Bilgisayar açıldıktan sonra anakarttan ince bir ses gelmesi

noname92

Kilopat
Katılım
13 Aralık 2015
Mesajlar
465
Çözümler
7
Merhabalar. Daha önce FPS düşüklüğü ile ilgili bir konu açmıştım. Benim sistemim:
Anakart: MSI Z370 PC PRO
İşlemci: Intel 8700
Ekran kartı: MSI Gaming X 1050Ti
RAM: Hyper X Predator 8GB 300Mhz
SSD: Samsung 850 Evo 250GB
HDD: 1TB WD Blue

Sistemimi ilk toplarken SSD yoktu HDD vardı ve UEFI MBR GPt gibi terimleri bilmediğimden nasıl sistem kurduğumu bilmiyordum büyük ihtimal standart kurulum yaptım. Çünkü Windows logosu açılırken gözüküyordu. Sonra SSD aldığımda Windows 10'u kendi media programından direkt USB'ye indirerek (Rufus programsız) boot menüden UEFI seçeneği ile kurdum (tabi Technopat videolarını inceleyerek UEFI ile kurulması gerektiğini izledim) Fakat 2. HDD'yi BIOS'ta ve aygıt yöneticisinde görmesine rağmen D: sürücüsü olarak gözükmedi. Buna rağmen HDD'siz yaklaşık 2 ay kadar sadece SSD olarak kullandım fakat PC'min performansı eski HDD standart temiz kurulumundakine göre daha düşük. Kasamdan SSD'den gereksiz sesler gelmeye başlayınca tekrar yemiz kurulum yapmaya karar verdim. Şimdi 1. sorum Windows'un kendi indirme programı ile direk USB ndirmesi ile rufus ile farkı var mı?
2. Sorum SSD ve HDD hangi SATA girişlerine bağlamam önemli mi?
3. Sorum Windows açıldıktan sonra fareyi hareket ettirince niye anakarttan ince bir ses çıkıyor. HDD yada SSD'den gelmiyor ses.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Fareyi hareket ettirince geliyorsa muhtemelen Coil Whine sorunun vardır. Genelde ciddi bir sorun değildir ama istersen önce HDD sorununu çözelim.

Muhtemelen MBR bölüntülü kurdun ve disk hiçbir şekilde görünmedi. Şimdi HDD'yi tak, Bu Bilgisayar'a sağ tık>Yönet üzerinden Disk Yönetimi kısmına gel. Orada Disk 1 diye adlandırılır muhtemelen, HDD'ni görürsün. Sağ tık yapıp GPT diske dönüştür'e bas, daha sonra NTFS olarak biçimlendirip kullan. Ben de bu sırada ses sorununu araştırayım :)

Coil Whine ekran kartından da geliyor olabilir ki bu daha yüksek ihtimal. Sesi iyice dinleyebilir misin?
 
Fareyi hareket ettirince geliyorsa muhtemelen Coil Whine sorunun vardır. Genelde ciddi bir sorun değildir ama istersen önce HDD sorununu çözelim.

Muhtemelen MBR bölüntülü kurdun ve disk hiçbir şekilde görünmedi. Şimdi HDD'yi tak, Bu Bilgisayar'a sağ tık>Yönet üzerinden Disk Yönetimi kısmına gel. Orada Disk 1 diye adlandırılır muhtemelen, HDD'ni görürsün. Sağ tık yapıp GPT diske dönüştür'e bas, daha sonra NTFS olarak biçimlendirip kullan. Ben de bu sırada ses sorununu araştırayım :)

Coil Whine ekran kartından da geliyor olabilir ki bu daha yüksek ihtimal. Sesi iyice dinleyebilir misin?
Dün cevaplayacaktım sorunu ama kısaltmalarıdan dolayı uyarı almışım. Biraz olayı abartıp, ekran kartını söküp anakarttaki hdmi ile denedim ses geldi, hdd değiştirdim ses yine geldi. uefi olmayan modda format attım ses yine geldi. Sesler windows açılınca ve işlemci yada anakarttan geliyor. Aslında sesler niye bu kadar takıntı yaptı bana anlamadım daha önce böyle sesler gelmiyordu ve PC performansım SDD'den sonra düştü. Bugün işten sonra pirizi değiştirmeyi deneyeceğim. Bence yine sorun devam edecek. Ama coil whine ile ilgili videoya baktım olabilir belki ama ses ekran karttan gelmiyor. Olması gereken bir kurulum yapamadığımdan bilgisayarsız kaldım :) HDD dediğin gibi yapınca düzeldi. Fakat MBR GPt nedir makalelerden pek bir şey anlamadım. SSD'yide GPt geçirmem gerekir mi? UEFI ile kurulumda BIOS ayarlarına bir değişiklik yapmam gerekiyor mu? Benim BIOS'umda 2 seçenek var, birisi uefi mode diğeri uefi/legacy. BIOS işi kafamda çok karışık tam kapsamlı öğrenmem bilgisayar bilgimi çok yülseltecek :)
 
Şimdi MBR, eski bir standart. 2 TB'a kadar yanlış hatırlamıyorsam desteği var zaten. Bu yüzden GPT çıkarıldı. Çok teknik konular bunlar, ufak bir Google aramasıyla bulabilirsin.

HDD GPT'ye geçti ama SSD geçmedi mi, ben anlamadım.

Coil whine sorunu SSD'de olmasın? Sesin tam olarak nereden geldiğine emin ol. SSD'yi sök öyle dene bir de bakalım.

Sorularını tam olarak görmemişim, kusura bakma.

1-Hiçbir fark yoktur ancak sen iso olarak indir. Windows programı USB'ye 1 kere kurar, sen elinde iso buludurursan defalarca kurarsın.
2-Önemli değil ama BIOS'ta önce görünmesi için SSD'yi SATA1 portuna takman akıllıca olacaktır.
3-SSD'den gelmediğine emin ol.

SSD'den sonra bilgisayarının yavaşlaması imkansız. Ekran kartından geliyor olabilir mi ses?

Şu Windows sorununu da beraber çözelim ama lütfen dediğimi harfiyen uygula. Bütün disklerini sıfırlamamız gerekecek.

1-USB ile UEFI Windows 10 kuracağız. Ben hiç Rufus kullanmam. Sen Windows 10'u iso olarak indir.
2-Daha sonra dediğim komutları sırayla uygula.
  1. Komut İstemi'ni (CMD) yönetici olarak çalıştır.
  2. diskpart komutunu ver, diskpart açılsın.
  3. list disk yaz, USB belleğin Disk kaç olduğuna bak. Örneğin Disk 2 olsun
  4. select disk 2 yaz. Buradaki 2 rakamı, USB belleğin disk kaç ise o rakam yazılacak, burası çok önemli. Yanlış sürücüyü formatlamayalım.
  5. clean yaz, temizlensin.
  6. create partition primary yazıp bölüm oluştur.
  7. format quick fs=fat32 yazıp formatlayalım
  8. active yaz,
  9. assign komutunu vererek işini bitir. Önüne bunu yazdığın an USB bellek boş olarak çıakcak zaten.

Örneğin aynısını ben yaptım ve şu çıktıları aldım.

diskpart.jpg


Daha sonra, indirdiğin iso dosyasına çift tıkla, Windows 7 ve üstü Windows kullandığını varsayıyorum, ISO dosyası açılmalı. İçindekileri olduğu gibi USB belleğe at. Aslında bu kadar kolay.

Bittikten sonra hazırız. Bilgisayarını yeniden başlat ve Boot Menu'ye girip, USB belleğinin başında UEFI olan seçeneğini seç ve UEFI kuruluma başla.

Disk seçimi ekranına gelince, bütün var olan diskleri sil. 2 tane ham, biçimlendirilmemiş disk kalsın. Daha sonra Shift+F10 komutunu ver. Yine diskpart yaz, list disk yaz ve disklerini kontrol et. SSD ve HDD'nin GPT seçeneğinde X olduğuna dikkat et. USB bellek GPT olmaz zaten. Sadece SSD ve HDD'nin olması önemli. Eğer varsa, sorun yoktur. Eğer yoksa, olmayan diskin numarasını alıp, select disk X(numara) komutunu ver. Yukarıda bu numaranın ne olduğunu öğrendin.

clean yazıp bir temizle, daha sonra convert gpt komutunu ver. İşlem başarıyla tamamlanınca hazırsın demektir.

Daha sonra SSD'ni seç, Yeni diyerek bir bölüm oluştur. SSD'leri sakın C: ve D: olarak kullanma. Tek bölüm kalsın. Bir kurtarma ve EFI alanı oluşturacaktır. Merak etme. Kalan büyük bölümü seç ve kuruluma başla.

Eğer bir yerde takılırsan farklı bir PC/telefonla buraya beni etiketle ve sorunu fotoğraflayarak yolla, ben hemen cevap veririm. Bütün gün açığım :)
 
......
HDD GPT'ye geçti ama SSD geçmedi mi, ben anlamadım.
........

Şimdi ben ilk başta windows içerisinden bilgisayar'a sağ tık>Yönet üzerinden Disk Yönetimi kısmı. Orada sağ tık yapıp GPT diske dönüştür'e, daha sonra NTFS olarak biçimlendirdim. HDD gördü. Yani HDD GPT geçti ama aynı işlemi SSD yapmadım. SSD hangi biçimde bilmiyorum.
Sıkıntı değil en baştan ayrıntılı açıklamışsın zaten hepsini adım adım yapacağım :)


.........
Coil whine sorunu SSD'de olmasın? Sesin tam olarak nereden geldiğine emin ol. SSD'yi sök öyle dene bir de bakalım.

......

Ekran kartından geliyor olabilir mi ses?
......

Ses olayına gelince ekran kartından gelmiyor kesinlikle ekran kartsız onboard üzerinden açtım bilgisayarı. SSD ve HDD ile ayrı ayrı sistem kurup denedim. 2 türlüde bahsettiğimiz ses geliyor. HDD yada SSD'den geliyorsa sıkıntı olmaz benim için ama işlemci yada anakartdan geliyorsa ses yanmasından endişelenirim. Tekrardan Ses tam olarak nereden geliyor kontrol edeceğim. Denedikten sonra tekrardan seni etiketleyerek yazarım sonuçları buraya. İyi günler :)
Evet dün akşam tertemiz bir windows kurulumu yaptım. Dediğiniz gibi Windows kurma ekranında HDD'yi GPT'ye geçirdim. SSD zaten GPT imiş. Windows kuruldu bilgilerimi girdim derken HDD gözükmedi :) Ama Bilgisayarım->Yönet kısmından arama birim boyutu varsayılan ve NTFS olarak biçimlendirdim. Güzelce D: olarak HDD sürücümüde yerleştirdim. Güzel bir kurulum oldu. Ses olayına gelince sesin ekran kartından gelmediğine eminim. İşlemci veya anakarttan geliyor, SSD yada HDD'den gelmiyor. Garibime giden niye Windows açılınca ve fareyi hareket ettirince geldiği. Neyse ben biraz takıntı yaptım galiba. @Mert yardımların için çok teşekkür ederim. Benim için bir kurulum rehberi oluşturdun, iyi forumlar :)
@Mert merhaba. Sesin nereden geldiğini ve neyden kaynaklandığını keşfettim ama niye olduğunu anlayamadım neyse anlatayım. Ses tam olarak işlemci veya etrafındaki bir yerlerden geliyor. Çin'den aldığım Delux M625 marka bir Mouse kullanıyorum. Ses mouseyi hareket ettirince geldiği için başka bir fare takmak istedim taktım ve o ses daha az gelmeye başladı. Çinden teknolojik ürün almam bir daha :)
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı