Başlangıç için Linux önerisi

Sorun değil terminal ile işim olabilir. Yeter ki iyi olsun. Kullanımı kolay olsun.
Çok fazla dağıtım denedim ve her seferinde Manjaro'ya geri döndüm. Kullanımında beni zorlayan bir şey olmadı. Kurulumu da kolay, yardımcı olabilirim. Paket yöneticisi Ubuntu tabanlı dağıtımlara göre çok daha hızlı. Rolling release (yuvarlanan sürüm) olması sebebiyle sürekli güncel. Güncel kernel kullanıyor. Eksileri elbet vardır ama ben çok memnun kaldım. Önerilen tüm sistemleri live olarak ya da bu siteden test edip kararınızı verebilirsiniz.

Çok fazla dağıtım denedim ve her seferinde Manjaro'ya geri döndüm. Kullanımında beni zorlayan bir şey olmadı. Kurulumu da kolay, yardımcı olabilirim. Paket yöneticisi Ubuntu tabanlı dağıtımlara göre çok daha hızlı. Rolling release (yuvarlanan sürüm) olması sebebiyle sürekli güncel. Güncel kernel kullanıyor. Eksileri elbet vardır ama ben çok memnun kaldım. Önerilen tüm sistemleri Live olarak ya da bu siteden test edip kararınızı verebilirsiniz.

Manjaro'da oyunlarda FPS düşüşü var. Linux Mint daha iyiydi FPS'te.

Karar sizin hocam. Saygılarımla. ☺️

Linux Mint kuracağım o zaman, ve KDE Plasma. Sonra sizlere fotoğraf atarım. Fakat Linux Mint'i Dual boot yapmak için video atar mısın? Ve bu video ile MBR'ı düzeltsem olur mu?
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

O konuda bir şey diyemem ama yanlış hatırlamıyorsam Cinnamon'da bir input lag problemi vardı. Rekabetçi oyunlarda sorun yaratabilir. İlgili kaynakları aşağıya bıraktım:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

AMD ekran kartlarıyla hiç Pop!_OS kullanmadım ama şu ana kadar ben en iyi oyun deneyimimi Pop!_OS'de yaşadım şahsen.

AMD ile daha performanslı kullanabilirsiniz. Problemi düzeltmiş olabilirler, henüz denemedim.

Linux Mint kuracağım o zaman, ve KDE Plasma. Sonra sizlere fotoğraf atarım. Fakat Linux Mint'i Dual boot yapmak için video atar mısın? Ve bu video ile MBR'ı düzeltsem olur mu?

Bu yardımcı olur umarım. Sonrasında KDE masaüstü ortamını kurmanız gerekecek.

O konuda bir şey diyemem ama yanlış hatırlamıyorsam Cinnamon'da bir input lag problemi vardı. Rekabetçi oyunlarda sorun yaratabilir. İlgili kaynakları aşağıya bıraktım:

AMD ekran kartlarıyla hiç Pop!_OS kullanmadım ama şu ana kadar ben en iyi oyun deneyimimi Pop!_OS'de yaşadım şahsen.

Yanlış hatırlıyorsun, asıl input lagın dibine vuran Gnome Shell. Heavy lag / lagging out of match · Issue #2875 · ValveSoftware/csgo-osx-linux

Ayrıca Popos'a Steam kurduğunda masaüstü ortamı silinebilir, sanırım hiç beta sürüm yayınlamadan salıyorlar ISO dosyalarını. Nasıl başardılarsa, masaüstü ortamı meta paketleriyle Steam'i çakıştırmayı artık.

PopOS'un en iyi oyun deneyimi sunduğu şehir efsanesinden başka bir şey değil. Nvidia sürücü kurulu ISO yayınlamaktan başka bir esprisi yok. Ubuntu tabanına Nvidia sürücüsü kurmak çok zor sanki, açıyorsun sürücü yöneticisini, önerdiği sürücüyü kuruyorsun, hepsi bu. Popos bir ara Ubuntu'nun Nvidia paketlerini alıp, buna basit bir yapılandırma ekleyip yeniden paketliyordu. Tek espirisi şu dosyanın en altındaki satır yani. nvidia-graphics-drivers/nvidia-graphics-drivers.conf at master · pop-os/nvidia-graphics-drivers

Bu çok iyi bilinen bu özelliği, diğer dağıtımlarda aynı satırı bir yapılandırma dosyasına ekleyerek elde ediyordunuz zaten. Ama şimdi Nvidia Prime, Nvidia GPU'ya geçince bu özelliği otomatik etkinleştiriyor. Yani artık gereksiz bir satır ve Pop geliştiricileri bunun farkında bile değil. Popos'un kendi paketlediği Nvidia sürücüsü sayesinde, Ubuntu'nun hazırladığı Nvidia sürücüsünü imzalı olara kullanma ve böylece Nvidia sürücüsünü kullanırken secureboot'u kapatmama imkanını da kaybetmiş oluyorsunuz.

Popos 2.5 GB. ISO ile geliyor, ama neticede bom boş bir ortam tecrübesi sunuyor. Linux Mint 2.0 GB. ISO ile son kullanıcının ihtiyaç duyabileceği hemen her şeyi sunuyor. Linux Mint çok daha iyi bir yazılım yöneticisi, çok daha iyi bir güncelleme yöneticisi, çok daha rahat yönetilen masaüstü deneyimi sunuyor.

Popos ile hazır gelen gamemode ve vulkan desteği, Linux Mint ile de varsayılan olarak geliyor. Yani oyun tecrübesi açısından hemen hiç bir fark yok. Ayrıca Linux Mint'e Steam kurunca masaüstü ortamı silinmiyor. 🤣

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı