Atatürk ve İslam

inandığınız dinde Allah dinin direği namazdır diye bir şey demiyor inandığınız veya okuduğundan şüphe ettiğim Kur'an-ı Kerim'i bir daha okuyun. geçerse hadislerde geçiyordur oda Allah'ın bir sözü olamaz.

Orijinali Arapça diye bir şey kutsal olamaz o kitap araplara gönderildiği için Arapça ki zaten o yüzden Orta Doğu dinleri diyoruz. Başka bir bölgeye gelse o dilde gelecekti orası kutsal olacaktı. O kelimelerin anlamı kutsaldır.

Hadi hadisi geçelim Allah seni bana ibadet et diye yarattım diyor ne anlatıyorsun?
Namaz'ın dinde önemsiz olduğunu savunma baştan haksız başlarsın.

Ne kutsalı be kardeş? Biraz ezanın tarihini, neden ortaya çıktığını araştır. Sanki kuranda diyor ezan okuyun diye. İnsanlara namaz vaktinin geldiğini bildiren bir davettir ezan. İnanç kapsamında ibadet çağrısı olduğundan dolayı kutsiyet addedilebilir ancak dinin bir parçası, zorunlu bir ritüeli falan değildir. İster Türkçe oku, ister ingilizce, ister türkü gibi çığır, istersen ibranice oku. Hepsi ibadete çağrıdır. Hepsi aynı mesajı içerir. Arapça okunmasının özlelikle herhangi bir kutsiyeti yoktur. İnsanın körleme ne dediğini bilmediği dualar okuyup, ne dediğinden bir haber arapça okunan ezanı dinlemesi ne kadar mantıklı?

Buradaki asıl konu Atatürk'ün İslam düşmanı sanılması. Dindar olsun veya olmasın sırf öyle sanıldığı için insanlar suçsuz yere bu ülkenin kurucusundan nefret etmemeli. Konu sahibine teşekkürler.

Orijinali Arapça diye bir şey kutsal olamaz o kitap araplara gönderildiği için Arapça ki zaten o yüzden Orta Doğu dinleri diyoruz. Başka bir bölgeye gelse o dilde gelecekti orası kutsal olacaktı. O kelimelerin anlamı kutsaldır.

Ben orijinali Arapça diyemi kutsal diyorum?

Yazdığını oku, Allah'ın namaza çağrısı nasılki namaz sabit ve aynı dilde kılınıyorsa bu da böyledir kutsaldır değiştirilmez ve evet çevirmek bir şey eklemekdir.

Kuran ise istisnadır çünkü onu anlamak farzdır.

Muhtemelen Müslüman değildi de olsa ne olur olmasa ne olur? Yıl 2026 ve hala bu tartışılıyor. Bir taraf Kur'an, Peygamber diyerek iş yapıyor diğer taraf Atatürk, Türkçülük. Sonuç, birbirlerini yiyorlar. Ülkenin iflahı kesildi, biz hala bunları tartışıyoruz.

Buradaki asıl konu Atatürk'ün İslam düşmanı sanılması. Dindar olsun veya olmasın sırf öyle sanıldığı için insanlar suçsuz yere bu ülkenin kurucusundan nefret etmemeli. Konu sahibine teşekkürler.
Valla on numara tarif ettin, çok teşekkür ederim. Açıklayamadım kendimi tam olarak.

Hadi hadisi geçelim Allah seni bana ibadet et diye yarattım diyor ne anlatıyorsun?
Namaz'ın dinde önemsiz olduğunu savunma baştan haksız başlarsın.
Dostum laflarımı hala çarpıtıyorsun bak. Sen bana diyorsun ki Allah dinin direği namazdır demiş diyorsun. Bende diyorumki böyle bir şey yok Kuranda geçmiyor. Hiçbir savunman yok hala üstüme saçma sapan şeylerle geliyorsun.
Sen bana diyorsunki Allah seni bana ibadet et diye yarattı diyor. Ne alakası var konumuzla senin dediğin şey Allah dinin direği namazdır. Bende bunu demediğini söylüyorum. Sen dediğini söylüyorsun ya dedi ya demedi konuyu değiştirmeye gerek yok.

Hiçbir sözümde namazın dinde önemsiz olduğu yazmıyor, niye çarpıtıyorsun dediklerimi ?

Ne kutsalı be kardeş? Biraz ezanın tarihini, neden ortaya çıktığını araştır. Sanki kuranda diyor ezan okuyun diye. İnsanlara namaz vaktinin geldiğini bildiren bir davettir ezan. İnanç kapsamında ibadet çağrısı olduğundan dolayı kutsiyet addedilebilir ancak dinin bir parçası, zorunlu bir ritüeli falan değildir. İster Türkçe oku, ister ingilizce, ister türkü gibi çığır, istersen ibranice oku. Hepsi ibadete çağrıdır. Hepsi aynı mesajı içerir. Arapça okunmasının özlelikle herhangi bir kutsiyeti yoktur. İnsanın körleme ne dediğini bilmediği dualar okuyup, ne dediğinden bir haber arapça okunan ezanı dinlemesi ne kadar mantıklı?
“Ezan sadece vakit bildirimi, dili fark etmez” demek meseleyi bayağı yüzeyden okumak oluyor; çünkü ezan İslam’da sıradan bir alarm değil, Peygamber tarafından lafzı belirlenmiş, fiilen uygulanmış bir ibadet çağrısı. Kur’an her şeyin teknik kullanım kılavuzu değil; namazın rekâtı da Kur’an’da yok ama kimse “o zaman kafama göre kılarım” demiyor. Ezanın Arapça okunması da keyfi değil: metni, Hz. Muhammed’in onayladığı şekliyle ibadet dili olarak sabitlenmiş; bu yüzden “ister İbranice ister türkü gibi” argümanı dini pratikle uyuşmuyor, tamamen modern relativizm. “İnsan anlamıyor” meselesi de zayıf; çünkü çözüm ibadeti bozmak değil, anlamını öğrenmek. Aksi mantıkla gidersek Kur’an’ın Arapça olması da anlamsız olurdu. Kutsiyet meselesine gelince: evet ezan namaz gibi farz değil ama sünnet-i müekkede ve İslam toplumunda sembolik, hukuki ve tarihsel bir karşılığı var. Yani bu “ezan sadece bildirim, dili fark etmez” söylemi akademik değil, dini geleneği bilinçli şekilde budama denemesi.

Islam dusmani olsa ne olacak ki zaten. Dusman sert bir laf tabi de, Islam'i sevmeyebilir, ateist olabilir, homoseksuel olabilir, ne fark edecek ki?

Yaptigina bakacaksin, neyi sevmis neye tapmis, kimi opmus bunlar magazin isi; gerzeklerin problemi.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı