Başka bir ülkeye gitmeyi planlıyor musunuz?

Başka bir ülkeye gitmeyi planlıyor musunuz?

• Evet

• Hayır

• Kararsızım

Sonuçları sadece ankete oy verdiğinizde görebilirsiniz.
Bir çok kişi galiba filmlerde ki gördüğü "batı" hayatı olacak sanıyor :). Ama kimse düşünmüyor ki vasıfsız işçi ise orada da sürünecek.
Eğer kaçak olarak bir ülkeye gitmediysen. Ülke'de yeteneklerin dahilinde istediğin yerde çalışabilirsin. Örnek olarak Amerika'yı ele alalım senin sürünecek dediğin cahil bireyler Mc Donalds yada benzeri bir firmaya girip 2.300$ civarı aylık kazanç elde edecekler. Ortalama aylık gıda masrafı 150$ geçmeyecek. Her ay ortalama 1250$ bir parayı biriktirme fırsatı yakalayacak. Bunu yaparken kendisini sosyal ortamlardan'da kısıtlamasına gerek olmadan. En komiği de yaşadığımız ülke'de araba direksiyonuna oturmamış 20 yaş üstü bireyler var. İlk aylığı ile ortalama elden düşme bir arabaya sahip olabilecek.

Konu başlığına gelecek olursak, ABD, Adige Cumhuriyeti veya Çeçenistan.

Eğer kaçak olarak bir ülkeye gitmediysen. Ülke'de yeteneklerin dahilinde istediğin yerde çalışabilirsin. Örnek olarak Amerika'yı ele alalım senin sürünecek dediğin cahil bireyler Mc Donalds yada benzeri bir firmaya girip 2.300$ civarı aylık kazanç elde edecekler. Ortalama aylık gıda masrafı 150$ geçmeyecek. Her ay ortalama 1250$ bir parayı biriktirme fırsatı yakalayacak. Bunu yaparken kendisini sosyal ortamlardan'da kısıtlamasına gerek olmadan. En komiği de yaşadığımız ülke'de araba direksiyonuna oturmamış 20 yaş üstü bireyler var. İlk aylığı ile ortalama elden düşme bir arabaya sahip olabilecek.

Konu başlığına gelecek olursak, ABD, Adige Cumhuriyeti veya Çeçenistan.
Amerika'da mı yaşıyorsunuz?

Örneğin buradaki hesap hiçte öyle demiyor. Söylediğim gibi hayallerde yaşıyorsunuz orada da vergiler var giderler var. Kirada kalırken elinize 1250$ gibi bir meblağ kalması çok zor bir durum.

Eskiden Almanya'ya giden dedelerimiz çok iyi bilirler orada nasıl bir hayat sürdüklerini, kendi ağızlarından dinlemenizi tavsiye ederim bakalım orada her şey hayalinizdeki gibi mi?

Türkiye'de mühendis olup ileri seviye Almanca ve İngilizce ögrenip Almanya'da çalişmak istiyorum. Türkiye'de geçim sıkıntısı insanları genç yaşta yaşlandırıyor malum.

Bu tür olaylarda yapılan birim karşılaştırmalarını son derece anlamsız buluyorum. Yani nereden eminsiniz ki Almanya’da 5000 euro kazanmakla Türkiye’deki 5000 TL’nin aynı vasıf, emek, disiplin ile kazanabileceği önerisini atmakla? Bana kalırsa 5000 euro kazanabilmek Tr’de de Almanya’da da aynı bilgi birikimi, vasıfla kazanılabilir. Hatta Tr’de nitelikli eleman kıtlığından 5000 euro kazanmak daha kolay bile olabilir. Araştırmak gerek. Çünkü öyle olmaması gereken insanlar gördüm ki ben bu ekonominin son derece doğal bir sonuç olduğunu düşünüyorum. Yazım hatası yapan avukatlar, kimya bilmeyen hekimler, ağırlıkla-kütleyi karıştıran makina mühendisliği profesörleri, NOx gazlarındaki Ox’i yeni bir element olarak gören motor arge mühendisleri, yaptığı işi teknik ressamlık sanan yirminci yılında makina mühendisi... Yani durum vahim.

Yurtdışında kasiyerlik gibi işler bile yapardık tayfası sanırım; Türkiye’deki asık suratlı, bulunduğu mağazadan bihaber, müşteriye sormadan direkt temassız şekilde ödeme yapacak kadar tembel şekilde çalışmaları halinde, hayal ettikleri ülkelerin bu aktiviteyi çalışmak olarak görmeyeceklerini umarım düşünüyorlardır.

Amerika'da mı yaşıyorsunuz?

Örneğin buradaki hesap hiçte öyle demiyor. Söylediğim gibi hayallerde yaşıyorsunuz orada da vergiler var giderler var. Kirada kalırken elinize 1250$ gibi bir meblağ kalması çok zor bir durum.

Eskiden Almanya'ya giden dedelerimiz çok iyi bilirler orada nasıl bir hayat sürdüklerini, kendi ağızlarından dinlemenizi tavsiye ederim bakalım orada her şey hayalinizdeki gibi mi?
Affedersin sen sıfırdan hayat kurmaya gidip, evli çocuklu değilsen 1500$ müstakil ev mi tutacaksın ?
Amerika'da her eyaletin vergi sistemi farklıdır. Ama McDonalds vb yerlerde vergiler çıktıktan sonra 2300$ gibi bir para kalır. Saatine 14$ gibi birşey kazanırsın haftalık 45 saat geçtiğinde aynı işletmede çalışamazsın. İnşaat işçiliği yaparsan saatlik ücret 20 ile 27 dolar arasına çıkar.
Tut bir tane oda 250-300$ geçmiyor.
300$ oda, 150$ gıda ''evde yapılan köfte vb'' 100$ fatura masrafların. Çalıştığın yerden çevrenden bir tane'de kız buldun bar kafeterya masrafları 200-300$ tutsa oldu sana toplam masrafın 800$. 2300$-800$ : 1500$ para kalır onunla'da 2 ay biriktirip ortalama ikinci el bir araba alırsın sonraki aylarda elektronik eşyalarını tamamlarsın ondan sonra bir ticari hamle yapmak için para biriktirirsin yada ev satın almaya çalışırsın.
Uber, Amazon satışı vb işleri kovalarken bir bakarsın aylık 5000-6000 dolar gelmişsin.
Amerika'da yaşamıyorum yazdan yaza kuzenim davet ederse atlayıp uçağa 1 ay tatil yapıyorum.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı