"Beklenmeyen bir sistem arızasından ötürü Radeon WattMan ayarları geri yükledi" Hatası

Kardeşim ilgin ve alakan için teşekkür ediyorum . Bende yarın götüreceğim . Benim aklımdada GTX1660Ti var yeni çıkan . Üzerine koyar onu alırım. Dediğin gibi lowda oynayacaksak neden bu kadar para verdik. Hee bide şunu söyliyim Wattman ayarlarına gidip ayarları düşürünce sorun geçiyor ama kart tam hakkını vermiyor ozmanda .. Muhtemelen kart ısınınca kitliyor kendini ama 70 dereceyi geçmediki kitlesin. Sene 2019 aşırı ısınmadan sorun cıkartan kart mı kaldı zaten.
Rica ederim kardeşim, bizler burada yardim amaçlı bulunuyoruz, bilgi paylaştıkça buyur, aynen git 1660ti al emin ol kafan rahat eder, isinmadan yana sorunlu kart kalmadi katılıyorum, kronik bir sorun bence, benim ayrica islemci ici custom sivi sogutma var, isinma ile alakali hic sorun yasamadim, insallah degisim yaparlar kafani agritmazlar. Hayirli akşamlar..
 
Ekran kartım R9 390X 2 gündür bu hatayı almaya başladım.
Birden monitörüm kilitleniyor ve hiçbir şey yapamıyorum son çare olarak da res atmak zorunda kalıyorum.

-Şuana kadar AMD Utility ile driver silip 19.2.2'yi yükledim yine alınca sitesinden manuel olarak 19.2.1'i yükledim şuan 19.2.1 kullanıyorum.

Eğer yine aynı hatayı alırsam wattman değerlerini düşürücem.
Sorununuz aslında bir "sorun" değil. AMD'nin bulduğu bir "çözüm".

Alt başlıklarla açıklamaya çalışayım;

AMD, hem işlemci hem de ekran kartı ürünlerinde açık saat hızı politikası izliyor. Yani kullanıcı hızları değiştirmekte serbest. Ancak, AMD, bu konuda bir garanti vermiyor ve sorumluluk almıyor. Yani "neden ekran kartım şu hıza çıkamadı, arkadaşımda da aynı karttan var, o çıkıyor" diyemiyorsunuz.

Yine de rakibi Nvidia'nın aksine açıklığı ve şeffaflığını vurgulamaya çalıştığı için sürücü ayarlarının içine bir hız kontrol sekmesi ekledi. Yani Wattman'ı.

Rakibi Nvidia, her bir kart üreticisinde güç merkezini (VRM diye de geçer, yani karta ve fanları a gerekli enerjiyi sağlayan, ince ayar yetenekli birim) istedikleri gibi tasarlayıp koymalarına karışmazken, AMD güç merkezlerini de kendisi tasarlıyor ve OEM üreticileri bunları kullanmaya teşvik ediyor. Rekabetçi bir hareket, ancak böyle yaptığı için AMD'nin sorumluluğu da artıyor.

Sıkıntı burada başlıyor. Müşterilerinize karşı şeffafsınız, "isterseniz hızı değiştirebilirsiniz" diyorsunuz, "hatta isterseniz bunu bizim yazılımdan yapabilirsiniz, buyurun" diye hava atıyorsunuz. Hem müşteriye hem OEM'e karşı sorumluluk alıyorsunuz. Sorun çıkmaması için önlem de almalısınız. Yoksa iki dedikoduyla piyasa kaybedersiniz. (yıllardır "AMD ısınıyor, ucuz adamın ürünü onlar" gibi kalıpları herkes duymuştur)

AMD'nin bu konuda iki önlemi var.

Birincisi; 3. parti yazılımlarla sorun çıkmasın diye Wattman ile yapılan yeni hız ve fan ayarlarını sürücünün içine yazıyor. Böylece Wattman kapansa bile sürücü, normal hızları öyle sandığı için hızla değişmiyor.

İkincisi, bilgisayarda beklenmeyen bir fiziksel değişiklik (güç kesintisi, kapanma, donma) olduğu zaman Wattman sorumluluk almamak için sürücüden bu değerleri siliyor. Sorun kendisinden olmasa bile garanti olsun diye bunu yapıyor.

Peki kullanıcının buna çözümü ne?

Radeon Settings'ten fabrika ayarlarına sıfırlama yapıp Wattman sözleşmesini kabul etmemek. Bu sayede Wattman devreye hiç girmeyecek. Onun yerine de;
  1. Basitlik isteyenler Sapphire Trixx;
  2. Karmaşık çözümlere de açık olanlar Msi Afterburner uygulamasını indirip onu kullanmalı.

Peki sistemdeki fiziksel tepkinin sebebi gerçekten ekran kartınızsa? O zaman da ilk olarak güç kaynağınıza, sonra da ekran kartınızın macun ve termal pedlerine bakmalısınız. Bu ikilinin yetersiz olduğunu anlamanın en kolay yolu, ekran kartının power limit özelliğini en düşük değere ( genelde -%50) getirip bir süre bilgisayarı böyle kullanmaktır. Bu şekilde sorun yaşamıyorsanız sorun büyük ihtimal güç kaynağı, küçük ihtimal ısınmadandır.

Hâlâ sorun yaşıyorsanız, o zaman yazılımsal ya da başka sebeplere bakmanız gerekir.
Hocam bunu deniyorum amd radeon settings içinden fabrika ayarlarına döndür dedim, şimdi sapphire trixx indirdim oradan power limiti -50'ye çektim. GPU Clock ve Memory Clock'a dokunmalı mıyım?
 
Uzun süre kasamın tozlarını ve işlemcinin termal macununu temizlememiştim dün temizledikten sonra sorunum düzeldi. Sorun ile alakasını bilmiyorum ama uzun süre temizlik yapmayanların denemesinde fayda var.
 
Merhaba arkadaşlar, bende maalesef bu sorundan müzdarip bir RX580 kullanıcısıyım. Bende ne gariptir ki sisteme overclock yapmadığımda hiç bir şey olmuyor yahu :D Valla sinirden deliriyorum bazen. İşlemci Ryzen 2600, Anakart Asus Strix B350-F Gaming, Ekran kartı Asus Rog Strix RX580 T8G ve son olarak Ram G.Skill Ripjaws 8 GB 3000Mhz model. Rx580'lerin en üstü diyebileceğimiz bir kart. Anakartımda overclock için orta üst düzey bir anakart. Bu sistemden önce ekran kartım Asus Rog Strix 1050Ti'di ve işlemcimde Ryzen 1300x'idi hiç böyle birşey yaşamadım overclock yapsam bile. Ama şu anda bırakın işlemci overclock etmeyi anakartı D.O.C.P. moda aldığımda yani rami 2133Mhz'den 3000Mhz'ye aldığımda bir süre kullanıyorum kilitlenip kalıyor mecbur reset atıyorum sisteme. Bu problem aynı şekilde sadece işlemcime overclock yaptığımda bile oluyor. Ben anlamadım neden, daha önceden hiç böyle bir problem olmamıştı son 2 aydır bu problem var. Görüşlerinizi bekliyorum arkadaşlar.

Not: Yanlış anlamayın donanım ve az çok yazılım bilgim var, bilinçli bir bilgisayar kullanıcısıyım.
 
Arkadaşlar radeon settings'den fabrika ayarlarına döndürüp sapphire trixx'i indirdim.
Oradan power limiti -50'ye kadar çektim. Önceki yorumlarda bir arkadaş önermişti bu çözümü. Dün onu yaptığımdan beri ben de bir şey olmadı eğer bugün de sıkıntı çıkarmazsa sizde deneyin bence.
Driver olarak 19.2.1 kullanıyorum. (Yine aynı hata olursa düzenlerim burayı)
Arkadaşlar bu arada bana saat 19:30 ile 22:00 arasında bilgisayar çok lazım oluyor eğer yine hata alırsam ekran kartını aygıt yöneticisinden devre dışı bırakmayı düşünüyorum o süre içerisinde.
Sorum: Aygıt yöneticisinden ekran kartını devre dışı bırakırsam bilgisayar cpu'yu mu kullanır?
Ve sonuçta amd gpu'su kullanılmadığı için wattman hatasını yaşar mıyım?
 
arkadaşlar merhaba . bende de aynı sorun var . çoğu oyunda yapmasa da (cs'lol'pubg) farcry 5 e girdikten sonra zaman zaman ılk actıgımda zaman zaman oyunda ıken 10 dk sonra 30 dk sonra bılgısayar kılıtlenıyor ve restart atmadan düzelmiyor. ekran kartı RX570 asus oc edıtion . ne yaptıysam düzeltemedim . varmıdır çözümü ? Yoksa iade etmeye gidecegım . ekran kartı daha 15 20 günlük
 

Dosya Ekleri

  • Adsız.png
    Adsız.png
    87,5 KB · Görüntüleme: 55
arkadaşlar merhaba . bende de aynı sorun var . çoğu oyunda yapmasa da (cs'lol'pubg) farcry 5 e girdikten sonra zaman zaman ılk actıgımda zaman zaman oyunda ıken 10 dk sonra 30 dk sonra bılgısayar kılıtlenıyor ve restart atmadan düzelmiyor. ekran kartı RX570 asus oc edıtion . ne yaptıysam düzeltemedim . varmıdır çözümü ? Yoksa iade etmeye gidecegım . ekran kartı daha 15 20 günlük
Güç ayarlarından hızlı başlat tıkını kaldırıp deneyin birde Anakart Chipset yüklü değilse onu yükleyin.
23f0f5630bdf676d192977d53cc9f5d8.jpg
 
RX 560 ile birkaç önceki güncellemede bende birkaç kez yaşamıştım fakat en son ki opsiyonel versiyon temiz gibi.
 

Geri
Yukarı