Aslında Türkiye'de ekonomik kriz yok mu?

Öncelikle bana hükümet taraflısı falan demeyin, dibine kadar muhalif bir kişiliğim var ve hükümetten ve onun siyasi görüşünden zerre kadar haz etmem. Ama yine de inanmıyorsanız siz bilirsiniz tabii...

Geçen gün kardeşimi okul çıkışında motorum ile almaya gittim, okulda tören vardı dışarıda yarım saat kadar bekledim, trafiği yoğun olan, ışıklar vs. olan yerde bekledim, köşede işte. Trafikte bir sürü araba var, resmen bolluk var gibi. Belki binlerce araç geçti yanımdan, karşıdan falan. Okullar bölgesi, çocuklarını okuldan almaya gelenler, yoldan bağımsız geçenler ve tabii bir de kolej de var zaten oraya gelenler lüks araçlar idi. Tamam elbette eski arabalar da var ama yüzde 80 oranında 2015 model ve üstü araçlar idi. İlçemiz yaklaşık 400 bin kişilik, abartısız söylüyorum her iki kişiden birinde, yani belki 200 bine yakın araç vardır. Ki şehir ufak zaten her yerden, şehir içinde bile meşhur küçük İstanbul gibi trafikler oluşuyor.

Bu araçlar gökten inmedi ya, bir zamanlar hepsi sıfırdı, bayilerden alındı, kişilerden alındı. Tamam şimdi sıfır araç fiyatları, ikinci el uçtu, benzin vs. ateş pahası haklısınız ama ne bileyim benim ilçemde bile bu kadar tonla çeşit çeşit araç varsa ve aktif ise büyük şehirlerde neler vardır neler...


Bu konuyu münakaşa için açtım, lütfen hakaret veya başka bir yerlere çekmeyin, sadece bir tespit, bir gözlem olarak düşünün.

> Edit: Başlığı böyle koymadım, moderatör değiştirmiş, bilginize.

Haklısınız fakat nerede haklısınız onu söyleyeyim. Evet Türkiye'de araba bolluğu var ama çoğu eskiden alınmış veya bazıları biriktirip almış. Aylık 3 bin lirayla 600 bin liralık arabayı ne kadar çalışıp alabilirsiniz? Ekonomi dolar kuruyla, arabanın fazla olup olmamasıyla ölçülmez. Ekonomik kriz var evet fakat kısa süre içerisinde etkilerini azaltacağımızı düşünüyorum. En azından 3-4 seneye düzelir diye ümit ediyorum. Bunların tek çözümü üretimdir. Faizi indirmekmiş yükseltmekmiş denetim yapmakmış şu yapmakmış bu yapmakmış bunlar bugünü kurtarır da yarını kurtarır mı? Üretim ise bugünü de kurtarır yarını da.
 
Kredi ve kredi kartı borç adetlerine bakmanı tavsiye ederim.

Araç fiyatları da o araçlar alındığında öyle değildi. Benim babamın 2014 yılında emekli ikramiyesi ile 30 bin liraya aldığı, tek özelliği gitmek olan aracın 18 bin km hali 120 bin liraya satılıyor. Bizim araç 25 bin km doldurmamış olmalı. Dolduysa da 30 olmadığına eminim.
Babam alırken 40-45 bin olan bir üst denebilecek modeli satıcı sitesinde 216 bin lira. Üretim yılı dışında adam akıllı bir farkı olduğunu sanmıyorum. Bizim model ise sitede kolay erişilen kısımda yok.

Bu örneğe bakarak 5 katına çıkmış araç fiyatlarını öyle düşünmemelisin. Şurada 3-4 yıl önce 5 bin liraya alınan laptop ile güncellik açısından günümüzde aynı olan cihazlar 12 bin lira.
Bende 5 bin liralık bilgisayar var diye zengin olmuyorum. Her şeyimden kırpıp aldığım bir şey oluyor o.

2019 kasımında 2200 liraya aldığım telefonun sıfırı en ucuz 3100, güvenilir yerlerde ise 3500-3600 lira.
Daha güncel modeli, çift SIM'li, 64 yerine 256 GB hafızalı modeli güvenilir yerde 3400 lira. Bu normal mi sence?

Benim maaşımla aldığım elma sayısı artmak yerine (maaşım tecrübem sayesinde artıyor, elma tecrübe kazanmıyor) azalıyorsa kriz vardır.
 
1632420723766.png



Şuna da bakmanızı isterim :)
 
Ülkemizde zenginlerin kendini fakir, fakirlerin kendini zengin gösterme huyu var. Kaldı ki trafikteki arabalara bakarak ekonomik kriz yok demek denize kafana daldırıp burada balık yok demek gibi bir şey.

Ne bekliyorsunuz? Afganistan, Irak, İran gibi bir ortam mı olsun illa sizi bir şeyin farkına varmaya ikna etmek için?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı