka sayıları söylenmedi Türkiye'de, hasta sayıları söylendi. O yüzden karşılaştırma yapmak doğru olmaz. Vaka sayısı tüm halk bağışıklık kazandıktan sonra bir anlam ifade etmez zaten. Kışları kaç tane kişi grip oluyor ama bu global bir salgın sayılmıyor, çünkü gribe karşı bağışıklığı olan ve gerekli ilaçlara sahip insanlarız.

Bahsettiğiniz kişiyi araştırdım ve pozitif bilimden biraz uzak birisi. Din konusunda çok fazla giriş yapıyor ve aşılar hakkında ana düşüncesi "Bill Gates'in bu aşıları yaptığı" bana inanmıyorsan sosyal medya hesaplarına bakabilirsin. Ülkemizde kendini tarihçi diye tanıtıp Atatürk'e laf edenler de var bunu da biliyorsunuz. Bir kişinin prof. Olması o konudaki doğruluğunu kanıtlamaz. Bilim doğru ve yanlışlarla yürür. Şu anda bilimin bize dediği şey aşı olmamız, bu testlerle ve deneylerle kanıtlanmış bir şey. Hiç kimse durup dururken çıkıp aşı olmamızı istemedi.

Aşının bu kadar erken çıkmasına şaşıranlar da var ama kimse teknolojiyi düşünmüyor sanırım, mrna aşılar üzerinde yıllarca çalışıyordu zaten. Bu salgın da ekstra hızlandırma sağladı ve çalışmaları tamamladılar. Bu sayede insanlık için ciddi manada önemli bir ilaç ortaya çıktı. 10 yıl önceyle her şeyi kıyaslamayı sevenler var ama 10 yıl önce doğru dürüst sosyal medya kullanımı yokken şu anda herkes sosyal medya kullanıyor. Teknoloji çok hızlı gelişiyor ve bu aşılar üzerinde zaten yıllardır çalışıyordu, bir gecede ortaya çıkmadı.

Aşıların şu anda uygulandığı milyonlarca kişi var ve yan etki olarak milyonda bir ihtimal gibi ağır yan etkiler gözüküyor(bazıları yüz binlerde bir falan olabilir). Her türlü ilaç yan etki gösterir, yan etkisiz ilaç yapmak çok zor. Aşılar ömür boyu bizimle kalacak şeyler değiller zaten, bir süre sonra vücuttan gidiyorlar. O yüzden ileri vadede bize bir zararlarının olması aşırı zor, hatta imkansız.

Aşıların bilerek bize zarar vermesi için üretildiğini düşünüyorsanız; bu kadar uğraşmalarına gerek yoktu. Pandemi falan bir ton masrafla uğraşmak yerine içme sularına, yediğimiz paket yiyeceklere vb. şeylere enjekte edecekleri bir maddeyle bu işi kökten çözerlerdi zaten. Kimsenin bu kadar maliyetli ve riskli bir işe girmeye niyeti olmazdı; eğer böyle bir senaryo olsaydı.

Her şeyi geçtim, Avrupa ve Amerika gibi gelişmiş ülkelerde tüm vatandaşlar aşılanıyor. Bu ülkelerin nüfusa ihtiyaçları var genel olarak, hepsi de bilim ve teknolojide ileri ülkeler. Bu ülkeler aşılama yaparken bizim aşıya karşı olmamız sence mantıklı mı? Hadi diyelim onlar da nüfus azaltmak istiyor. Şu anda TR hükümeti 3 çocuk politikası izliyor. Sence bu politikayı izleyen bir hükümet, halkını tehlikeye atmak ister mi?

Aşılarla ve virüsle ilgili birçok soruyu araştırmalarım ve bilgim sayesinde cevaplayabiliyorum. Mesela geçen karşıma hala "aşının içinde ne var?" diye soranlar çıkıyor. Arkadaş sağlık bakanlığının sitesinde bile aşının içeriği yazıyor, hiç mi araştırma bilmiyor bu insanlar? İki yazı yazıp araştırmaktan aciz insanların aşı karşıtı olmasına şaşırmıyorum. Bu insanlarla tartışmıyorum zaten.

Umarım anlatabilmişimdir.

3. doz u anlatmış olabilirsin, sonuçta deneme evreleri ne olursa olsun 0, 1, 2, 3 bakılmalıydı şansa bırakılmaz bu gibi geri dönüşü olmayan şeyler. Teknoloji ne olursa olsun yıllarca çalışma vardır ama bu tip olarak çalışma olduğunu sanmıyorum. Özellikle bu kadar insan da hemen denemelerini zaten biz uygun görmedik. Yaşlısı genci çocuğu her insana değerlere bakmadan direk 3. faz olarak aşı çalışması vurulması çok normal bir durum olmasa gerek. Ben hepatit vurulmaya gittim dediler ki, kan almamız gerekli nedeni ise antikor değerine bakacağız. Bunu ben demeden onlar istediler zaten olur dedim tabii ki. Baktılar ve dedikleri şey hepatit a vurulmana gerek yok hepatit a antikorun var daha önce bu hastalığı kapmışsın dediler ama hepetit b vurulabilirsin dediler. Yani demek istediğim antikor düzeyine bakmadan aşı vurulmak ne kadar doğru bilen söylesin. Bakmasalardı ben gereksiz yere hepatit a vurulacaktım. Doğal bağışıklığı olan bir kişi, antikoru olan bir insanın bu aşıyı vurulmanın bence pek anlamı yok yararından çok belki de zararı olacak bilemeyiz. Hal böyleyken bakanın biri çıktı dedi ki, benim aşı vurulmama gerek yok çünkü antikorum yeterli seviye de dedi, oğlunu sordular ona da onun için aşı vurulması uygun değil dedi, enteresan durumlar yaşıyoruz. Pandemi ülkemiz de pek normal ilerlemiyor gibi sanki bilemedim, gün de 300'e yakın insan ölüyor. Aşı azımsanmayacak kadar insanlar aşı oldular ve bunların içerisin de bu hastalığı kapan ve antikoru oluşmuş insanlar var, bunları da düşünmemiz de fayda var. O doktor kim olursa olsun bizim ülkemiz de belli zaten din i kullanarak insanların emeğini hiçe sayanlar var çok detaya, siyasete girmek istemiyorum. O bakımdan o doktorun inancı vardır inanabilir, zikredebilir buna bir şey diyemem bana önemli olan anlattığı şeyler. Yeni dünya düzeni falan ben bu konuları pek dinlemiyorum, beni ilgilendiren taraf aşı tarafı onun için yanında ki konuşmacılar ne derler pek kulak asmıyorum ama, bu doktorun bil gates hakkın da konuşmalarını da dinlemedim değil haklı tarafı da var. Ben seni anlamıyor değilim ama, Çin de ne oldu da bu insanlar yere yığılıp kalp krizi geçirip ölüyorlardı, neden insanları bu kadar korku panik içerisine attılar. Böyle bir durum var mı yok aniden düşüp titreyerek ölme gibi yolun ortasın da? Bazı sorular cevapsız ama bakacağız artık ne olacak ilerleyen süreçte. Aşı elbet koruyordur korumuyor diyemem ama, olmayanlar salgına neden oluyor demek bence doğru değil. İnsanları özgür bırakmak gerek grip aşısı vurulan, vurulmayanlar gibi. Olanlar da salgına katkı sağlıyor ve ünlü nobel ödüllü doktor da diyor ki pandemi de aşı yoluna gidilirse varyantlar daha da çok ortaya çıkar salgınla baş edemezsiniz diyor bu da bir gerçek. Aşıya itirazım sadece sizler ne kadar teknoloji de deseniz, fazları geçmesi gerekli bir şeyin yararlılığını deneyerek anlayabiliriz. Görüyoruz da zaten milyonlara vuruldu yani yararı var ya da yok, biz bu aşıya bağımlı olacağız benim görüşüm bu 1, 2, 3, 4, 5, 6 sıralamalarıyla gideceğiz.
 
@TURBO01 aşının sıralama ile gitmesi şu anda mümkün durmuyor. Sadece şöyle bir durum olabilir; tetanoz aşısı mesela doğdunuz zamandan sonra 3 kere yapılır, 8. sınıfta bir daha yapılır. Çünkü aşıların belli bir etki süresi vardır ve bittiklerinde görevleri de yani direncimiz de biter. Bu virüs eğer 5-10 yıl daha devam edip mutasyonlara uğrarsa çok düşük ihtimal de olsa 3 ve 4. doz gerekebilir ama mRNA aşılar için bu öngörülmüyor.

Ülkemizde zaten pandemi süreci hep şüpheli ve kötü ilerledi. İlk başta vaka sayılarını söylemediler sonradan çoğu vakayı gizledir. Virüs yüzünden ölenlere başka sebepler söylediler. Ülkede olan pandemi sürece hakkında dediklerine bir şey diyemem, ben de şüpheli bir dönem olduğunu biliyorum.

Bu virüsün hayatımızı etkilememesi için şu anda elimizde olan en iyi koz aşılar. Emin olun hiçbir gelişmiş ülke aşıların risk seviyesi yüksek olsa vatandaşlarına yaptırmazdı. Bu kadar bilim adamı, profesör ve doktorlar boşa çalışmıyorlar. Şu anda kanıtlanmış bir şekilde aşının koruyuculuğu ortada, bu yüzden aşımızı olmamız gerekiyor. Aşı olduktan sonra da işi bırakmayacağız tabii ki, maske, mesafe ve hijyene dikkat etmemiz gerekiyor. (Seviyeli bir şekilde tartıştığınız için teşekkür ederim.)
 
@TURBO01 aşının sıralama ile gitmesi şu anda mümkün durmuyor. Sadece şöyle bir durum olabilir; tetanos aşısı mesela doğdunuz zamandan sonra 3 kere yapılır, 8. sınıfta bir daha yapılır. Çünkü aşıların belli bir etki süresi vardır ve bittiklerinde görevleri de yani direncimiz de biter. Bu virüs eğer 5-10 yıl daha devam edip mutasyonlara uğrarsa çok düşük ihtimal de olsa 3 ve 4. doz gerekebilir ama mrna aşılar için bu öngörülmüyor.

Ülkemizde zaten pandemi süreci hep şüpheli ve kötü ilerledi. İlk başta vaka sayılarını söylemediler sonradan çoğu vakayı gizledir. Virüs yüzünden ölenlere başka sebepler söylediler. Ülkede olan pandemi sürece hakkında dediklerine bir şey diyemem, ben de şüpheli bir dönem olduğunu biliyorum.

Bu virüsün hayatımızı etkilememesi için şu anda elimizde olan en iyi koz aşılar. Emin olun hiçbir gelişmiş ülke aşıların risk seviyesi yüksek olsa vatandaşlarına yaptırmazdı. Bu kadar bilim adamı, profesör ve doktorlar boşa çalışmıyorlar. Şu anda kanıtlanmış bir şekilde aşının koruyuculuğu ortada, bu yüzden aşımızı olmamız gerekiyor. Aşı olduktan sonra da işi bırakmayacağız tabii ki, maske, mesafe ve hijyene dikkat etmemiz gerekiyor. (seviyeli bir şekilde tartıştığınız için teşekkür ederim.)

Ülkemiz de giden pandemi sürecine güzel şekil de değinmişsin, onunla hemfikiriz eklenecek çok şeyler var uzatıp sıkmak istemiyorum.

Evet doğru dur aşı olunmanın amacı zaten antikor sağlamak fakat, ülkemiz de acele ediyoruz panik yaptığımızdan, acele ettiğimizden oluyor bu da, belki de çok yanlış yapıyoruz. Ne yapalım onunla zaman mı kaybedelim deniyor, benim de diyecek pek sözüm olmuyor, böyle konuşan kişi ile de tartışmak yersiz oluyor yanlış anlaşılıyorum. Antikor düzeyine baktırmadan hemen aşı yapıyorlar, bu hastalığı atlatıp vücüdun da antikor oluşan kişiler bilmeden gidip aşı oluyor, zaten seçenek de bırakmıyorlar yoksa birçok kısıtlamalarla karşı karşıya kalıyorlar, boşuna oluyorlar çoğu aşılar da heba oluyor. Umarım şu sorun geçer de başka farklı konular da tartışırız, ben de inan ki sıkıldım artık bu durumdan. (aynı şekil de ben de size teşekkür ederim) sağlıklı günler dilerim.
 
BioNTech.
Haziran ayında 1. doz.
temmuz ayında 2. doz oldum.

Yan etki olarak çok 3-4 gün ara ara kalbim sızladı. Aşıya bağlı veya kronik rahatsızlığımdan ötürü alerjik reaksiyon mu veya tesadüf mü bilemiyorum. O ara üzerimde stres de vardı
 

Geri
Yukarı