Bedava olması gereken şeyler sizce ne?

  • Konuyu başlatan 404353
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 135
  • Görüntüleme 5B
@korkusuzturk haklıysan sen kazanırsın. Ama kazanman bir şey ifade etmez. İşsiz kalırsın:(
Bunu daha önce çok anlattım ama sırf senin için tekrardan anlatacağım.
Ekonomisi iyi olan ülkelerin ortak özelliği nedir? Hepsi hukukun üstünlüğü ilkesini etkin bir biçimde uygularlar. Peki sence bu bir tesadüf mü?
Hayır değil. Çünkü adaletin olmadığı bir ülkeye kimse yatırım yapmaz. İş insanlarının güvencesi sözleşmeleridir. O nedenle insanlar güvenmediği ülkelere yatırım yapmazlar. Yapanlar vardır elbet. Ama onlarında çok farklı güvenceleri vardır.
Yani bir ülkedeki adalet ile ekonomi doğru orantılıdır.

Türkiye'de maalesef patronlar işçileri köle gibi çalıştırır. Buna karşın insanlar "kahrolsun patronlar!" demeye başlarlar. Ama patronlar ekonomik ve hukuki ortama göre pozisyon alırlar. İşsizliğin az olduğu ülkelerde işçi hakları çok gelişmiştir. Çünkü ülkede işsizlik azdır. Patron işçi bulmak için günlerini harcarsa üretimde aksamalar olur.

Rekabet ortamında işçi köleleştirilmez. Patron, rekabet ortamında işçinin hakkını sendikadan daha iyi korur. O nedenle ne kadar iyi bir rekabet ortamı sağlarsanız o oranda işçi haklarını geliştirmiş olursunuz.

Enver aysever, tarafsız bölge adlı programında cem Toker'e aynen şu soruyu soruyor: "dışarıda bunca işsiz varken işçinin 3 kuruşuna göz diken patronlar liberal değil mi? Yani şunu kast ediyorum: Bak diyor 3 lira alıyorsun ama sana zam yapmam. Çünkü senin yerine gelecek 2 liraya çalışacak binlerce adam var diyor. Bu zalimliğin adı nedir?"
Cem toker ise "burada mesele nedir biliyor musunuz? Yan tarafa yeni bir fabrikanın açılıp o 3 liraya çalışan adama, 5 liraya gel benim fabrikamda çalış sana ihtiyacım var denilecek ekonomik ortamı yaratmaktır." diyor.

Özetle; işsizliği azaltmadığınız ve adil bir rekabet ortamı yaratmadığınız takdirde işçi haklarını arttıramazsınız. İşçiler hukuksuz bir şekilde çalıştırılır. Devletin de serbest piyasaya müdahale etmesi haksız rekabete sebebiyet verecektir.

Senin söz ettiğin uygulama için devletin bir yerden kaynak bulması gerekiyor. O nedenle vergilere zam yapması gerek. Bu durum enflasyona sebebiyet verir.

Uğradığın hukuksuzluğun avukattan ziyade ekomomik ortamdan dolayı olduğunu anlatmaya çalıştım. Umarım açıklayıcı olmuşumdur.

Bu arada savcı hakim gibi mevkilerde olmak için üniversite not ortalamanızın yüksek olması gerekir. Savcı ve hakimlerin mesleklerinde belirli puanları vardır.

Gerçekten uzun uzun tartışmayı isterdim. Hiç boş muhabbet olmadı. Bir ara mutlaka görüşelim.
 

Geri
Yukarı