Hiç eklemene gerek yok. Ben çok tanıyorum fitness sporu ile ilgilenip kendini sakatlayanları. Hem çok tanıyorum hem de forumlarda, gruplarda çok denk geldim. En fazla sakatlanma durumu ise bel fıtığı ve boyun fıtığı. Büyük oranda herkes yanlış yapıyor hareketleri. Tehlikeli hareketlerin başında tabii ki zirvede bahsettiğin hareket ve türevleri var. Daha basit tabiri ile halteri kaldır indir olanlar diyeyim. Hani şu belini kıvrattığın hareketler. Deatlift vs. anladınız işte. Sırt çalışırken bel fıtığı olma ihtimali çok yüksek. Hem ağır giriyorsunuz hem yanlış pozisyon yapıyorsunuz. Kötü sonu. Kaçınılmaz. Ben 3 senedir düzenli şekilde haftada 6 kez fitness yaparım. Asla ama asla halter kaldır indir, türevi hareketleri yapmam. Ne diye yapayım kardeşim yıl 2025 olmuş. Onun alternatifi olan makineler geliştirildi ve birçok salonda mevcut. Sırt çalışacağım diye ömür boyu fıtık ağrısı mı çekmeye heveslisiniz. Aşağıya bahsettiğim makineyi koydum fotoğrafa. Ha illa o makine şart değil. Sehpayı uygun pozisyona getirip yine aynı şekilde güzelce sırtınızı çalışabilirsiniz, bunun için de görsel ekledim. Dediğim gibi ben 3 senedir fitness yapıyorum. Kalori takibi ile. O heves ettiğiniz vücuda sahibim yani. Şunu da belirteyim. Yavaş yavaş gelişeceksiniz. Bir hatam var size ondan bahsetmek için söyledim bunu. Kalf çalışırken pat diye gündelik yaptığım ağırlıgın üstüne 6 kg fazla girdim. 3 set bitirdim ertesi gün dizimde sıkıntı oluştu. Ve 4 aydır bacak çalışamıyorum. Çalıştığım gibi ağrı tekrar seyir ediyor. Ufak merisküs yırtığı oldu maalesef. Yani demem o ki. Ağır kaldırmayın. Doğru pozisyonlarda yapın hareketleri.