Bilgisayar bilimleri, işletme ve oyun için nasıl bir laptop gerekiyor?

Bütçe
3000-4000USD

Xiao

Femtopat
Katılım
5 Mayıs 2021
Mesajlar
5
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Herkese merhaba,

Bu eylülde Online olarak yurt dışında bir üniversiteye başlayacağım ve bilgisayarı vb oradan almayı planlıyorum, yani seneye gidene kadar bekleyebilirim. Fakat aklımda bazı sorular bulunmakta.

1. olarak kendi makinem haricinde 2-3 tane sanal makine çalıştıracağım Ubuntu, macOS ve Windows. Bunları ve Computer science ile ilgili programları çalıştırırken kaç GB RAM ihtiyacım olur? 32 GB yeterli olur diye düşünüyorum ama emin değilim.

2. SSD olarak 2TB düşünüyorum, bu yeterli olur mu yoksa arttırmalı/azaltmalı mıyım?

3. olarak da sık sık olmasa da CS:GO, Valorant, HOI, EU4 gibi oyunlar oynayacağım. Bunlar için ekran kartı nasıl olmalı? Hep 100 FPS üstü 4K olsun diye bir beklentim yok, oyunun akıcı olması yeterli.

4. RTX30 alınmalı mı, bana ne alanlarda avantaj sağlar oyun haricinde?

5. MacBook Pro alsam oyunları da GeForce NOW ile çalıştırırım diye düşündüm ama mantıklı olur mu?

Bütçe olarak 3000-4000USD ayırdım. Bilgisayarı en az 5 yıl kullanmayı planlıyorum, bu bağlamda ömrü yüksek bilgisayar markaları genel olarak nelerdir? 2013'den beri aynı Toshiba bilgisayarı kullanıyorum, çağı yakalayacak bir bilgisayara ihtiyacım var.

Fikirlerinizi bekliyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
1-2) Ram bana göre yeterli olur zaten diğer iki işletim sistemi de öyle çok yiyen sistem değiller. 2 TB SSD'den şüpheliyim belki o yetmeyebilir.
3-4) Bu oynadığınız oyunlarda RTX30 serisi fazla bile gelir ancak yeni nesil ekran kartı olduğundan 3060 veya 3070 almanızda yarar var.
5) Rekabetçi oyunlarda herhangi bir bulut sistemi çok iyi performans veremez hocam. Sanal makinelerde çok bilgim yok ancak sanal makine en rahat açması Windows diye biliyorum.
 
ASUS'un şöyle bir modeli gözüme çarptı. İşlemci olarak 5900HS var anlatmaya gerek yok. 3070 sizin için yeterde artar bile. Ama güncel ve güçlü bir ekran kartının olması güzel. RAM ve SSD kısmını özelleştirebiliyorsunuz. 40GB RAM ve 8TB SSD seçtiğim vakit 3600 dolar çıktı. Bence gayet güzel ve ihtiyaçlarınızı fazlasıyla karşılayabilecek bir cihaz.
 
1-2) RAM bana göre yeterli olur zaten diğer iki işletim sistemi de öyle çok yiyen sistem değiller. 2 TB SSD'den şüpheliyim belki o yetmeyebilir.
3-4) bu oynadığınız oyunlarda RTX30 serisi fazla bile gelir ancak yeni nesil ekran kartı olduğundan 3060 veya 3070 almanızda yarar var.
5) rekabetçi oyunlarda herhangi bir bulut sistemi çok iyi performans veremez hocam. Sanal makinelerde çok bilgim yok ancak sanal makine en rahat açması Windows diye biliyorum.

Çok teşekkür ederim değerli bilgiler için hocam.
Bilgisayar ve yazılım mühendisliği için orta sınıf ve altı laptoplar bile fazlasıyla yetiyor. Buradan hesap edebilirsin.
Haklısınız fakat malum yurtdışı olduğu için bir sorun olursa uğraşmak istemiyorum bir de belirli bir süre aynı performansla gitmek istediğim için gözüm biraz yukarılarda hocam yine de çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için.
ASUS'un şöyle bir modeli gözüme çarptı. İşlemci olarak 5900HS var anlatmaya gerek yok. 3070 sizin için yeterde artar bile. Ama güncel ve güçlü bir ekran kartının olması güzel. RAM ve SSD kısmını özelleştirebiliyorsunuz. 40GB RAM ve 8TB SSD seçtiğim vakit 3600 dolar çıktı. Bence gayet güzel ve ihtiyaçlarınızı fazlasıyla karşılayabilecek bir cihaz.

Hocam benim de çok hoşuma gitti biraz araştırayım gittiğimde alırım bu makineyi büyük ihtimalle. Çok teşekkürler emeğiniz için.
 
1-) RAM yeterli olur.
2-) SSD belki yetmeyebilir biraz da sizin kullanımınıza kalmış. Zaten yetmezse bile hemen hemen çoğu laptop artık ilerde SSD takmak için boş slot koyuyor. İlerde kendiniz SSD eklersiniz.
3-) ve 4-) Rekabetçi oyunlar için RTX 3000 serisi yeter hatta artar bile. Ama yine de RTX 3060 ya da 3070 almanız iyi olur.
5-) Bulut servisleri ile online oyunları akıcı bir şekilde oynamazsınız.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı