Bilgisayar bakımı ne sıklıkla yapılmalı?

Dış yüzeylerdeki tozlar her haftada bir, iç tozlar 6 ayda bir defa yapılmalı bence, kompresörle temizlenirse daha iyi, yumuşak fırça, süpürge makinasıyla da temizlenebilir fakat elektronik devrelere zarar verilmemesi için dikkatli olunmalı.
Termal macun işi ise 1 ila 2 yılda bir yapılabilir kanaatimce.

Bazı macunlar çabuk eriyip bitiyor yada çabucak kuruyor kaliteli macun ile dediğiniz 1-2 senede bir değişim olabilir. Bazı macunlar var ki 3-4 ayda bir değiştirmek gerekiyor.
 
Sıklığı kullanım şekline bağlı. Çok tozlu ortamlarda ve yoğun kullanılıyorsa en geç 4-5 aydan bir bakım yapılmalı.

Tozlar temizlenirken kasadan tüm parçaları çıkarırsanız ve balkon, bahçe gibi yerlerde hava basarsanız daha sağlıklı olur. Yoksa çıkan toz dönüp dolaşıp aynı yere yapışacak.

Eğer kompresörün bilgisayara zarar vermesinden korkarsanız, oda spreyine benzer içine düz hava basılmış basınçlı kutular oluyor, adını hatırlamıyorum şimdi. Onu da kompresör yerine kullanabilirsiniz. Bir kompresör etmez ama yine de baya etkilidir.

Ayrıca kesinlikle toz temizlerken parçalara üflemeyin. Nefes nemli olduğu için slotlar ve PCB nemli kalırsa büyük sıkıntı.
 
Bu Ocak ayıyla birlikte tam 6 yıl oldu sistemi toplayalı. Daha hiç açmadım. Sıcaklıklar (elbette kışın da etkisiyle) 38-39 derece civarı. Yazın sanırım 47-48 dereceyi görüyor.
 
Termal macunu aldığım bilgisayarcı dükkanı bile 2-3 kez el değiştirdi. Şu an sanırım kokoreççi var.
Termal macunu uzun süre kullanmanız övünülecek bir şey değil. İşlemciniz frekans kısıyordur. CPU-Z'den boşuna SS atmayın siz fark edemezsiniz downclock olayını.
 

Geri
Yukarı