Askere gitmek istemiyorum, ne yapmalıyım?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Korkacak bir şey yok. Şunu demelisin kendine, "Ben de giden herkesten biriyim." Orda farklı kurallar ve nizam var, sana farklı şeyler katacak bir yer. Bazen sıkılacak, bazen öfkelenecek, bazen de eğleneceksin. Hayatını ve ilerisini sorgulayacaksın. Her yer bir tecrübe ve anıdır. Git ki anın olsun.

Son düzenleme:
güzel kardeşim o zaman anlamadan dinlemeden niye erkek adam askerliğini yapmalı diyorsun peki sen engelli bir kişi olsaydın bu başlıkta sorununu sen belirtseydin o zaman bizlerde o berkan erkek adamsın engelli olman birşey ifade etmiyor askere gitmen gereklimi demeliydik. Bu nesilin en büyük sorunu empatiden yoksun büyüyorsunuz.Bu arada ben askerden geleli 18 yıl oldu.

Son düzenleme:
Korkularinizi yenmeniz icin savunma sanatlari ogreten spor salonlarina gitmenizi oneririm. Bu sadece askerlik icin degil gundelik yasaminizda da karsilastiginiz zorluklari yenme acisindan isinize yarayacaktir.
Askerde kurallara cok aykiri bir sey yapmadiginiz surece kimse size siddet gostermez. Ki gorenler de zaten o an cevresine zarar verip ancak zor kullanilarak etkisiz hale getirilebilecek tipler. Onlar da binde bir cikan madde bagimlilari vs.
Askerligi kimse keyfi icin yapmiyor. Sonucta sevdigimiz insanlarin guven icinde yasamasi icin yapiyoruz. Anamiz babamiz, kardesimiz vb rahat etsin diye. Bu yonde dusunmeniz lazim. Askere gidenler de bizim totislerimiz ilik odalarda koltuklarda rahat etsin diye sogukta nobet tutan bizim yasimizdaki insanlar. Onlar da askerlik yapmak istemeyenler rahat etsin diye bu zorluklari cekmek zorunda degiller.

Herhangi bir rahatsızlığı bahane ediyorsan alanında uzman doktorların heyet raporu ile muaf olabilirsin. Bu bir göz rahatsızlığı, aşırı kilo, bir uzuvdaki işlev bozukluğu vs. olabileceği gibi ruh hastalıkları da olabilir. Çeşitli psikolojik rahatsızlıklar ve eşcinsellik gibi cinsel bozukluk/farklılık da elverişli değildir raporu almaya yeterli olabiliyor. Hatta bir tanıdığım var ki gay olduğu için sadece "Askerliğe elverişli değildir." değil, "Barışta ve seferde askerliğe elverişli değildir." raporu aldı. Yani tıbbı olarak çok gerekçe ortaya atılabilir. Yeter ki sizi muayene eden doktor sizin elverişli olmadığınıza kanaat getirsin ve hakkınızdaki raporu ilgili sağlık kurumunun heyeti onaylamış olsun. Eskiden bu işler genelde askeri hastaneler ve askeri doktorların elinde olduğundan dolayı muaf olmak çok zordu. Ancak zaman içinde bilhassa 15 Temmuz sürecinden sonra çok şey değişti. Mesela askerlik yoklaması için muayeneler artık devlet hastanelerinde yapılıyor. Artık sizin korktuğunuz gibi askerlikte şiddet uygulanması söz konusu değil. Bu kez kendimden örnek vereyim, aşırı kiloya bağlı hüküm verirken iki farklı kilo endeksi limiti vardır. Birincisi geçilirse tecil verilir ve bir yıl sonra kilo verip vermediğiniz kontrol edilir. Bu sanırım 2 kez tekrarlanıyor. Kilo düşmezse muaf oluyorsunuz. Ancak benim gibi ikinci limiti aşarsanız direkt olarak muaf ediliyorsunuz.

Ben meseleyi daha fazla uzatmayayım. Sizin samimiyetinizi sorgulamadan diyebilirim ki insanların sizi vatan haini diye yaftalamasını görmezden gelin. Onlar umarım sağlını yitirdiği zaman "Keşke sağlam olsaydım, iyileşseysim de 2-3 yıl askerlik yapardım." desin. Geçerli sebeplerden ötürü askerlik yapamayan veya yapmak istemeyenleri vatan haini diye suçlamak şerefsizliktir. Sayın yöneticilerimiz kusura bakmasın ama durum bu yani.

Belli ki anksiyete bozukluğu, hatta belki de ADHD'den muzdarip bir arkadaşa "erkek adam asker olur, korkmayı bırak da git askerliğini yap" demek için apır sapır konuşan bir zırcahil olmak gerekiyor bence. Arkadaşın zaten dertsiz tasasız yaşarken "şimdi kim yapacak bu askerliği" diyen paşa torunu biri olmadığı üç aşağı beş yukarı belli, klinik vakalar "herkes yapıyor sen de yap" şeklinde çözülmez. Bilmiyorsanız yorum yapmayın bari. 18 yaşındaki çocuk bir de yorum yapmış sanki ömrü bot bağlamakla, 5-9 nöbetiyle geçmiş gibi. Evvela bir yapıp gelin sonra konuşun gençler, klavye delikanlılığı yapmayın burada.

Erdem kardeşim sana gelince, önce liseni bitirmeye bak. Okuyabilirsen üniversiteni de oku. Ama askerlik için değil, bir meslek sahibi olabilmek için oku. Askerlik muayenesinde doktor çürük verir vermez o kendi bileceği iş, alabilmek için uğraşıp didinme. Olursa olur, olmazsa gidersin. Emin ol korktuğun gibi bir yer değil. Değil dayak yemek, gerçekten aptalca şeyler yapmazsan komutanlarından kötü bir söz bile duymazsın. Ben komutanımla oturup bilgisayarda PES de oynadım, bir başka komutanımla çarşıda ciğer yemeğe de gittim. Akıllı, ne dediğini bilen insana onlar da muhtaç, o yüzden kendine güvenirsen, işini iyi yaparsan onlar seni rahat ettirmeye bakar, çünkü kendi işleri görülsün ister. Zaten yazanlar olmuş, bizim gibi erleri hizmet bölüğüne falan verirler, en kötü ihtimalle koğuşçu olursun, mutfakta çalışırsın, para işleriyle aran iyiyse kantinci olursun, revirci olursun vs. Usuldendir, birkaç el ateş ettiriyorlar, onun dışında silahı nöbetlerde taşımak dışında kullanmıyorsun bile. Gözünde büyütmeni gerektirecek bir şey yok.

Ben askerliğimi kısa dönem olarak Van'da yaptım. İlk Van çıktığında endişeliydim ama endişelenecek hiçbir şey yaşamadım, aksine çok güzel tecrübeler edindim, yeni insanlar tanıdım. Belki de kariyerime bile etki etmiştir, çünkü askerliğimi havalimanında yaptım ve şimdi havacılık sektöründe çalışıyorum. Hatta Van'da beraber askerlik yaptığımız bir abi vardı. ODTÜ mezunu, vergi müfettişi biriydi. Yani tahmin edersin öyle eğitimi ve kariyeri olan birinin "benim ne işim var burada" demesi anlaşılabilir bir şey. Fakat o bile "seneye tekrar geleceksin, 2 ay burada aynı görevini yapacaksın deseler gelirim" diyordu. Çünkü reel hayatta karşılaştığımız, iş ve sosyal hayat stresi emin ol daha fazla. Bunu ev geçindirmek zorunda kalınca fark edeceksin, o zaman geldiğinde askerlik gözünde önemsiz kalacak zaten. İnsanların yorumlarına, Vatan millet Sakarya edebiyatına da aldırma. Nice Vatan Millet Sakarya'cılar gördük seferberlik görev emri çıkmasın diye dua eden. Hepsi koftiden vatansever emin ol.

Askere gitmek istememen gitmene engel bir şey değil, beni ve gidenleri enayi yerine koymuş olursun. Geçerli bir sağlık sorunun yoksa gideceksin, ben askere gitmeden 15 gün önce bıçakla yaralandım ve tam iyileşemeden o halde gittim ve bazı sorunlarım bile vardı. Ciddi bir sağlık sorunun varsa askere gitmeye elverişli değil raporu verirler zaten.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı