B650M-R anakartta sıvı soğutucu pompa girişi yok

Hasan islamoğlu

Zeptopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
ASUS Dual RTX 4070 Super 12GB
AMD Ryzen 5 7500F İşlemci
ASUS Prime BB650M-R Anakart
XPG Lancer 16GB 6000MHz DDR5 Ram
Kingston NV3 1TB NVMe PCIe 4.0
Aigo DRX70 MESH 750W 80+Kasa Bronz Kasa
Son düzenleyen: Moderatör:
Fanlar aynı çalışır mı diye kontrol ettim eşit çalışacaktırlar. 4340 RPM sabit değil mi? Öyleyse doğru yapmışsınız hocam

Hocam sabit değil şimdi tekrar test ettim
4368-4383-4397-4411 arası gidip geliyor

Hocam. Eğer siz zaten BIOS'a girip fan portlarını DC şeklinde ayarlamadığınız sürece pompa kablosunu nereye takarsanız takın zaten üç pinlidirt ve tam hızda çalışır. Radyatördeki fanlar ise PWM fanlardır ve işlemcinin ısısına göre hareket etmelidirler. O nedenle CPU fan girişine takmalısınız. CHA denilen de bildiğim kadarıyla Chasis yani şasi-kasa anlamında. Kasa fanlarınızı bağlayabileceğini portlar. İleride ya portlarım dolu ben şimdi bu yeni fanı nasıl takacağım falan derseniz eğer Y Tipi PWM Çoğaltıcı diye aratın, bulursunuz gereken çoğaltıcıyı.

Kasanın yan kapağı açıkken pompa bloğundan hafiften bir ses gelmesi normal. Kasanın kapağını kapattığınızda kasadaki fanları sesinin arasında zaten çok cılız kalır. Pompalar sıvıyı sürekli devirdaim ettiklerinden biraz ses yaparlar.

Hocam. Eğer siz zaten BIOS'a girip fan portlarını DC şeklinde ayarlamadığınız sürece pompa kablosunu nereye takarsanız takın zaten üç pinlidirt ve tam hızda çalışır. Radyatördeki fanlar ise PWM fanlardır ve işlemcinin ısısına göre hareket etmelidirler. O nedenle CPU fan girişine takmalısınız. Cha denilen de bildiğim kadarıyla chasis yani şasi-kasa anlamında. Kasa fanlarınızı bağlayabileceğini portlar. İleride ya portlarım dolu ben şimdi bu yeni fanı nasıl takacağım falan derseniz eğer y tipi PWM çoğaltıcı diye aratın, bulursunuz gereken çoğaltıcıyı.

Kasanın yan kapağı açıkken pompa bloğundan hafiften bir ses gelmesi normal. Kasanın kapağını kapattığınızda kasadaki fanları sesinin arasında zaten çok cılız kalır. Pompalar sıvıyı sürekli devirdaim ettiklerinden biraz ses yaparlar.

Hocam bu işleri bilmedigimden soruyorum DC ne demek radyatör fanlarını zaten CPU girişine taktım sadece pompayı cha porta taktım sakıncalı mı?

Hocam bu işleri bilmedigimden soruyorum DC ne demek radyatör fanlarını zaten CPU girişine taktım sadece pompayı cha porta taktım sakıncalı mı?
PWM olmayan bir fan var diyelim. Ana kart RPM değerini yani fan dönüş hızını kontrol edemiyor bu gibi fanlarda. Her zaman full güçte çalışıyor fan taktığınız anda. Ama BIOS veya bazı yazlımlar üzerinden RPM komutu olarka değil de fana gelen voltaj değeri yani DC değeri değiştirilerek hız ayarlaması yapılıyor. Yani örnek verecek olursak fan yavaş dönsün diye 5v, tam hız dönsün diye 12v veriyor gibi düşün ana kart. Normalde PWM'lerde her zaman 12v verse bile ana kart sen şu RPM'de döneceksin komutu verdikten sonra kart o RPM'de dönüyor.

PWM olmayan bir fan var diyelim. Anakart RPM değerini yani fan dönüş hızını kontrol edemiyor bu gibi fanlarda. Her zaman Full güçte çalışıyor fan taktığınız anda. Ama BIOS veya bazı yazlımlar üzerinden RPM komutu olarka değil de fana gelen voltaj değeri yani DC değeri değiştirilerek hız ayarlaması yapılıyor. Yani örnek verecek olursak fan yavaş dönsün diye 5v, tam hız dönsün diye 12v veriyor gibi düşün anakart. Normalde PWM'lerde her zaman 12v verse bile anakart sen şu RPM'de döneceksin komutu verdikten sonra kart o RPM'de dönüyor.

Anladım hocam peki bununla alakalı bildigin bir rehber videosu var m? Var ise paylaşabilir misin, Bir de y tipi PWM çoğaltıcı tavsiyen var mı?

Anladım hocam peki bununla alakalı bildigin bir rehber videosu var m? Var ise paylaşabilir misin, Bir de y tipi PWM çoğaltıcı tavsiyen var mı?
Hocam size DC ayarı zaten gerekmiyor. Yani benim bile hiç işim olmadı senelerdir. Çok ayrıntılı bilmiyorum.

Ben bu çoğaltıcıdan 2 tane kullanıyorum.

Hocam size DC ayarı zaten gerekmiyor. Yani benim bile hiç işim olmadı senelerdir. Çok ayrıntılı bilmiyorum.

Ben bu çoğaltıcıdan 2 tane kullanıyorum.

Hocam sa, oyunların yükleme ekranına girdigim zaman anlık olarak fanlar uçak motoru gibi ses çıkarıyor, açıldıktan sonra normale dönüyor, anormal geldi, var mı bir çözümü?

Hocam sa, oyunların yükleme ekranına girdigim zaman anlık olarak fanlar uçak motoru gibi ses çıkarıyor, açıldıktan sonra normale dönüyor, anormal geldi, var mı bir çözümü?
Hocam yükleme gibi durumlarda sistem anlık yüke girdiği için ısı da anlık yükselir ve bu anlık ısı yükselmesini dizginlemek için de tüm fanların birden coşup, ısıyı dizginledikten sonra yavaşlamaya başlar. Yani her şey sistem ısınızla alakalı. Isıyı üreten de sisteme binen yüktür.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı