Hastaneye sevk alırsınız. Bu durumunuzu psikiyatriste anlatırsınız. Daha sonrasında kurul toplanır ve hakkınızdaki kararı verirler. Verdikleri raporu bağlı olduğunuz askeriyeye teslim edersiniz. Size sonucu söylerler. Bu gibi durumların maddeleri oluyor. Mesela sallıyorum, TSK'nın 12A maddesine göre askere uygun olmadığı görülmüştür gibi. Yani sizin sağlık derecenize göre karar çıkıyor.
Ben 18 gün bedelli olarak yaptım. Korkutmak için yazmıyorum ama 6 aylıkları psikolojik olarak zorluyorlardı. Biz kenarda dinlenirken onlar doğrusunu yapana kadar azarlanarak tören adım yürümeyi öğreniyorlardı. Gerçi öğrenme kıtlığı yaşayan birkaç kişi azarlanıyordu. Bizim bedelliler yaş olarak büyük olduğu için öğrenme konusunda sıkıntı olmadı, ya da bizi 18 gün sonra gidecekler diye pek zorlamadılar.
İmkanınız varsa bedelli yapın. Şimdi düşünüyorum da birbirimizle yardımlaşmalarımız, değerli arkadaşlıklar ve makara ortamı falan askerde o 18 gün boyunca aslında gayet iyi anılarım var.
Bizim takımda kime sorsak 1 hafta daha dayanamam diyorlardı. Şimdi buradan konuşmak kolay geliyor, ben de düşününce ne var ya diyorum ama oradaki psikoloji bambaşka bir hale dönüşüyor.
Bunlar benim kendi düşüncelerim. Bir başkası farklı düşünebilir. Neyse onu yazdım. Umarım istediğiniz gibi bir sonuca varırsınız.