Bilgisayar Almak mı Yoksa E-GPU mu?

DoubleDouble74

Kilopat
Arkadaşlar bilgisayarımda ciddi darboğaz var GPU kullanımı %80-100 iken CPU ise %10-40 oranlarında E-GPU almalı mıyım yoksa çok mu maliyetli olur?

Dosya Ekleri

• IMG_20181201_185805.jpg
    IMG_20181201_185805.jpg
    193,5 KB · Görüntüleme: 194
Çözüm
Şimdi E-GPU için bir aparat alacaksınız. Bu aparat laptopun taşınabilirlik özelliğini kaybettirecek. Ayrıca işlemciniz eski. Sizin bu işlemciyi ileride yenilemek için yeni bir bilgisayar almanız gerekecek. Şimdiki işlemcinizin destekleyebileceği bir ekran kartı ileride yetersiz kalacak. Bu sefer ileride ekran kartını da değiştirmeniz gerekecek. Aldığınız aparat da boşa çıkacak. Bunun yerine sistemi yenilemek daha mantıklı.
Yüksek bir ekran kartı olsa işlemci kullanımı %80 %90 olup sorun çözülmez mi şimdi? Kısaca ekran kartı işlemciyi besleyemiyor
Sanırım E-GPU olmalıyım kimse yardımcı olmadı ama buyrun izleyin videoyu:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Adam 960 takmış daha işlemci kullanımı %75-90 arası daha yüksek olsa yine kaldıracak.

Ekran kartı işlemciyi beslemez, işlemci ekran kartını besler. Sisteminizde sorun yok yeni bir ekran kartı alabilirsiniz. (İşlemcin kaldırıyorsa)

Darboğazlık bir durum olmadığini arkadaslar zaten iletmis, kuruntu yapmayin kendi kendinize :)

Dilersen Valley Unugine Benchmark indir, 1080P Ultra sonuçlari paylas. Sicaklik degerlerine de AIDA64 ile bak eş zamanli, bir problem varsa goruruz. Degerler normal cikarsa anla ki kuruntu yapiyorsun, anla ki sistem performansin bu.

Darboğazlık bir durum olmadığini arkadaslar zaten iletmis, kuruntu yapmayin kendi kendinize :)

Dilersen Valley Unugine Benchmark indir, 1080P Ultra sonuçlari paylas. Sicaklik degerlerine de AIDA64 ile bak eş zamanli, bir problem varsa goruruz. Degerler normal cikarsa anla ki kuruntu yapiyorsun, anla ki sistem performansin bu.
Darboğaz yok ama işlemci ekran kartına göre çok mu güçlü diyorum siz kuruntu yapıyorsunuz diye cevap veriyorsunuz.

Tamam darboğaz değil anladım. Sorun ama eğer ekran kartını yükseltirsem işlemci tam gücünü kullanabilir ve daha çok FPS alırım diye düşündüm. Bundan dolayı E-GPU mu yoksa yeni bilgisayar mi diye soruyorum.

Dostum biraz sitemkar cevap vermişsin ancak sana doğru bilgi vermeye çalışan insanlardan ibaretiz :)
GPU - CPU kullanımı - darboğaz gibi kavramları çok yanlış algılıyor son zamanlarda kullanıcılar. Bunun çok sıkıntısını çekiyoruz, hiçbir problem yaşamayan insanlar bile bu değerleri yanlış anlayıp yanlış yorumlayıp kendine dert icat ediyor, problem arayışına giriyor adeta.

CPU kullanımı asla %100 olmak zorunda değildir. CPU %50 kullanım değerinde bile %100 performans ile çalışabilir. Çünkü binmekte olan yük bu kadardır, tüm kapasitesini kullanmasına gerek yoktur.
Ancak GPU yongasına güncel oyunlar oynanırken CPU'ya kıyasla çok daha fazla yük biner. Haliyle herhangi bir darboğaz durumu mevcut değilse yüksek - tavan seviyelerde seyreder, seyretmesi gerekir. GPU'ya düşen görev - GPU'nun kapasitesine kıyasla ufak kaldığında düşük GPU kullanımı değeriyle de tam performans çalışabilir. Sadece kartı verimli kullanmış olmazsın, ama yarın bir gün farklı bir işte %100 verim ile de kullanabilirsin.

Şimdi sen işlemci kullanımı düşük olduğu için ekran kartını yükseltmek istiyorsun; ama buradaki amacın işlemcinin gücünden tam yararlanmak? Birincisi işlemci %100 performans ile çalışıyor şuanda, yalnızca %100 verimli kullanmıyorsun çünkü o kadar fazla iş yükü bindiremiyorsun. Render yaparsan yük biner ve %100 verimli kullanırsın. Bunun dışında %100 iş yüküne ulaşman pek kolay değil.

Sırf işlemci kullanımı yükselsin diye ekran kartını yükseltirsen bu sefer de işlemci %90 sınıra ulaşıp darboğaz yapmaya başlayacak ve arka planda çalışan en ufak programı geçtim servisler bile sıkıntı olmaya başlayacak. Yani tüm işlem birimlerini %100 verim ile çalıştırmaya çabalamanın sonu hayırlı bir yere çıkmaz kesinlikle.

İşlemcinin yüksek kullanıma ulaşması iyi bir durum değil, eğer ki işlemci kullanımının yüksek olmasını istiyorsan leptobu satın alırken orantılı bir model tercih edebilirdin. Çoğu amatör kullanıcı I7 seviyesinde işlemci görünce hoşuna gittiği için - tek performans kriterini işlemci olarak gördüğü için satıcılar da alakasız GPU'lara alakasız işlemciler koyabiliyor. Sorsak hangisi işlemcinin hakkını vererek kullanıyor? Hiçbiri. Ama hakkını vermek zorunda da değilsiniz zaten :)

Senin yapacağın şey; hiçbir şeye dokunmadan kullanmaya devam etmek. Dert arama kendine :)

Konudan cok sapilmis. Seninle ayni durumda kaldim seni cok iyi anlayabiliyorum. Asus laptopum vardi. Islemcisi i7-2630QM iken ekran karti GT540M idi. Islemci cok güçlüyken ekran karti cok zayifti ve dengesizlik oluyordu. Sende ayni durumdasin. O yüzden sende ben gibi bu güçlü islemciyi degerlendirip bunun yanina güclu bir ekran karti baglamak istiyorsun. Bende ayni ise kalkistim. Videolari izledim. Benim cihazin BIOS unu bi turlu guncelleyemedim çünkü batarya ölüydü. Birde her cihaz desteklemiyormuş bu e-GPU işini. Açıkcası riske girmek.istemedim. islemciyi 200 TL den sattim. Gittim güzelce masaustü topladim. :) Eger riski alirim diyosan bir dene. Ama denemeden önce BIOS u bir kontrol et. Seninle ayni model laptopa sahip biri bu isis yapmiş mi bi araştir.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı