Bash, zsh ve fish kabukları arasındaki farklar neler?

ShunaTmpst

Femtopat
Bash, zsh ve fish eğer yanlış hatırlamıyorsam posix kodlarının yürütülmesinde görev alıyorlar ve kendilerine özel eklenti desteği var ancak bunları birbirinden ayıran önemli özellikleri göremedim. Bash, CachyOS dışındaki neredeyse bütün dağıtımlarda varsayılan olarak geliyor galiba. Çünkü CachyOS bildiğim kadarıyla fish ile geliyor.
@The Shorekeeper @Bayram Tempest

Bash, zsh ve fish eğer yanlış hatırlamıyorsam posix kodlarının yürütülmesinde görev alıyorlar ve kendilerine özel eklenti desteği var ancak bunları birbirinden ayıran önemli özellikleri göremedim. Bash, CachyOS dışındaki neredeyse bütün dağıtımlarda varsayılan olarak geliyor galiba. Çünkü CachyOS bildiğim kadarıyla fish ile geliyor.
@The Shorekeeper @Bayram Tempest
Bash en yaygın kullanılanıdır, çoğu Linux dağıtımında varsayılan olarak gelir ve POSIX uyumludur. Zsh, Bash’e benzer ama daha gelişmiş otomatik tamamlama, tema ve eklenti desteği (özellikle oh-my-zsh) sunar. Fish ise en kullanıcı dostu kabuktur, yazarken otomatik öneriler verir, yapılandırması interaktiftir, ancak POSIX uyumlu değildir ve farklı sözdizimi kullanır. Bash daha çok script yazmak için uygundur, Zsh geliştiricilere hitap eder, Fish ise kolay ve modern bir terminal deneyimi isteyen kullanıcılar için daha uygundur.

@Latidorseus fish en kullanıcı dostu kabuksa neden kullanıcı dostu dağıtımlarla beraber gelmiyor?
Bash, geleneksel kullanımda uzun yıllardır en yaygın kullanıldığı için varsayılan olarak sunulur. Fish bazı eski shell betikleriyle uyumsuz olabiliyor. Çoğu insan sistem yönetimi ve otomasyon gibi işler için geleneksel shell’leri tercih eder bu yüzden Bash varsayılan olarak gelir.

Aslında... birini özellikle diğerlerine karşı kullanan sistem yöneticileri bu soruya yanıt verse, mükemmel olur.
Ben bash kullanıyorum, kullandığım zaman. Niye? İlk onla gözümü açtım. Bu bir neden değil, bahane ama, bunun da etkisi var. Neden korn, csh, vs kullanmıyorum, bilmiyorum.

Ek:
bash gibi, sh ve bsh temelli olanları değil de bash'ı kullanmak niye diye hep irdelemek istedim ama başlayamadım bile.
Ayrıca...
Günümüzde GNU/Linux'un kendisi bile kısmen POSIX uyumlu iken, POSIX uyumlu shell kullanmak yaralıdır demek ne denli doğru olur bilemiyorum ama, POSIX uyumluluk bir güvenli limandır. Keza zsh ve fish de POSIX uyumlu bildiğim kadarıyla.
Komutlar, script ve operatör vs kullanım farkları dışında, şu liste seçimde yardımcı olacaktır:

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı