Bakkal, bir turistten etiket fiyatı 8.88 TL olan bir içecek için 40 TL istedi

Adam da bayağı farkında Türkiye fiyatlarının, Arctic Monkeys üyesi herif buradaki kola fiyatını araştırıp almaktan vazgeçsin zaten. Ayrıca ticaret denetlemeye göre istediğin fiyatı veremezsin diye biliyorum yanlışsam düzeltin bu bir, ikincisi dolandırıcı şahsın vicdanı olsa yapmaz zaten.
Herhalde yani hocam. Serbest piyasa denilen bir şey var. Dediğim gibi gitsin migros gibi büyük market zincirinden alsın dolandırılmamak için. Denetleme kurumu özel sektöre karışmıyor diye biliyorum. Öyle bir şey varsa da saçmaymış. Burada en en yapacağı şey, fatura vermedi sanırım. Vergiye bakarsın. Bana göre vergi de alınmamalı(zaten alamıyor) ama en denetleyebileceği şey budur devletin. Mesela taksicilerin dolandırmasını düşünün uber olsaydı taksici yerine Uber kullanıp dolandırılmayacaklardı. Ama taksiciler tekel olduğu için istedikleri fiyatı söylüyorlar. Turistin de alternatifi olmadığı için mecbur kullanıyor. Rekabet bunu bile çözüyor. Müşteri parasını veriyor, rasyonel davranması gerekir.

Vallahi turist kazıklama meselesi bize özgü bir şey değil. Bunu Paris'in göbeğinde de yapıyorlar, Bulgaristan'da da vs. Ha Paris'te daha azdır, Bulgaristan'da daha çoktur belki.

Ha ülke kötüleniyor vs için de şunu söyleyeyim bu esnafın müşterisi turistler zaten. Kötülenme durumu olduğunda bu esnaf müşteri kaybedecek. Yani yaptığı şey yanlışsa bunun faturasını adam müşteri kaybederek ödeyecek.
 
Herhalde yani hocam. Serbest piyasa denilen bir şey var. Dediğim gibi gitsin migros gibi büyük market zincirinden alsın dolandırılmamak için. Denetleme kurumu özel sektöre karışmıyor diye biliyorum. Öyle bir şey varsa da saçmaymış. Burada en en yapacağı şey, fatura vermedi sanırım. Vergiye bakarsın. Bana göre vergi de alınmamalı(zaten alamıyor) ama en denetleyebileceği şey budur devletin. Mesela taksicilerin dolandırmasını düşünün uber olsaydı taksici yerine Uber kullanıp dolandırılmayacaklardı. Ama taksiciler tekel olduğu için istedikleri fiyatı söylüyorlar. Rekabet bunu bile çözüyor. Müşteri parasını veriyor, rasyonel davranması gerekir.

Vallahi turist kazıklama meselesi bize özgü bir şey değil. Bunu Paris'in göbeğinde de yapıyorlar, Bulgaristan'da da vs. Ha Paris'te daha azdır, Bulgaristan'da daha çoktur belki.
Hocam haksız fiyat artışı için e-Devlet'ten başvuru bile açmışlar öyle düşünün. Ekonomi şu an yerlerde olduğu için alıyorlar bu tarz önlemleri.
 
Hocam haksız fiyat artışı için e-Devlet'ten başvuru bile açmışlar öyle düşünün. Ekonomi şu an yerlerde olduğu için alıyorlar bu tarz önlemleri.
Hocam onlar hiçbir şekilde çözüm olmuyor, Tamamen seçmeni rahatlatmaya yönelik şeyler. Mesela bu adam fatura kesti mi kestiyse 40'tan mı kesti? Devlet gidip tek tek kamera kaydına bakmıyor(bu zaten çok mümkün değil, her tüccara bir denetçi koyup gerçek zamanlı izlemesi lazım) defterlerini inceliyor, gelirine giderine bakıyor. Zaten burada nakit dönüyor bir de banka hesaplarını vs. de inceleme şansı yok. Kayıt dışı ekonomi(vergilendirilmemiş para yani) söz konusu. Ki denetlediği de budur zaten. Sen fiyatları yükseltmişsin , halk mağdur oluyor işin kılıfı. Devlet en fazla şunu yapar, hayali faturacılık var mı mesela ya da ev almıştır adam sen bu parayı nereden buldun diye sorar. Ona bakar. Tek tek fiyat belirleyemez. Milyarca ürün çeşidi var. Devlet, her birine fiyat aralığı belirlemeye çalışsa ne kadar işgücü ve zaman gerektiğini hayal edemezsiniz. Tüccar bir ürün satacak yıllarca onun fizibilitesini hazırlıyor. Tek bir ürün için bile fiyat belirlemek çok zordur. Invisible hand buna yarıyor. Bu esnaf 40a satıyor diyelim, migros bölgeye yatırım yapar zararına 9 tlye satar(çünkü diğer şubeleri burayı sübvanse edebiliyordur. Ki çoğu zincir market böyle çalışır zaten). Bu esnaf da müşteri kaybeder. Ve batmaya yaklaşır. Ya fiyatlarını düşürür ya da bakkalını cafeye çevirip daha farklı bir hizmet de sunarak gelir sağlar.

Mesela şunu da söyleyeyim bu bakkalı denetledi. Fabrikanın önerdiği fiyatın çok üzerinde fiyat belirlediğini görüp buna iyi bir ceza kesti ya da yapma dedi. Adam da yapmadı bir daha. Ne oldu, kayıt dışı parasıyla bu adam ev alacaktı ama alamadığı için ev talebi azaldı ve müteahhitin nakit para getirecek müşterisi azaldı. Müteahhit de arz üretmedi talep yok diye ya da nakti yok diye. Biz sıradan insanlar da eski evlere çok yüksek para ödemek zorunda kaldık. Sadece coca cola fiyatından dolayı hiç ummayacağın ev fiyatı yükseldi. Denetim işini yapay zeka bile yapamaz. Çünkü bu videodaki örnek gibi irrasyoneliteler söz konusu olabilir, insani her şeyi hesaplaman lazım, kurallar her zaman her bölgede geçerli değildir ya da. Bu müşteri o alışverişi neden yaptı mesela? Bunu anlamak çok zor.
 
Son düzenleme:
Ünlü bir Twitch yayıncısının canlı yayın sırasında girdiği bir bakkalda etiket fiyatı 8.88 olan bir kutu içecek için 40 TL ödüyor. Bu fiyata şok olan turist ürünü alıyor ama daha sonrasında canlı yayındaki izleyicileri ve bir çok ünlüden bu olaya büyük bir tepki yağıyor.

EDİT: Turist arkadaş Arctic Monkeys grubunun bir üyesiymiş.

Klasik Türkiye esnafı.
 

Geri
Yukarı