Bu tür olaylarda yapılan birim karşılaştırmalarını son derece anlamsız buluyorum. Yani nereden eminsiniz ki Almanya’da 5000 euro kazanmakla Türkiye’deki 5000 TL’nin aynı vasıf, emek, disiplin ile kazanabileceği önerisini atmakla? Bana kalırsa 5000 euro kazanabilmek Tr’de de Almanya’da da aynı bilgi birikimi, vasıfla kazanılabilir. Hatta Tr’de nitelikli eleman kıtlığından 5000 euro kazanmak daha kolay bile olabilir. Araştırmak gerek. Çünkü öyle olmaması gereken insanlar gördüm ki ben bu ekonominin son derece doğal bir sonuç olduğunu düşünüyorum. Yazım hatası yapan avukatlar, kimya bilmeyen hekimler, ağırlıkla-kütleyi karıştıran makina mühendisliği profesörleri, NOx gazlarındaki Ox’i yeni bir element olarak gören motor arge mühendisleri, yaptığı işi teknik ressamlık sanan yirminci yılında makina mühendisi... Yani durum vahim.
Yurtdışında kasiyerlik gibi işler bile yapardık tayfası sanırım; Türkiye’deki asık suratlı, bulunduğu mağazadan bihaber, müşteriye sormadan direkt temassız şekilde ödeme yapacak kadar tembel şekilde  çalışmaları halinde, hayal ettikleri ülkelerin bu aktiviteyi çalışmak olarak görmeyeceklerini umarım düşünüyorlardır.