Bilgisayar açıldığında gelen yüksek ses

Glottis

Decapat
Katılım
7 Eylül 2021
Mesajlar
62
Her zaman olmasa da bazen bilgisayarı açtığımda kasadan yüksek ses geliyor bu ses birkaç dakika sonra kendiliğinden ya da bir 10 saniye falan bekleyip kasaya dokunduğumda kesiliyor.

Eski bir bilgisayar 10 senelik falan uzun süredir kullanıyorum daha önce sebebini araştırıp bulmaya çalışmışdım ama sonra boş verip öyle kullanmaya devam ettim bugüne kadar da bir sıkıntı çıkmadı fakat bilgisayara bakım yapmak istediğimden sebebini bulmak istiyorum.

Kompresör ile kasanın tozunu aldım ses hala oluyor ama bu ses hava ne zaman soğuksa veya ne zaman bilgisayarı uzun bir süre çalıştırmadıysam o zaman olduğunu fark ettim.

Bu sesi neyin çıkardığını tam olarak nasıl anlayabilirim? PSU yağlamam gerektiği yazılmış ama bu ses PSU'dan mı geliyor emin değilim.
 
Her fanda yağ deliği olmaz. Muhtemelen fan kaynaklı duruyor. Benim de eski PC'de ilk açılışta ses yapıyor. Aslında fanları yenilemek gerekiyor. Sizdeki durum da benzer.
 
PSU ya da kasanın arkasındaki fan ilk çalıştığında yapar bir iki dakika sonra yada kasaya vurunca geçer. Fan belli bir zaman sonra içindeki yağ kurur ondan olur.
Fanı sökebilirsen etiketi kaldır orda bilya yatağına ulaşırsın içine WD 40 tarzı biraz yağ sıkarsan düzelir. Hiç bilmiyorsan çok az zeytinyağı 😁 damlat.
 
Soğukta genleşmeden dolayı fanlar ısınana kadar sesli çalışır, normal bir durum ama fanların ömrüde tükenmiş olabilir. Isınma yoksa PC de cok bir sorun değil ama fanları değiştirmeni öneririm.
 
Yağ sıkma işlemini PSU sökmeden yapamaz mıyım? Daha önce hiç PSU çıkarmadım açıkçası mümkünse de çıkarmamayı tercih ederim.

Bir de meraktan soruyorum bazıları zeytin yağı olur demiş bazısı da olmaz demiş bunun hangisi doğrudur?

Yok olmaz diyorsanız bunu alacağım Wd-40 Pas Sökücü 200 Ml
 
Yağ sıkma olayı her zaman olmayabilir. Daha önce de dediğim gibi her fanda yağ deliği olmaz. Zeytin yağı falan diyenleri de dinlemeyin. Benim eski PC de açılışta resmen traktör gibi çalışıyor. PSU fanı da ses yapıyor. Aslında dediğim gibi fanları yenilemek gerekiyor. Fazla kullanmadığım için gerek duymuyorum. Yakın zamanda alacağım.
 
Aynı dertten muzdarip bir fan daha kötü hiç dönmüyor yeni bugün temizledim.
Etiketi sök alttaki tapayıda biraz yağlayıcı sıkıp fan pervanelerinden tutup sağ sol değil içe dışa doğru oynat tamam.
Zeytinyağ tâbi olmaz ama hiç bir yağlayıcı yoksa en son çare.
IMG_20220115_162016.jpg
 
Yedek bilgisayar olarak kullandığımdan yeni parça alma taraftarı değilim ama eğer uygun fiyata bulabilirsem alırım.

Kullandığım PSU modeli "Thermal Master ATX12v TM-350-PMSP" şu anda fanı kaç cm bilmiyorum.

Diyelim ki boyutu doğru bu fanı alsam TX 8cm Siyah Sessiz Kasa Fanı sizce işimi görür mü?
Değiştirmek için de olsa fanı sökeceksin niye yenisini alacaksın ki gönderdiğim resimdeki gibi yağlasan dağa iyi.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı