Beyin ve temel duyuların irtibatı

Bilim adamlarından biri Dünya yaratılırken kronome
Dünyayı 2 günde yarattım diyorsan mümkünati yoktur evrenin geriye kalanını 4 günde yaratman. Tek başına Jüpiter'i bile 4 günde yaratamazsın dünyayı 2 günde yarattığını söylüyorsan. Burada gün değil diyenler var tamamen asılsız gün kelimesi geçiyor çünkü Tevrat'tan araklama bir ayettir.

şu an bile devam eden mucizeleri çürütmek biraz zor hocam.
Şu an bile devam eden mucize mi, neymiş o?

Olgu'yu değiştirme hakkında; Düz Dünya örneğim hala geçerli. Zamanında değiştirilmiş. Peygamber efendimiz de Geoit olduğu şeklinde bildirdi. (Hadis'in kaynağı sağlam olduğu için bu kadar rahat konuşuyorum.)
Değiştirilmiş çünkü insanlar yazmış bunu, düz dünya olarak biliyorlardı Allah güncelleme mi yaptı dünya yuvarlak dedi, elbette hayır. Niye önceden yuvarlak olduğunu bilmiyor muydu Allah? Bu kitaplar dünyanın yuvarlak olduğundan haberleri yoktu.

Evrim'e zaten inanmıyorum, inananlarda sıkıntı yok diyorum. Çünkü; Evrime inanmak, Ateistliğe inanmak değil. Evrim kendi çapındaki algıları değiştirebilir.
İnanmaman seni bağlar, bir inanç değil, inanma meselesi değil, bir gerçekliktir. Evrim kendi algıları değiştirebilir evet din mantığına darbe vuruyor.

Kurandaki anlatılan yaratılış metodu, evrime çok benziyor zaten. Uydurma diyorsunuz. Gerçi hangi din için söylediniz bilmiyorum ama konumuz Müslümanlık olduğu için böyle düşündüm.
Hiçbir kitaptaki yaratılış metodu evrimle örtüşmez. Evrimde ilk insan diye bir şey yoktur. İnsan çamurdan, topraktan, sudan, aşılanmış yumurtadan, kalça kemiğinden yaratılmadı.

"Teraib" kimi yerde kaburga diye çevrilmiştir lakin leğen kemiği diye çevrimler de mevcuttur ve kelime kadın anatomisi ile ilgilidir. Yani yumurta ve sperm anlatılmaktadır.
Okumaktan kasıt, tek bir kaynaktan kendine yatkın olan ile yetinmemek, mümkün olan bütün imkanlar ile anlayışı geliştirmektir.
Çağdaş, güncel mealleri okuyarak İslam'ı anlayamaz, öğrenemezsiniz. Mealciler, Allah'ın demediğini der, hatalarını düzeltir, ayıplarını örterler. Ya Arapça öğreneceksin, ya da eski tarihlerde yazılmış, güncellenmemiş meallere bakacaksınız.

Kendinize yatkın olan mealleri seçen sizlersiniz, bizler değil. Biz ne yazıyorsa onu diyoruz sadece, dininiz bilim karşısında yenilince bilime ayak uydurmak mealleri değiştirdiniz, kılıf uydurdunuz ve bunlara inanıp mucize diyorsunuz. Yeterince uzun süre aldatılmışsanız, ne kadar kanıt sunarlarsa size siz yine reddersiniz.

Yeterince uzun süre aldatılmışsanız, ne kadar kanıt sunarlarsa size siz yine reddersiniz.
Bu kesinlikle doğru. Eğer ne ile aldatıldığının farkında değilsen, elmalar ile armutları çarpıştırarak ufak tefek kazanımlarla oyalanırsın ve bu kazanımlar ile o kadar avunmuşsundur ki ayaklarındaki prangaların farkında değilsindir. Ve birileri göbeklerini tuta tuta bu anlamsız savaşa gülmekte ve puroları ile viskilerini yudumlamaktadır.

Dünyayı 2 günde yarattım diyorsan mümkünati yoktur evrenin geriye kalanını 4 günde yaratman. Tek başına Jüpiter'i bile 4 günde yaratamazsın dünyayı 2 günde yarattığını söylüyorsan. Burada gün değil diyenler var tamamen asılsız gün kelimesi geçiyor çünkü Tevrat'tan araklama bir ayettir.

Şu an bile devam eden mucize mi, neymiş o?

Değiştirilmiş çünkü insanlar yazmış bunu, düz dünya olarak biliyorlardı Allah güncelleme mi yaptı dünya yuvarlak dedi, elbette hayır. Niye önceden yuvarlak olduğunu bilmiyor muydu Allah? Bu kitaplar dünyanın yuvarlak olduğundan haberleri yoktu.

İnanmaman seni bağlar, bir inanç değil, inanma meselesi değil, bir gerçekliktir. Evrim kendi algıları değiştirebilir evet din mantığına darbe vuruyor.

Hiçbir kitaptaki yaratılış metodu evrimle örtüşmez. Evrimde ilk insan diye bir şey yoktur. İnsan çamurdan, topraktan, sudan, aşılanmış yumurtadan, kalça kemiğinden yaratılmadı.

Çağdaş, güncel mealleri okuyarak İslam'ı anlayamaz, öğrenemezsiniz. Mealciler, Allah'ın demediğini der, hatalarını düzeltir, ayıplarını örterler. Ya Arapça öğreneceksin, ya da eski tarihlerde yazılmış, güncellenmemiş meallere bakacaksınız.

Kendinize yatkın olan mealleri seçen sizlersiniz, bizler değil. Biz ne yazıyorsa onu diyoruz sadece, dininiz bilim karşısında yenilince bilime ayak uydurmak mealleri değiştirdiniz, kılıf uydurdunuz ve bunlara inanıp mucize diyorsunuz. Yeterince uzun süre aldatılmışsanız, ne kadar kanıt sunarlarsa size siz yine reddersiniz.
1 - )
"De ki: Siz dünyayı iki günde yaratan Allah’ın tek İlah olduğunu inkâr edip O’na birtakım eşler, ortaklar mı uyduruyorsunuz? Halbuki bütün bunları yapan, Rabbulâlemindir." (Fussilet, 41/9)

"O, yerin üstünde yüce dağlar yarattı, orayı bereketli kıldı ve orada arayıp soranlar için gıdalarını, bitkilerini ve ağaçlarını tam dört günde takdir etti, düzenledi." (Fussilet, 41/10)

"Derken, iki gün içinde, gökleri yedi kat olarak şekillendirdi ve her bir göğe kendisine ait işi vahyetti. Biz dünya semasını kandillerle, yıldızlarla süsledik, bozulup yıkılmaktan koruduk. İşte bu, azîz ve alîm (üstün kudret sahibi, her şeyi en mükemmel tarzda bilen) Allah’ın takdiridir." (Fussilet, 41/12)
"
Yedi kat" derken, neden bahsettiğini anlamışsınızdır.

2 - )Bu işin ehl-i olan insanlar, zaten çoğu sohbet'de anlatıyor. Her bir video, 20-30 dakika civarlarında olduğu için uzun uzun buraya yazmayayım sonraki sorulara geçiyorum. (Dini YouTube kanalları.) Kalemle kanıtlayan değil. Ebubekir Sifil ve Kafile gibi kanallar. Gerçi HayalHanem'in risale-i nur dersleri de iyi gibi. Baya bir şey katıyor, neyse.

3 - ) Yaymak kelimesi Kur'an-ı Kerim'de Dünya'nın düz anlamına gelmiyor. Dünya'nın yeterince büyük olmasını ifade ediyor. Tevsir yanlış, Kur'an değil. "Dünya öküzle balığın üstündedir." Hadis-i sağlam bir hadis. Oradaki Düz Dünya yorumum benim hatam olmuş, kusura bakmayın. Fakat gene de bu geçiş süreci önemli tabii ki. Düz Dünya'dan Geoit Dünya metodu'na geçiş kısmı. Bu konuyu detaylıca araştırmam lazım, pek bilgi sahibi değilim.

4 - )
Gerçek olup, olmaması beni ilgilendirmiyor. Olsa da olmasa da Müslümanlığa zararı - katkısı olmaz.

5 - )
Evrimde ilk insan diye bir şey yoktur.
İlk insan'lar diye anlatılan form'ların insan formu olduğu haberi yalanlanmıştı sanırım.
Başka bir tür olayı falandı.
Bu konuda her iki tarafın da farklı farklı kanıtları, delilleri var. Kim haklı, kim haksız çok takmadım. Evrim'in olup, olmaması beni ilgilendirmiyor. Sizin dediğiniz evrim'i kastetmedim burada. Benim dediğim; daha çok Kur'an'a uyan yaratılış metodu. Bilim (güya) objektif açıklama yapıyor diye her dediğine inansaydım, Naturalist olurdum sanırım.

6 - ) .. (Bu benimle alakalı değil geçiyorum.)

Kafile gibi kanallar.
Kafile gibi boş beleş kanalları bana örnek gösterme.

Bu konuda her iki tarafın da farklı farklı kanıtları, delilleri var.
İlk insan diye bir şey yok. Kutsal kitaplardaki ilk insan tabiri Sümer mitolojisinden kopyalanma bir hikayedir sadece.

Sadece ilk insan değil, diğer canlılarında ilki yoktur. Evrim kademeli bir süreçtir, tüm türler uzak, yakın akrabalarına belli bir değişimden geçerek ataları aracılığıyla birbirine bağlanır. 200 bin yıl öncesine gitsen karşılaştığın atan senden farklı bir tür, yaklaşık 1,5 milyon önceye gittiği zaman ise ortada insan diye bir tür kalmıyor.

Bir türün bir diğer türe değiştiği nesli tam olarak tespit edemezsiniz, çünkü bir anda türler var olamazlar.

Bilim (güya) objektif açıklama yapıyor diye her dediğine inansaydım, Naturalist olurdum sanırım.
Bilim'in yalanla, dolanla işi olmaz. Gerçek neyse onu söyler. Kendini yenilemeye de her zaman açıktır, kutsal kitapta yazılan şeyleri değiştiremezsin, güncelleyemezsin.

Kafile gibi boş beleş kanalları bana örnek gösterme.
Anladım.
İlk insan diye bir şey yok. Kutsal kitaplardaki ilk insan tabiri Sümer mitolojisinden kopyalanma bir hikayedir sadece.

Sadece ilk insan değil, diğer canlılarında ilki yoktur. Evrim kademeli bir süreçtir, tüm türler uzak, yakın akrabalarına belli bir değişimden geçerek ataları aracılığıyla birbirine bağlanır. 200 bin yıl öncesine gitsen karşılaştığın atan senden farklı bir tür, yaklaşık 1,5 milyon önceye gittiği zaman ise ortada insan diye bir tür kalmıyor.

Bir türün bir diğer türe değiştiği nesli tam olarak tespit edemezsiniz, çünkü bir anda türler var olamazlar.
Evrim konusunu bilmiyorum. Allah'ın varlığını bulmam için olayın nasıl başladığını keşfetmeye ihtiyaç duymadım. Günümüzde de işleyen kurallar, Allah'ı anlamam ve araştırmam için yeterli geldi. Bu bahsettiğiniz evrim'i iyice araştırayım. Evrim konusunu bilip, bilmemem neden önemsiz özetliyeyim(Bazı insanlar cahil lakabı takmadan); 1 yanlış, diğer doğruları çürütemeyeceği için bu konu, doğru olan olguları değiştirmez.
Bilim'in yalanla, dolanla işi olmaz. Gerçek neyse onu söyler. Kendini yenilemeye de her zaman açıktır, kutsal kitapta yazılan şeyleri değiştiremezsin, güncelleyemezsin.
"Boş beleş" dediğiniz kanal tam olarak bunları anlatıyordu (Kırmızı Asa) serisinde. Naturalizm algısını falan filan.
Dipnot: Ebubekir Sifil hocam, Evrim hakkında detaylı konuşma yapmış. Dediklerim içinizde bir tık da olsa soru işareti bıraktıysa uğramanızı tavsiye ederim. Yeni gördüm videosunu, vakit bulunca izleyeceğim.

Kafile boş beleş bir kanal yine diyorum boş kanaldır. Bilim düşmanlığı yapan kanallarında başında gelir. 1-2 ay önce Kafile ile ilgili konu açılmıştı, ne olduklarını iyi biliyorum. Bu Kafile konusunu açan kişi de makro evrimi değil, mikro evrim kabul ediyor diyordu Kafile. Böyle bir açıklama yapan kanalı dikkate almayız, almam. Evrim hakkındaki yalanlarına da zamanında denk gelmiştim. Neyse uzatmanın anlamı yok iyi geceler sana.

Makro evrim olamaz, olsa bile bu beni ilgilendirmez." demişti.
Evrim hakkında zerre bilgileri yok, bir zahmet konuşmasınlar. Müslümanların elinde evrimi çürütecek delil olsaydı bir saniye bile durmazdılar. Mikro evrimi kabul eden makro evrimi reddemez. Mikro, makronun üzerine kurulu. Mikroyu kabul edersen otomatik olarak makroyu da kabulleniyorsun demektir.

Mikro evrim kısa vade içerisinde, küçük boyutlu olarak genlerde meydana gelen değişimlerdir. Makro evrimde daha çok zamana yayılmış fiziksel değişimlerdir, bu değişimler milyonlarca yılda sürebilir Homo türlerinin evrimi gibi, çok daha kısa bir süre içerisinde de değişebilir, 3-5 nesil gibi. Kısaca bir kısa vade içerisinde, diğeri uzun vade içerisinde olan değişimlerdir.

Olsa bile beni ilgilendirmez şu pişkinliğe bak hele sen. Kendilerini bir halt sanıyorlar egolarının da maşallahı var. Böyle vasıfsız kişilerin bu açıklamalarına sinir olmamak elde değil. Beni ilgilendirmez demekle olmuyor bu işler biz bu daha ne kadar diyeceğiz dilimizde tüy bitti. Neyse uzatmıyorum artık iyi geceler.

Evrim hakkında zerre bilgileri yok, bir zahmet konuşmasınlar. Müslümanların elinde evrimi çürütecek delil olsaydı bir saniye bile durmazdılar. Mikro evrimi kabul eden makro evrimi reddemez. Mikro, makronun üzerine kurulu. Mikroyu kabul edersen otomatik olarak makroyu da kabulleniyorsun demektir.

Mikro evrim kısa vade içerisinde, küçük boyutlu olarak genlerde meydana gelen değişimlerdir. Makro evrimde daha çok zamana yayılmış fiziksel değişimlerdir, bu değişimler milyonlarca yılda sürebilir Homo türlerinin evrimi gibi, çok daha kısa bir süre içerisinde de değişebilir, 3-5 nesil gibi. Kısaca bir kısa vade içerisinde, diğeri uzun vade içerisinde olan değişimlerdir.

Olsa bile beni ilgilendirmez şu pişkinliğe bak hele sen. Kendilerini bir halt sanıyorlar egolarının da maşallahı var. Böyle vasıfsız kişilerin bu açıklamalarına sinir olmamak elde değil. Beni ilgilendirmez demekle olmuyor bu işler biz bu daha ne kadar diyeceğiz dilimizde tüy bitti. Neyse uzatmıyorum artık iyi geceler.
Sizce, insan nasıl evrimleşti?

Sizce, insan nasıl evrimleşti?
Kısaca Homo Sapiens(İnsan) bundan yaklaşık 200 bin yıl önce Afrika'nın doğusundaki Rift Vadisinde ortaya çıkmıştır.

Yuval Noah Harrari-Homo Sapiens, Çağrı Mert Bakırcı-Evrim Kuramı ve Mekanizmaları kitabını oku. Biraz daha dünya dışına çıkmak istiyorum diyorsan Carl Sagan-Cosmos ve Milyarlarca ve Milyarlarca kitaplarına bak. Ali Demirsoy-Evrenin Çocukları kitabını da tavsiye ederim.

Bu makale de soruna cevaptır, okuyabilirsin.

Arkadaşın açtığı konu bu değil daha da uzatmak istemiyorum. Evrimle ilgili onlarca konu sitede açılmış, onlara da bakabilirsin.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı