Başlangıç için Linux önerisi

Yanlış hatırlıyorsun, asıl input lagın dibine vuran GNOME Shell.

3 yıldır GNOME'da oyun oynuyorum bir gram input lag hissine kapilmadim. Açıkçası internette okudugum her şeye bilimsel olmadiklari surece inanmiyorum. Konfigurasyon hatasi olmasi da bir o kadar muhtemel.

Yanlış hatırlıyorsun, asıl input lagın dibine vuran GNOME Shell. Heavy lag / lagging out of match · Issue #2875 · ValveSoftware/csgo-osx-linux

Ayrıca Pop!_OS'a Steam kurduğunda masaüstü ortamı silinebilir, sanırım hiç beta sürüm yayınlamadan salıyorlar ISO dosyalarını. Nasıl başardılarsa, masaüstü ortamı meta paketleriyle Steam'i çakıştırmayı artık.

Pop!_OS'un en iyi oyun deneyimi sunduğu şehir efsanesinden başka bir şey değil. NVIDIA sürücü kurulu ISO yayınlamaktan başka bir esprisi yok. Ubuntu tabanına NVIDIA sürücüsü kurmak çok zor sanki, açıyorsun sürücü yöneticisini, önerdiği sürücüyü kuruyorsun, hepsi bu. Pop!_OS bir ara Ubuntu'nun NVIDIA paketlerini alıp, buna basit bir yapılandırma ekleyip yeniden paketliyordu. Tek espirisi şu dosyanın en altındaki satır yani. nvidia-graphics-drivers/nvidia-graphics-drivers.conf at master · pop-os/nvidia-graphics-drivers

Bu çok iyi bilinen bu özelliği, diğer dağıtımlarda aynı satırı bir yapılandırma dosyasına ekleyerek elde ediyordunuz zaten. Ama şimdi NVIDIA Prime, NVIDIA GPU'ya geçince bu özelliği otomatik etkinleştiriyor. Yani artık gereksiz bir satır ve pop geliştiricileri bunun farkında bile değil. Pop!_OS'un kendi paketlediği NVIDIA sürücüsü sayesinde, Ubuntu'nun hazırladığı NVIDIA sürücüsünü imzalı olara kullanma ve böylece NVIDIA sürücüsünü kullanırken Secure Boot'u kapatmama imkanını da kaybetmiş oluyorsunuz.

Pop!_OS 2.5 GB. ISO ile geliyor, ama neticede bom boş bir ortam tecrübesi sunuyor. Linux Mint 2.0 GB. ISO ile son kullanıcının ihtiyaç duyabileceği hemen her şeyi sunuyor. Linux Mint çok daha iyi bir yazılım yöneticisi, çok daha iyi bir güncelleme yöneticisi, çok daha rahat yönetilen masaüstü deneyimi sunuyor.

Pop!_OS ile hazır gelen gamemode ve Vulkan desteği, Linux Mint ile de varsayılan olarak geliyor. Yani oyun tecrübesi açısından hemen hiçbir fark yok. Ayrıca Linux Mint'e Steam kurunca masaüstü ortamı silinmiyor. 🤣

Pop!_OS'da masaüstü ortamının silinme nedeni bağımlılık hatasından başka bir şey değil, sistem kurulduktan sonra Update yapınca sorun çözülüyor zaten kaldı ki ilk başta Steam'ı kurarken emin misiniz diye soru soruyordu. Yani hemen masaüstü ortamını silmiyor. Bu olay bence tam bir fiyasko haline geldi. Beta sürümleri de mevcut. Pop!_OS bozuk bir dağıtım değil. Ubuntu tabanlı en iyi distro diye boşuna da demiyorlar.
Ek olarak Mint'in paketleri eski. Her ne kadar yazılım yöneticisi ve daha iyi masaüstü deneyimine sahip olsa bile sonuçta iki dağıtımda da yaptığınız şeyler aynı. Bence Pop'un masaüstü deneyimi daha iyi. Kişiden kişiye değişir bu. Bunun için Pop'u kötülemek çok yanlış bir şey.

İnput lag konusuna gelecek olursak ne Pop!_OS'ta ne Manjaro'da ne de Fedora'da laf problemi yaşamadım. Hepsinde de GNOME vardı. Cinnamonda hem kasıntı hem de lagı hissettim. Sürücülerin tam kurulu olmasına rağmen. Xanmod kernel ve gamemode kuruluyken de aynı sorunum devam ediyordu. Linux Mint hiçbir zaman oyun deneyimi iyi olan bir dağıtım değildi sistemim kötü falan da değil.

Dosya boyutu farkının sebeplerinden birisi ise Linux Mint'in LTS sürüm kullanıp, Pop!_OS son sürüm Ubuntu kullanmasıdır. Kim dosya boyutu de şikayet eder ki.

NVIDIA ISO olması da güzel bir şey bence. Neden sonradan indirmekte uğraşayım ki? Adamlar ne güzel son sürüm sürücüyü eklemiş ISO'ya.

Ve Steam ile ilgili son bir şey söyleyeceğim. Buglar her dağıtımda olabilir. Topluluk da bunun için yok mu zaten? Sanki para veriyoruz bunun için de sorun çıkınca kötülüyoruz. "topu Apt'ye attılar" evet Apt'ye attılar ve apt de bunun için düzenleme yaptı, demek ki daha önce de farklı dağıtımlarda bununla ilgili sorun oluyormuş ki genel bir düzenleme yapıldı.

Yapmayın hocam. Pop'un da birçok severi var. İsteyen istediğini kullanır. Bir distro iyi diye diğerini eleştirmek bana çok ilkelce geliyor.

Popos'un Nvidia sürücü kurulu gelmesinden başka bir avantajı yok. Steam ile ilgii yaşanan tek sorumlusu da PopOS geliştiricileri. Cinnamon ile oyun oynayan bir çok kullanıcı var şu an. Hemen hiçbiri lag sorunundan bahsetmiyor. Linux Mint Cinnamon hemen her açıdan, Popos'tan daha üstün. Çok daha kulanılabilir, çok daha kullanıcı dostu. Gnome Shell ve özellikle PopOS ile ilgili oyunlarda rastlanan daha çok lag ve gecikme sorunları ile ilgili bağlantılar var paylaşabileceğim. Hem de senin yaptığın gibi 2-3 yıl öncesine dayanmıyor. CS:GO Low performance :: Steam for Linux Valve Games and Steam for Linux Client

Dosya boyutu farkının sebeplerinden birisi ise Linux Mint'in LTS sürüm kullanıp, Pop!_OS son sürüm Ubuntu kullanmasıdır.

Hiç bir alakası yok, tamamen Popos geliştiricilerinin işgüzarlığı. Ayrıca ben Popos'un github sayfasını dahi yıllardır takip ederim. Ne seviye iş yaptıklarını senden daha iyi biliyorum. Ubuntu'nun kullandığı tabanla ISO boyutu arasında ilişki kurabiliyorsan, sen Linux'tan hiç anlamıyorsun.

Linux Mint'in paket tabanı eski olabilir, oyun oynamak için PopOS'tan daha yeni duruma getirmek sadece bir kaç işlem. Diğer çok kullanılan uygulamalar için, çok uzun zamandır varsayılan olarak desteklenen Flatpak kullanılabilir, bu durumda LTS tabana dayanmasının hiç bir dezavantajı kalmıyor, tersine kullanım için daha kararlı ve oyun için daha istikrarlı bir ortam ortaya çıkıyor.

NVIDIA ISO olması da güzel bir şey bence. Neden sonradan indirmekte uğraşayım ki? Adamlar ne güzel son sürüm sürücüyü eklemiş ISO'ya.

Uğraşacak bir şey yok zaten, Ubuntu tabanlılarda sürücü yönetcisi ile tak diye kuruluyor, hem de istersen secureboot desteğiyle. Popos ile gelen sürücü imzalı değil, zaten imzalayamazlarda. Ayrıca son sürüm Nvidia-470 değil, Nvidia-495. Bu sürüm sürücü yöneticisinden kolayca tercih edilebiliyor, böylece en güncel Nvidia sürücüsünü kullanmış oluyorsun.

Bu olay bence tam bir fiyasko haline geldi.

Zaten fiyasko, kendi geliştiricilerinin neden olduğu tabanla hiç bir alakasının olmadığı bir fiyasko.

"topu Apt'ye attılar" evet Apt'ye attılar ve apt de bunun için düzenleme yaptı, demek ki daha önce de farklı dağıtımlarda bununla ilgili sorun oluyormuş ki genel bir düzenleme yapıldı.

Apt için yapılan düzenleme hatanın ortaya çıkması ile ilgili değil, Debian'ın apt düzenlemesindeki yaklaşım da Popos'un yaptığı hatanın asıl sebebini düzeltecek bir şey değil. Tabanı olduğu hirsute'de benzer bir sorun yaşanmıyordu ayrıca.

Bence Pop'un masaüstü deneyimi daha iyi.

Popos'u daha önce çok denedim, hatta bir ara güç yöneticisi daemon'unu uyarlayıp Linux Mint'te bile kullandım. Forumda bununla ilgili mesajlarım vardır, arasan görürsün. Masaüstü deneyimi açısından, Gnome Shell'i ne kadar eklentilersen eklentile Cinnamon'a yaklaşamaz. Şu an ki masaüstü deneyimi de çok kötü, Popos'un eklentilerle sunduğu biçimi de çok kötü zaten. Yeni bir şeyler yapmaya çalışıp, kulanıcı deneyimini baltalamışlar. Hem masaüstü ortamı, hem masaüstü yönetim biçimi, hem de Nemo gibi araçlarıyla Cinnamon çok daha başarılı, kolay ve kullanıcı dostu.

Şu an güncel olarak Popos ve Gnome Shell ile ilgili bir çok input lag konusu bulunurken (yukarıda örnek bir bağlantısını paylaştım), Cinnamon ile ilgili teknik karşılaştırmanın eşit koşullarda yapıldığı şüpheli bir kullanıcı deneyiminden başka bir şey yok. Mesela şu bağlantı gibi, yine Popos ve Gnome Shell sahnede. Very Low FPS on CSGO

Bağlantılarda bahsettiğin Cinnamon sürümün üstünden 7 sürüm geçti ve sadece bir sürüm sonra (4.2 srüm ile birlikte) Cinnamon Nvidia için bir çok iyileştirme aldı. Diğer konuda görmezden geldiğin şekilde bağlantılarını paylaşmıştım, yine paylaşayım.

Input lag was reduced on NVIDIA cards and the window manager feels more responsive when moving windows.
New Features in Linux Mint 19.1 'Tessa' Cinnamon Edition - Linux Mint

Ubuntu tabanlı en iyi distro diye boşuna da demiyorlar.

Kimsenin böyle bir şey dediği yok. Popos özelleştirilmiş Gnome tecrübesinden başka bir şey sunmuyor. Yazılım yöneticisi bile Elementaryos'tan geliyorken böyle bir sonucun ortaya çıkması imkansız. Ama hemen her yerde çoğunlukla en iyi Ubuntu tabanlı dağıtımın Linux Mint olarak belirtildiğini görebilirsin. Sadece yeni kullanıcılar için değil, tecrübeli kullanıcılar için de oldukça başarılı bir deneyim sunuyor. Yazılım Kaynakları aracı bile tek başına diğer dağıtımlarda bulunmayan bir depo yönetim deneyimi sunuyor. Hem bir çok depo sorununu bu araçla grafiksel olarak çözebiliyorsun, hem de Ubuntu'nun varsayılan yazılım kaynakları aracından çok daha başarılı. Desteklenmeyen PPA depolarını eklemiyor, gerektiğinde kaynak listesini sadece bir tıkla varsayılana sıfırlayabiliyorsun, GPG anahtarı eksikliği, hata sonucu bir kaynağı mükerrer eklenmesi ya da liste birleştirme hatası gibi rastlanabilen sorunları bir tık ile giderebiliyorsun. Yine güncelleme yöneticisi, Ubuntu ya da diğer Ubuntu tabanlı dağıtımlarda (hatta son kullancı için uygun olabilecek tüm diğer dağıtımlarda) rastlanmayacak kadar ince ayar ve yapılandırma sunuyor.

Cinnamon'un son sürümleri ile gelen pencere listeleyici de mükemmel bir deneyim sunuyor. Oldukça iyi yapılandırılabiliyor. Cinnamon'un varsayılan menüsü bile, PopOS'un yeni dizaynın çok daha kolay bir deneyim sunuyor. Eğer varsayılan menü yerine Cinnamenü kullanılırsa, bu deneyim çok daha iyi sonuç veriyor.

Bir distro iyi diye diğerini eleştirmek bana çok ilkelce geliyor.

Evet bu ilkelliği sen çokca yapıyorsun. Hiç alakası olmayan bir konuda sorunun nedenini anlamaya çalışmak yerine, yıllarca öncesine bir deneyimi paylaşarak bu konuda ne kadar ileri gidebileceğini kanıtlamış oldun. Diğer konuda belittiğim gibi sorunun ne Cinnamon ne de Linux Mint'le bir ilgisi yok ve basit şekilde çözülebilir. Zaten alıntıladığım kısımlara bakan biraz deneyimli birisi ne demek istediğimi anlardı. Benzer sorunların hem de güncel olarak PopOS ya da herhangi bir dağıtımda olması da bunu destekler nitelikte.

Ekleme:

@Kartos3 , gülecek bir şey varsa şu konuya bolca gülebilirsin. Mesela Linux Mint'te böyle bir sorun yaşmazsın, yaşansa bile böyle ciddi bir sorun daha beta aşamasında çözülürdü. Mesela Linux Mint'le gelen font yöneticisi böyle, gnome font yöneticisinin tabandaki sürümü sıkıntılı, ama Linux Mint deposunda bu sıkıntının giderilmiş farklı bir sürümü hemen eklenmiş.

Sorun tamamen "gvfs" kaynaklı. Düzgün bir şekilde yüklenmemiş ise kendini güncelleyemiyor ve GNOME 40'da hata veriyor.

Evet sorun gvfs kaynaklı, ama ne düzgün yüklenmemiş ne de bu sebeple güncellenemiyor olmasıyla bir alakası da yok. Madem düzgün şekilde yüklenmeiş, PPA deposundan nasıl günceliyorsun. Neresinden tutarsan elinde kalacak bir konu. Nasılsa kimse anlamıyor diye bir şeyler karalamışsın, bunu yapan herşeyi yapar, karalamak için bir şeyler bile uydurmak dahil.

Son düzenleme:
Ayrıca son sürüm NVIDIA-470 değil, NVIDIA-495.
Production Branch'da surum 470. Beta ise bilmiyorum.

Ayrıca Pop!_OS'a Steam kurduğunda masaüstü ortamı silinebilir, sanırım hiç beta sürüm yayınlamadan salıyorlar ISO dosyalarını. Nasıl başardılarsa, masaüstü ortamı meta paketleriyle Steam'i çakıştırmayı artık.
Bir hata yapti diye gommeyi birakirsaniz cok guzel olacak. Bir şeyi gommek için sebep bulamamak bu olsa gerek.

Linux Mint çok daha iyi bir yazılım yöneticisi, çok daha iyi bir güncelleme yöneticisi, çok daha rahat yönetilen masaüstü deneyimi sunuyor.
Sahsen ben Pop!_OS'in magazasini Linux Mint'in magazasindan dahs iyi buluyorum.

Linux Mint'in paket tabanı eski olabilir, oyun oynamak için Pop!_OS'tan daha yeni duruma getirmek sadece birkaç işlem.
Beginner distrolarinin hepsinin farki "birkaç islem".

Pop!_OS'u daha önce çok denedim, hatta bir ara güç yöneticisi Daemon'unu uyarlayıp Linux Mint'te bile kullandım. Forumda bununla ilgili mesajlarım vardır, arasan görürsün. Masaüstü deneyimi açısından, GNOME Shell'i ne kadar eklentilersen eklentile Cinnamon'a yaklaşamaz.
Ben ikisini de sevmiyorum, birkac islem ile baskalari kurulabilir.

Son düzenleme:
Sorun mu? Ortada bir sorun olduğunu sanmıyorum. Normal bir şekilde tartışıyorken olay neden bu kadar büyüdü onu da anlamış değilim. Sen sadece Mint'in Pop'tan iyi olduğunu söyledin ve ben de bunun doğru olmadığını söyledim.

Zamanında, ki çok eski zamanlardan bahsetmiyorum birkaç ay öncesine kadar oyun oynadığımda gerçekten de lag sorununu yaşamıştım. Kimilerinin Pop!_OS'da yaşadığı gibi ben de Mint'te yaşamıştım.

Sadece sizin yaptığınızın yanlış olduğunu söyledim. Ben asla pop > Mint gibi bir şey söylemedim. Kişiden kişiye değişir dedim. Nasıl ki masaüstü deneyimi size göre Mint'te daha iyiyse, daha kolaysa ben de o deneyimi, o pratikliği Pop'ta almaktayım. Bu pop > Mint demek olmuyor. Yazılım kaynaklarına gelecek olursak istediği kadar GUI'si olsun veya olmasın ben terminal kullanmaktayım. Hem Mint'te hem de Pop'ta. Mint'in bu konuda işleri kolaylaştırdığı doğru olsa bile bir süre sonra kullanmana gerek kalmıyor. Mint deneyimi iyiyse o zaman neden birden fazla distro olsun ki? Herkes kolay diye Mint kullansın o zaman.

Birçok forumda da Pop'un Ubuntu'dan daha iyi deneyim sunduğu belirtilmiş. Ben demiyorum bunu, çoğu forumda da, hatta bu forumda bile bazı kişiler diyor bunu. Zamanında açılmış konulara bakın. Pop öneren daha çok kişi var.

Gecikme konusunda ise keşke ölçüm yapabilecek aletlerim olsaydı da testi kendim yapabilseydim. Tamam cinnamon güncellenmiş olabilir. Aynı şekilde GNOME da güncellendi. Güncel bir şekilde testini yapan biri hala yok. NVIDIA tarafında demişsin. Ben AMD kullanan birisiyim ve bu sorunu hala yaşıyorsam demek ki ya benim bilgisayarım kusurlu ya da gecikme sorunu hala düzeltilmemiş.

Siz resmen Pop'u tamamen görmüyorsunuz ve tek iyi distro Mint gibi davranıyorsunuz. Zamanında ben de birçok distro kullandım ve kendime göre aralarından en iyisi pop oldu. Bu yüzden Mint'i hiç gömdüm mü? Hayır. Sorunlar olacaktır illaki. Sırf sorun var diye bir şeyi sonuna kadar gömdüm mü? Hayır.
Bu arada önceki yazdığım soruna da yanıt vermişsiniz sağ olsun.

Gvfs kaynaklı evet. Pop üzerinde el ile kurulmuş fakat terminal üzerinden baktığımda düzgün kurulmamış olduğu apaçık yazıyordu. Normal bir şekilde güncellemeyle çalışınca pop Shell hatası veriyordu. Farklı bir depo ile zorunlu olarak güncelleyince sorun çözülüyordu. Birkaç forumda da bahsedilmiş bu konu. Tam detayını bilemem, orada da aldığım hata ile ilgili yazmıştım. Bir şeyi iddia ettiğim yok. Sadece bende olan çözümünü yazdım. Bir şeyler karaladığım da yok. Yardım etmenin neresi kötü şimdi.

Şimdi Mint'te bu sorun yok diye Mint kullanmaya devam mı edelim? Mint paketleri eski bir kere eski olsun da sorun çıkmasın diye mi bakalım işe? O zaman Arch gibi dağıtımlar neden var?

Son düzenleyen: Moderatör:
Sorun mu? Ortada bir sorun olduğunu sanmıyorum.

@darudevy , gülecek bir şey varsa şu konuya bolca gülebilirsin. Mesela Linux Mint'te böyle bir sorun yaşmazsın, yaşansa bile böyle ciddi bir sorun daha beta aşamasında çözülürdü. Mesela Linux Mint'le gelen font yöneticisi böyle, gnome font yöneticisinin tabandaki sürümü sıkıntılı, ama Linux Mint deposunda bu sıkıntının giderilmiş farklı bir sürümü hemen eklenmiş.

Evet sorun gvfs kaynaklı, ama ne düzgün yüklenmemiş ne de bu sebeple güncellenemiyor olmasıyla bir alakası da yok. Madem düzgün şekilde yüklenmeiş, PPA deposundan nasıl günceliyorsun. Neresinden tutarsan elinde kalacak bir konu. Nasılsa kimse anlamıyor diye bir şeyler karalamışsın, bunu yapan herşeyi yapar, karalamak için bir şeyler bile uydurmak dahil.

Ne diyorsun sen? Sorun diye şundan bahsediyorum. Linux Mint'te bu tür kiritik sorunları yaşmazsın bile, okumadan mı cevap veriyorsun? Daha beta aşamasında çözülür bu sorunlar.

Gvfs kaynaklı evet. Pop üzerinde el ile kurulmuş fakat terminal üzerinden baktığımda düzgün kurulmamış olduğu apaçık yazıyordu. Normal bir şekilde güncellemeyle çalışınca pop Shell hatası veriyordu. Farklı bir depo ile zorunlu olarak güncelleyince sorun çözülüyordu. Birkaç forumda da bahsedilmiş bu konu. Tam detayını bilemem, orada da aldığım hata ile ilgili yazmıştım. Bir şeyi iddia ettiğim yok. Sadece bende olan çözümünü yazdım. Bir şeyler karaladığım da yok. Yardım etmenin neresi kötü şimdi.

Ne elle kurulması, gvfs Pop'da kurulu geliyor, neden elle kurulsun. DistroWatch.com: Pop!_OS

Madem paket bozuk kurulmuş ve bu sebeple güncelleme yapılamıyor, neden PPA deposundan güncelleme önerdin. Bozuk kurulmuş olması sebebiyle resmi depodan güncellemesi yapılamayan bir paket varsa, bu paketin güncellemesi PPA deposunda da yapılamaz. Yine diyorum, bu yazdıklarını senin senaryona göre söylüyorum, ben zaten durumun bu olmadığının farkındayım.

Sorun tamamen "gvfs" kaynaklı. Düzgün bir şekilde yüklenmemiş ise kendini güncelleyemiyor ve GNOME 40'da hata veriyor.

Ayrıca sorun hiç bir şekilde doğrudan gvfs'den kaynaklı değil ve gvfs düzgün çalışıyor. Şurada sorunun nemo-admin'in python kodundan kaynaklandığı ve güncel gvfs ile sorun yaşattığı anlaşılıyor. Enable 'Open as Administrator' in Ubuntu 21.04 with Fix [Ubuntu 21.10 Updated] - FOSTips

Senin yaşadığın sorun paylaştığın bağlantıdaki paketleri elle kurman sebebiyledir, yani yaşanan sorunun doğrudan gvfs ya da bunun hatalı kurulumu vb. ile ilgisi yok.

2021-06-23 - Sebastian Ramacher <[email protected]>
nautilus-admin (1.1.9-3.1) unstable; urgency=medium
[ Sebastien Bacher ]
* debian/patches/new-python-compat.patch:
- fix the locale import to be compatible with python 3.9,
thanks Kesantielu (Closes: #989596) (LP: #1924573)

Zaten Debian geliştiricileri de bu yönde nautilus-admin paketine Ptyhon 3.9 yaması eklemişler ve sorun birinci elden çözülmüş. Ubuntu'nun sonraki sürümünde depoya girer.

Tamam cinnamon güncellenmiş olabilir. Aynı şekilde GNOME da güncellendi. Güncel bir şekilde testini yapan biri hala yok.

Bak daha 4 gün önce açılmış bir başka sorun daha, demek ki devam ediyor. Buna göre kötü değil berbat bir deneyim sunuyormuş. 21.10 Nvidia: Steam Proton games stutter when mouse is not moved · Issue #2085 · pop-os/pop

Gvfs kaynaklı evet. Pop üzerinde el ile kurulmuş fakat terminal üzerinden baktığımda düzgün kurulmamış olduğu apaçık yazıyordu.

Varsayılan olarak kurulu gelen bir paketin düzgün kurulmadığı bir dağıtım varsa, sonuna kadar gömülmeyi hakediyordur. Bu sizin teorinize göre böyle tabii, ama doğruysa berbat bir durum. Neresinden bakarsan bak elinden kalacak bir durum. Gvfs varsayılan olarak hatalı kurulmuş geliyorsa çok vahim, varsayılan olarak gelen pakette (hem de çok kullanılabilecek bir arayüz dosyası) bir hatayı farkedip çözmedilerse ayrı vahim.

Siz resmen Pop'u tamamen görmüyorsunuz ve tek iyi distro Mint gibi davranıyorsunuz.

Böyle bir şey demiyorum, Linux Mint hemen her açıdan PopOS'tan daha kullanışlı diyorum. Bunu da spesifik olarak belirtmişim yukarıda. PopOS'u daha kullanışlı yapacak hiç bir yok, olsaydı paylaşırdın zaten.

Birçok forumda da Pop'un Ubuntu'dan daha iyi deneyim sunduğu belirtilmiş. Ben demiyorum bunu, çoğu forumda da, hatta bu forumda bile bazı kişiler diyor bunu. Zamanında açılmış konulara bakın. Pop öneren daha çok kişi var.

Sanırım bu bu sebeple forumda PopOS bölümü bomboş olsa gerek. 🤣

Bir şeyler karaladığım da yok.

Şunlar karalama da değil ne, yazdıklarının doğruluk ile bir alakası yok, yukarıda yazdım zaten. Evet, ne de olsa anlayan çıkmaz diye yazmışsın bir şeyler.

Ben AMD kullanan birisiyim ve bu sorunu hala yaşıyorsam demek ki ya benim bilgisayarım kusurlu ya da gecikme sorunu hala düzeltilmemiş.

Mesa kütüphanelerini güncellersin, PopOS'la aynı performansı alırsın, durum bu kadar basit.

Yazılım kaynaklarına gelecek olursak istediği kadar GUI'si olsun veya olmasın ben terminal kullanmaktayım.

Evet zaten bu sebeple nautilus-admin kullanıyorsun ve bundaki hatayı önemseyip bir çözüm sunuyorsun. Yazılım Kaynaklarının sunduklarını elle yapacak tecrübenin sende olmadığı yukarıdaki yazdıklarından anlaşılıyor zaten.

Production Branch'da surum 470. Beta ise bilmiyorum.

Dağıtmlar beta olduğu için eklemişlerdir depolara tabii. Dağıtımların paket bakımcıları da saf zaten değil mi!

Bir hata yapti diye gommeyi birakirsaniz cok guzel olacak.

Demek ki birden fazlaymış hata. Dediği gibi, gvfs paketleri düzgün yüklenmemiş olarak geliyorsa, ömrümde böyle bir duruma rastgeldiğim ilk dağıtım olacak. Ayrıca gömmüyorum; buraya yazdıklarım, diğer bir konuda bahsettiğim bir sebepten kaynaklı. O konuda "madem öyle ben de böyle mi yapayım" diye yazdım. Yan hesap olduğu yazdıklarından belli olan bir hesap, o konuda yazılanları kopyala yapıştır yazınca, ben de aynı şekilde bel altı vurdum. Ayrıca gömülmek oldukça haklı bir durum var ortada, hemen her ortamda benzer şekilde düşünülüyor. Adamlar kendi hatalarını bir de apt'ye yaslamışlar, yaptıkları tatlı su kurmazlığından başka bir değil.

Sahsen ben Pop!_OS'in magazasini Linux Mint'in magazasindan dahs iyi buluyorum.

Popos'un kendi mağazası yok, zahmet edip Github sayfasını incelersen görürsün. Ayrıca Mint yazılım merkezi gerçekten özellik olara EOS'un hazırladığından çok daha iyi. Arda arda paket kurabiliyorsun (otomatik sıraya alıyor) ve çok daha iyi Flatpak desteğine sahip.

Beginner distrolarinin hepsinin farki "birkaç islem".

Ben de bunları, Nvidia kurulu ISO'nun bir avantaj olmayacağını belirtmek için yazdım.

İnput lag konusuna gelecek olursak ne Pop!_OS'ta ne Manjaro'da ne de Fedora'da laf problemi yaşamadım. Hepsinde de GNOME vardı. Cinnamonda hem kasıntı hem de lagı hissettim.

Bir insan kendisiyle bu kadar mı çelişir. Aşağıdaki alıntıda duydum diyor, burada kullandım diyor.

Elementary OS iyi midir? Pop!_OS ile arasında kaldım da, birkaç yazıda Mint'in oyun performansının kötü olduğunu gördüm. Gecikme falan oluyormuş. Ne kadar doğru?

Yukarıdaki mesaja göre, ne Mint ne de Popos kurmuş. İçinden çıkana helal olsun, en kibar tabiriyle tatlı su kurmazlığının bu kadarına pes diyorum.

Son düzenleme:
Dağıtmlar beta olduğu için eklemişlerdir depolara tabii. Dağıtımların paket bakımcıları da saf zaten değil mi!
O zaman NVIDIA'ya bunu deyin, bana değil. NVIDIA'nın kendi sitesinde production Branch'dan arattığımda 470 çıkıyor. Ayrıca Gentoo'da 490 masked halde, sebepsiz masked yapmazlar diye tahmin ediyorum.

Kullandığım seçenekler;
1640212303026.png

Çıkan sonuç;
1640212347669.png

Görebildiğiniz üzere sürüm 470.94, 490 değil. Bu da demek ki 490 production branchda değil. Gentoo'nun paketi masklemesinin sebebi de bu olabilir, ayrıca Void Linux'un repolarında da 470 var.

1640212466611.png

Ben de bunları, NVIDIA kurulu ISO'nun bir avantaj olmayacağını belirtmek için yazdım.
Demek istediğim, zaten birkaç işlemi yapmamak için kuruyor insanlar bu distroları. "birkaç işlemde kuruluyor" bir çözüm değil.

Pop!_OS'un kendi mağazası yok, zahmet edip GitHub sayfasını incelersen görürsün. Ayrıca Mint yazılım merkezi gerçekten özellik olara EOS'un hazırladığından çok daha iyi. Arda arda paket kurabiliyorsun (otomatik sıraya alıyor) ve çok daha iyi flatpak desteğine sahip.
Şahsen flatpak desteğini önemsemiyorum. Ayrıca Pop!_OS'in kendi mağazası var, Elementary OS'in appcenter'ının forku. GitHub - pop-os/shop: Pop!_Shop bu da GitHub linkidir.

O zaman NVIDIA'ya bunu deyin, bana değil. NVIDIA'nın kendi sitesinde production Branch'dan arattığımda 470 çıkıyor. Ayrıca Gentoo'da 490 masked halde, sebepsiz masked yapmazlar diye tahmin ediyorum.

Güncel sürümler NFR (new feature release) olarak geçer Nvidia'da. Gentoo'nun güncel sürümü masked yapması ne değiştirir? Gnome Shell 41 bile testing'de şu an. Bu durumda Gnome 41 kararsız sürüm mü diyeceğiz? Ayrıca Gentoo deposunda testing olarak 490 değil, 495 sürüm mevcut. NFR dalı beta değildir.

Production Branch Production Branch drivers provide ISV certification and optimal stability and performance for Unix customers. This driver is most commonly deployed at enterprises, providing support for the sustained bug fix and security updates commonly required.

New Feature Branch New Feature Branch drivers provide early adopters and bleeding edge developers access to the latest driver features before they are integrated into the Production Branches

Ayrıca Pop!_OS'in kendi mağazası var, Elementary OS'in appcenter'ının forku.

Zaten bu yüzden kendi mağazası yok demişim, mesajımı anlamaya çalışsaydın ne demek istediğim ile ilgili çok zorlanmazdın. Github'a baktığında bunun bir fork olmadığını, düpedüz EOS'un aracı olduğunu anlayabilirsin. 2 commit ile ne değişebilir, altı üstü basit 2 düzenleme. EOS'tan bahsetmemin nedeni de bu. Her şekilde Mintinstall'dan kullanışsız. Mintinstall paketlerin özet bilgilerinde bile arama yapabiliyor, bunun için dahi 2 adet kipi var.

Demek istediğim, zaten birkaç işlemi yapmamak için kuruyor insanlar bu distroları. "birkaç işlemde kuruluyor" bir çözüm değil.

Tamam işte, Linux Mint bu bir kaç işlemi yapmamanın toplamı açısından da PopOS'dan çok daha iyi. Üstüne Ubuntu deposundaki sürümü kullandığı için, Nvidia sürücüsünü kurunca secureboot'u da kapatmaya gerek kalmıyor. Benim için çok büyük bir şey değil, ama sırf bunun için mokutil ile uğraşan bir dolu kullanıcı var. Ayrıca daha yeni sürücüye çok daha kolay geçiş yapılması ayrı bir avantaj.

Bunlara ek olarak Linux Mint, herhangi bir donanım için 3. parti bir sürücü mevcut olduğunda, bunu basit bir şekilde sana bildiriyor. Yani Nvidia GPU, Broadcom wifi gibi aygıtların sürücüleri gerekli olduğunda, şunu kur diyor, sen de kuruyorsun.

Bunun haricinde eksik dil paketleri varsa bunları da uyarak kurduruyor, yine tek bir tıklama ile gerekli tüm çözücüleri kuruyorsun.

Çok daha iyi bir dil yönetim aracı var, diğer Ubuntu tabanlarındaki gibi karmakarışık değil.

Timeshift ve Mintbackup gibi iki farklı fonksiyonu olan yedekleme aracı hazır geliyor. Ayrıca seni Timeshift için yedekleme yapma hususunda uyarıyor, çok basit şekilde bu bildirimin bir daha gösterilmemesini sağlayabiliyorsun ya da Timeshift uygulamasını yapılandırıyorsun. Böylece herhangi bir sorun durumunda, sistemini yedeklediğin snapshot'tan geri alabiliyorsun.

Linux Mint'in en iyi Ubuntu tabanlı dağıtım olması ile ilgili, bunlara benzer onlarca şeyi sayabilirim.

Mesela Linux Mint 20.3'e Thingy isminde çok yararlı bir belge yönetim aracı eklediler. Daha önce Nemo'ya ve Cinnamon'a eklenen, belgeleri favoriye alma özelliği bununla entegre olarak çalışıyor. Favorilere eklediğin belgeleri, bu araçla kolayca yönetiyorsun.

Şu Cinnamon'daki lag sorunu iddiası saçmalığı için aşağıdaki bağlantıyı da ekleyim. Adam hem Nvidia hem de AMD için denemiş, hiç bir olumsuzluktan bahsetmiyor. Gayet te başarılı bulmuş, konudaki saçmalıkların hiç birinden bahsetmiyor. Ayrıca çok daha ciddiye alınacak bir kaynak, en azından ne olduğu belirsiz birisinin, gerçekten eşit koşullarda yapılıp yapılmadığından emin olamayacağınız bir paylaşım değil. İnceleyen kişi, Pop'tan tek farkı depodaki steam paketinin Vulkan paketlerini kurmaması diyor. Steam-installer paketi ile kurulum yapsa bu eksikliği de yaşamazdı. Ayrıca Linux Mint'in güncel sürümlerinde vulkan desteği varsayılan olarak geliyor.

Son düzenleme:
Ayrıca Gentoo deposunda testing olarak 490 değil, 495 sürüm mevcut.
Bayağıdır kontrol etmedim, aklımda 490 olarak kalmış. Zaten 490 da masked.

Güncel sürümler nfr (New feature release) olarak geçer NVIDIA'da.
Demek istediğim bu distrolar büyük ihtimalle stabiliteden dolayı 470 kullanıyor, yoksa niye kullansınlar?
Şahsen ben Pop!_OS'de NVIDIA sürücüsünün son sürümünü kurmayı denemedim fakat eğer bahsettiğiniz kadar zor ise bilemiyorum.

Tamam işte, Linux Mint bu birkaç işlemi yapmamanın toplamı açısından da Pop!_OS'dan çok daha iyi. Üstüne Ubuntu deposundaki sürümü kullandığı için, NVIDIA sürücüsünü kurunca Secure Boot'u da kapatmaya gerek kalmıyor. Benim için çok büyük bir şey değil, ama sırf bunun için mokutil ile uğraşan bir dolu kullanıcı var. Ayrıca daha yeni sürücüye çok daha kolay geçiş yapılması ayrı bir avantaj.
Ben Linux Mint'i kurarken hep Secure Boot'u kapamak zorunda kalmıştım zaten, o yüzden umursamıyorum artık. Bir tek OpenSUSE'de kapamak zorunda kalmamıştım, onda da NVIDIA sürücülerini kurmadım zaten.

Bu arada hiçbir distro en iyi Ubuntu tabanlı distro değil, insandan insana göre değişiyor. Ben KDE Neon'u daha çok seviyorum, gidip de "Linux Mint en iyisi" diyecek değilsin ya?

Şunu anlayın artık, "en iyi distro" kavramı insandan insana göre değişen, tonla kişisel faktöre dayanan bir kavram.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı