Basit bir kar-zarar sorusu

Cebimizde 50 TL var. Gidip kalemi alıyoruz, daha sonra 60 TL'ye satıyoruz. +10 liradayız. 60 liramız var ve kalem 70 lira, 10 TL arkadaşımızdan borç alıyoruz -10 liradayız. Kalemi aldık ve 80 TL'ye sattık. 10 TL borcu arkadaşımıza geri veriyoruz, cebimizde kaldı 70 TL.

İlk duruma göre cebimizde 50 TL vardı, en son 70 TL oldu. +20 TL kâr.
Siz 10tl borcunuzu ödeyince o para size gitmiyor. Arkadaşınıza gidiyor. Yanı 60tlniz oluyor 70 değil. Cevap +10 da kalıyor.

Senin mantığına göre argümanımı yazdım. Yanlışını da söyledim. Senin mantığında 50'ye kadar olan kısmı es geçmişsin.

Bak güzel kardeşim, sevgili dostum. -50 diyorsun çok güzel, 70'e de aynı şekilde -70 diyebilirsin değil mi? 60'tan 70'ye çektiğin 10 ₺ fark zarar diyorsun. Fakat 80'den 70'e değil, 60'a çekmen lazım. Çünkü orijin noktan 60 oldu. Anladın mı? Bak çok güzel sayı doğrusu çekmişsin. 50'ye ve 70'e iki çizgi çek sonra git 60 ve 80 'e iki çizgi çek farklarına bak. Daha ne diyeyim sana.

Teşekkürler. Yanlışı bile doğru yapıyorsunuz dediğiniz de agresifleşmişim, hatamı kabul ediyorum. Bu soruyu 10 bulanlar en başta cepte 50 tl varmış gibi hesaplıyor şimdi buldum:

1-) 0 dan kalem alarak -50 zarara giriyoruz.

2-) -50 olan zararı kalemi +60'a satarak +10 kar elde ediyoruz.

3-)+10 olan karı -70'e kalem alarak -60'a çıkarıyoruz.

4-)-60 olan zararı +80'e kalem satarak 20Tl kara çeviriyoruz.

Teşekkürler. Yanlışı bile doğru yapıyorsunuz dediğiniz de agresifleşmişim, hatamı kabul ediyorum. Bu soruyu 10 bulanlar en başta cepte 50 tl varmış gibi hesaplıyor şimdi buldum:

1-) 0 dan kalem alarak -50 zarara giriyoruz.

2-) -50 olan zararı kalemi +60'a satarak +10 kar elde ediyoruz.

3-)+10 olan karı -70'e kalem alarak -60'a çıkarıyoruz.

4-)-60 olan zararı +80'e kalem satarak 20Tl kara çeviriyoruz.

Aynen öyle, ama belirteyim doğru yaptığın çok güzel bir şey var, bir işi çok basite indirgemişsin. Sadece mantık yanlış. Matematiği öğrenmek için çok güzel bir yol. O yüzden dedim yanlışı bile doğru yapamamışsın diye. Alınma lütfen.

Screenshot_2020-09-11-02-28-36-811_com.twitter.android.jpg

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı