Popos'un Nvidia sürücü kurulu gelmesinden başka bir avantajı yok. Steam ile ilgii yaşanan tek sorumlusu da PopOS geliştiricileri. Cinnamon ile oyun oynayan bir çok kullanıcı var şu an. Hemen hiçbiri lag sorunundan bahsetmiyor. Linux Mint Cinnamon hemen her açıdan, Popos'tan daha üstün. Çok daha kulanılabilir, çok daha kullanıcı dostu. Gnome Shell ve özellikle PopOS ile ilgili oyunlarda rastlanan daha çok lag ve gecikme sorunları ile ilgili bağlantılar var paylaşabileceğim. Hem de senin yaptığın gibi 2-3 yıl öncesine dayanmıyor.
CS:GO Low performance :: Steam for Linux Valve Games and Steam for Linux Client
Dosya boyutu farkının sebeplerinden birisi ise Linux Mint'in LTS sürüm kullanıp, Pop!_OS son sürüm Ubuntu kullanmasıdır.
Hiç bir alakası yok, tamamen Popos geliştiricilerinin işgüzarlığı. Ayrıca ben Popos'un github sayfasını dahi yıllardır takip ederim. Ne seviye iş yaptıklarını senden daha iyi biliyorum. Ubuntu'nun kullandığı tabanla ISO boyutu arasında ilişki kurabiliyorsan, sen Linux'tan hiç anlamıyorsun.
Linux Mint'in paket tabanı eski olabilir, oyun oynamak için PopOS'tan daha yeni duruma getirmek sadece bir kaç işlem. Diğer çok kullanılan uygulamalar için, çok uzun zamandır varsayılan olarak desteklenen Flatpak kullanılabilir, bu durumda LTS tabana dayanmasının hiç bir dezavantajı kalmıyor, tersine kullanım için daha kararlı ve oyun için daha istikrarlı bir ortam ortaya çıkıyor.
NVIDIA ISO olması da güzel bir şey bence. Neden sonradan indirmekte uğraşayım ki? Adamlar ne güzel son sürüm sürücüyü eklemiş ISO'ya.
Uğraşacak bir şey yok zaten, Ubuntu tabanlılarda sürücü yönetcisi ile tak diye kuruluyor, hem de istersen secureboot desteğiyle. Popos ile gelen sürücü imzalı değil, zaten imzalayamazlarda. Ayrıca son sürüm Nvidia-470 değil, Nvidia-495. Bu sürüm sürücü yöneticisinden kolayca tercih edilebiliyor, böylece en güncel Nvidia sürücüsünü kullanmış oluyorsun.
Bu olay bence tam bir fiyasko haline geldi.
Zaten fiyasko, kendi geliştiricilerinin neden olduğu tabanla hiç bir alakasının olmadığı bir fiyasko.
"topu Apt'ye attılar" evet Apt'ye attılar ve apt de bunun için düzenleme yaptı, demek ki daha önce de farklı dağıtımlarda bununla ilgili sorun oluyormuş ki genel bir düzenleme yapıldı.
Apt için yapılan düzenleme hatanın ortaya çıkması ile ilgili değil, Debian'ın apt düzenlemesindeki yaklaşım da Popos'un yaptığı hatanın asıl sebebini düzeltecek bir şey değil. Tabanı olduğu hirsute'de benzer bir sorun yaşanmıyordu ayrıca.
Bence Pop'un masaüstü deneyimi daha iyi.
Popos'u daha önce çok denedim, hatta bir ara güç yöneticisi daemon'unu uyarlayıp Linux Mint'te bile kullandım. Forumda bununla ilgili mesajlarım vardır, arasan görürsün. Masaüstü deneyimi açısından, Gnome Shell'i ne kadar eklentilersen eklentile Cinnamon'a yaklaşamaz. Şu an ki masaüstü deneyimi de çok kötü, Popos'un eklentilerle sunduğu biçimi de çok kötü zaten. Yeni bir şeyler yapmaya çalışıp, kulanıcı deneyimini baltalamışlar. Hem masaüstü ortamı, hem masaüstü yönetim biçimi, hem de Nemo gibi araçlarıyla Cinnamon çok daha başarılı, kolay ve kullanıcı dostu.
Şu an güncel olarak Popos ve Gnome Shell ile ilgili bir çok input lag konusu bulunurken (yukarıda örnek bir bağlantısını paylaştım), Cinnamon ile ilgili teknik karşılaştırmanın eşit koşullarda yapıldığı şüpheli bir kullanıcı deneyiminden başka bir şey yok. Mesela şu bağlantı gibi, yine Popos ve Gnome Shell sahnede.
Very Low FPS on CSGO
Bağlantılarda bahsettiğin Cinnamon sürümün üstünden 7 sürüm geçti ve sadece bir sürüm sonra (4.2 srüm ile birlikte) Cinnamon Nvidia için bir çok iyileştirme aldı. Diğer konuda görmezden geldiğin şekilde bağlantılarını paylaşmıştım, yine paylaşayım.
Input lag was reduced on NVIDIA cards and the window manager feels more responsive when moving windows.
New Features in Linux Mint 19.1 'Tessa' Cinnamon Edition - Linux Mint
Ubuntu tabanlı en iyi distro diye boşuna da demiyorlar.
Kimsenin böyle bir şey dediği yok. Popos özelleştirilmiş Gnome tecrübesinden başka bir şey sunmuyor. Yazılım yöneticisi bile Elementaryos'tan geliyorken böyle bir sonucun ortaya çıkması imkansız. Ama hemen her yerde çoğunlukla en iyi Ubuntu tabanlı dağıtımın Linux Mint olarak belirtildiğini görebilirsin. Sadece yeni kullanıcılar için değil, tecrübeli kullanıcılar için de oldukça başarılı bir deneyim sunuyor. Yazılım Kaynakları aracı bile tek başına diğer dağıtımlarda bulunmayan bir depo yönetim deneyimi sunuyor. Hem bir çok depo sorununu bu araçla grafiksel olarak çözebiliyorsun, hem de Ubuntu'nun varsayılan yazılım kaynakları aracından çok daha başarılı. Desteklenmeyen PPA depolarını eklemiyor, gerektiğinde kaynak listesini sadece bir tıkla varsayılana sıfırlayabiliyorsun, GPG anahtarı eksikliği, hata sonucu bir kaynağı mükerrer eklenmesi ya da liste birleştirme hatası gibi rastlanabilen sorunları bir tık ile giderebiliyorsun. Yine güncelleme yöneticisi, Ubuntu ya da diğer Ubuntu tabanlı dağıtımlarda (hatta son kullancı için uygun olabilecek tüm diğer dağıtımlarda) rastlanmayacak kadar ince ayar ve yapılandırma sunuyor.
Cinnamon'un son sürümleri ile gelen pencere listeleyici de mükemmel bir deneyim sunuyor. Oldukça iyi yapılandırılabiliyor. Cinnamon'un varsayılan menüsü bile, PopOS'un yeni dizaynın çok daha kolay bir deneyim sunuyor. Eğer varsayılan menü yerine Cinnamenü kullanılırsa, bu deneyim çok daha iyi sonuç veriyor.
Bir distro iyi diye diğerini eleştirmek bana çok ilkelce geliyor.
Evet bu ilkelliği sen çokca yapıyorsun. Hiç alakası olmayan bir konuda sorunun nedenini anlamaya çalışmak yerine, yıllarca öncesine bir deneyimi paylaşarak bu konuda ne kadar ileri gidebileceğini kanıtlamış oldun. Diğer konuda belittiğim gibi sorunun ne Cinnamon ne de Linux Mint'le bir ilgisi yok ve basit şekilde çözülebilir. Zaten alıntıladığım kısımlara bakan biraz deneyimli birisi ne demek istediğimi anlardı. Benzer sorunların hem de güncel olarak PopOS ya da herhangi bir dağıtımda olması da bunu destekler nitelikte.
Ekleme:
@Kartos3 , gülecek bir şey varsa şu konuya bolca gülebilirsin. Mesela Linux Mint'te böyle bir sorun yaşmazsın, yaşansa bile böyle ciddi bir sorun daha beta aşamasında çözülürdü. Mesela Linux Mint'le gelen font yöneticisi böyle, gnome font yöneticisinin tabandaki sürümü sıkıntılı, ama Linux Mint deposunda bu sıkıntının giderilmiş farklı bir sürümü hemen eklenmiş.
Sorun tamamen "gvfs" kaynaklı. Düzgün bir şekilde yüklenmemiş ise kendini güncelleyemiyor ve GNOME 40'da hata veriyor.
Evet sorun gvfs kaynaklı, ama ne düzgün yüklenmemiş ne de bu sebeple güncellenemiyor olmasıyla bir alakası da yok. Madem düzgün şekilde yüklenmeiş, PPA deposundan nasıl günceliyorsun. Neresinden tutarsan elinde kalacak bir konu. Nasılsa kimse anlamıyor diye bir şeyler karalamışsın, bunu yapan herşeyi yapar, karalamak için bir şeyler bile uydurmak dahil.