Bilgisayar mühendisi olmak istiyorum

Bir bilgisayar mühendisi olarak yazıyorum. Öncelikle maaşı için asla bir meslek seçmeyin. Yapmayı sevdiğiniz iş ne ise onu yapın. Yapmayı sevdiğin işi yaparsan zamanla o işte en iyisi olacaksınız. Çünkü sevmediğiniz iş bir müddet sonra dayanılmaz hale gelecek. Çevremde parası için seçip pişman olan insan bayağı fazla. Donanım ağırlıklı gitmek istiyorsan elektrik elektronik seçmen senin için daha iyi olacaktır. Bilgisayar mühendisliği bölümünde yazılıma daha fazla odaklanıyor. Konuşma ve utangaçlığı dert etme. Çünkü sosyalleşmeye başlayınca bütün sorunların hallolacak. Son olarak üniversiteden çok ingilizceye önem ver.
 
Bilgisayar Mühendisliği hatta direkt Mühendislik Fakültesi matematik istemekte.
Mat 1, Mat 2, Diferansiyel Denklemler ve Olasılık istatistik dersleri ortak dersler ve Matematik istemekte. Bilgisayar Mühendisliğinde ise bunlara ek olarak. Sinyaller ve Sistemler ile Kontrol Sistemleri dersleri(daha vardır aklıma gelmedi) direkt Matematik istemekte.
Sen ne yap ne et Limit Türev İntegral Logaritma Trigonometri başlıklarını çok iyi bil bunlar sana bayağı yarayacaktır. Hocalar soruyu zor yapmak istiyorsa trigonometri ekleyerek soruyu zorlaştırıyor en başta.
Bunlar sadece okurken lazım olacaklar.
 
Bende de kekemelik var dostum ve yazılım okuyorum, toplantılar falan belki sıkıntı olur ama mesela IELTS diye bir İngilizce sınavı vardı ona girdim speaking kısmı kekelememe rağmen iyi geldi bence bu hiçbir şeye engel değil.


İngilizce eğitim verilen bir bilgisayar mühendisliğine gitmesi iyi olur bence.
Evet ingilizce bir bölüm de olabilir. Açıkçası ben türkçe bir bölümde okuyorum ve kesinlikle pişmanım
 
Merhabalar,

Yorumlarda doğru bilgi veren sayısı nedense çok az. Neden insanlar bilmediği konular hakkında atıp tutuyor anlamış değilim. Ben bir bilgisayar mühendisi olarak bölümümü kesinlikle tavsiye ederim. Şimdiye kadar bazı büyük şirketlerde bulundum ve anlatacaklarım da bu kapsamda olacak.

Öncelikle, ilk yorumdaki arkadaşın dediği gibi, onarım ve bakım işlerini mühendisler değil teknisyenler yapar. Mühendisler ise donanımı üretecek olan taraftadır. Bilgisayar mühendislerinin genelde donanımla pek alakaları olmaz. Daha çok yazılım tarafıyla ilgilenirler.

Peki ne yapar bilgisayar mühendisleri? Aslında yaptığımız o kadar çok şey var ki tek tek saysam kesinlikle eksik kalır. Genelde yazılım, veri analizi, uygulama testleri, otomasyon sistemleri, web tasarım, komuta kontrol sistemleri, ağ ve internet, platformlar, siber güvenlik, veri tabanı, robotik kodlama, hatta yeri geldiğinde grafik tasarım alanlarında bile istihdam edilebilir. Genelde soyut alanlarda çalışılsa da bu alanlardan ilgini çeken bir şey mutlaka vardır.

Eğer donanım ilgini çekiyorsa elektrik elektronik mühendisliğini düşünebilirsin. Elektrik elektronik mühendisleri genelde donanım ve tasarım tarafında çalışıyorlar. Ama hangisini seçersen seç, önemli olan birkaç konu var.

İletişim becerileri önemlidir. Genelde büyük şirketlere girerken mülakat aşamasında ve çalışırken de takım çalışması aşamasında insanlarla iyi iletişim kurman beklenir. Bu sebeple iletişim becerilerini geliştirmelisin. Kekeme olup da kendi kendine pratik yapıp diksiyonunu olağanüstü derecelere getiren insanlar var, bu sebeple bunun üzerine gitmelisin.

Utangaç olma. Özellikle öğrencilik hayatında bolca insan tanıyıp networkünü geliştirmelisin ama utangaç olursan bu konuda pek başarılı olamazsın. Ayrıca sunum yeteneğini de geliştirmelisin çünkü iş hayatında sunumlar yapacaksın. Ama korkma, eğer iyi bir üniversiteye gidersen zaten bunu geliştirmen için bol bol sunum yaptıracaklar.

Sınava odaklan, iyi bir üniversite kazan. Üniversite önemli değil diyenleri sakın dinleme. Genelde iyi bir üniversite kazanamayanların kendini avutma sözüdür. Çalıştığım yerde Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden birçok insan var ve farklarını çok net belli ediyorlar. (Aramızda kalsın, birkaç üniversite hariç diğer üniversitelerde okuyanları mülakata bile çağırmak istemiyorlar.)

İngilizce çok önemli. Eğer mühendislik okuyacaksan matematikten de önemli bir şey varsa o da İngilizcedir. İngilizce bilmeyen bir mühendisi kimse ciddiye almaz. Bu konuda söylenecek çok şey var ama çok uzatmayacağım. Zaten puanı yüksek olan üniversitelerin eğitim dili İngilizce olduğu için bu konuyu en kötü ihtimalle hazırlıkta halletmelisin.

Son olarak maaş konusundan bahsedeyim. Maaş için iş seçilmez, ama eğer bu alanda ilgiliysen ve yukarıda saydıklarımda başarılı olursan, iyi bir şirkette işe başlama olanağın yüksek. Alacağın maaşın da düşük olmayacağını söyleyebilirim. Ben Türkiye'de gördüğüm en iyi arabaları, çalıştığım prestijli şirketlerin otoparkında gördüm 🙂

Bunlar tavsiye değildi, yapman gerekenlerdi. Eğer benden tavsiye isteyecek olursan da okul derslerine odaklan ve şu anki hedefin iyi bir üniversite kazanmak olsun. İleride fikirlerin değişebilir. Bu yüzden şu anlık kafanı bunlara yormak yerine derslerine yorman daha verimli olacaktır.

İyi çalışmalar.
 
Herkese merhaba. Kusura bakmayın yeni başlık açmayı bilmiyorum, bu yüzden alakalı bir konunun altında sormak istedim. Yazılım mühendisliği istiyordum ama sıralamam istediğim üniversiteye göre çok yetersiz. Bu yüzden aynı üniversitenin bilgisayar mühendisliğini tercih etmeyi düşünüyorum ama bilgisayar mühendisliği ile yazılım mühendisliği arasındaki farkı bilmiyorum. Ne gibi farklar var, bilgisayar mühendisliğinin dezavantajları var mı?
 
Merhaba. Normalde eşit ağırlık okumak istiyordum da sırf bilgisayar mühendisi olmak için sayısal okuyacağım. Peki bilgisayar mühendisleri ne iş yapar? Bende kekemelik var da. (telefon konuşamıyorum ve utangaçlık var.) Zorlamazsa sevinirim. Yani tam olarak bilgisayar mühendislerin ne iş yaptığını öğrenmek istiyorum ve ne kadar maaş aldıklarını da merak ediyorum açıkçası.
Senin özelliklerini bilmem ama güzel bir üniversitede okumak istiyorsan en az ilk 50 bine girmen gerekiyor.
 
Büyük şirketlerin donanım onarım ve bakımlarını genelde. Sistem kurulumları, entegrasyonlar v.s.
Hayır. Bu iş IT işi. Bunun için bilgisayar mühendisliği okumaya gerek yok. Başka yerde iş bulamamış mühendislik mezunları çalışıyorsa ancak böyle bir durum oluşmuş olabilir ama bu kesinlikle bilgisayar mühendisi işi değil.

Donanım onarımı, bakımı falan mahalle bilgisayarcılarında yapılır, mühendisler standart olarak yapmaz. Türkiye’de haliyle donanım sektörü çok gelişmiş değil, daha çok gömülü tarafında iş var buna en yakın benim anladığım. Donanım derken bence tam olarak ne istediğini bilmiyorsun, sen nasıl bir şey hayal ettin?

Zorlanmak ve rahatlık alanından çıkmak istemiyorsan bilgisayar mühendisliği okuma. Kazanabileceğin en iyi üniversiteyi kazan, İngilizceni ve hem İngilizce hem Türkçe kendini anlatma, konuşma gibi sosyal becerilerini geliştir. Şu noktada yapacağın en iyi şeyler bu olur.
 
@EFHMedia dostum bir sıkıntınmı var adam burada bir rahatsızlığı olduğunu belirtiyor sende saçma bir emojii atıyorsun burada komik olan bir şey varsa açıklada bütün forum gülelim.
 
Dostlarım kusura bakmayın. Bu aralar bir sorunla uğraşıyorum da cevap veremiyorum yazdıklarınıza da. En yakın zamanda dönüş yapıp hepsini teker teker okuyup, cevap vereceğim. Tekrardan kusura bakmayın, iyi akşamlar. :)
 

Yeni konular

Geri
Yukarı